Måske er du allerede i gang med spytte din morgenkaffe ud, ligesom jeg var det, da jeg læste i en overskrift, at den næste James Bond skulle spilles af en afroamerikansk kvinde.

Jeg havde aldrig i min vildeste fantasi forestillet mig at jeg skulle opleve en verden, hvor de kunstneriske udtryk skulle styres i så høj en grad, at vores kulturarv er ved at smuldre.

Jeg vil prøve at forklare hvorfor jeg var ved at spytte min kaffe ud, det handler ikke om køn, farve eller religion. Det handler ikke om vægt, skønhed eller rigdom, det handler om noget så simpelt som historiefortælling og kulturarv.

Lad os starte med den overskrift jeg har lavet ud fra pure opspind, hvis det var sandt og Egon blev skiftet ud med en kvinde, så ville mange nok spytte morgenkaffen ud. Men det med at vi er så forskrækkede over ligestilling, krænkelser og racisme virker som et movement der ikke er stoppet endnu.

Jeg er helt enig i at alle personer er lige, men tidligere film, kunst, sange og koncepter fra en anden tid, kan og skal ikke stå til ansvar og omredigeres eller omspilles fordi nogen er krænket i nutiden. Sidst da Halfdan Rasmussen fik fjernet flere af de digte, som jeg er vokset op med i folkeskolen, fik jeg simpelthen nok.

Film og bøger danner mange mennesker og det er en gode måde at lære om verden og vores historie på godt og ondt. Jeg synes vi i høj grad er ved at rulle os selv ind i bobleplast med fare for at vi aldrig kommer til at slå os igen.

James Bond 007

Lad os nu forestille os, at for det der foreløbigt er blevet skrevet om at James Bond forlader M16 og en kvinde overtager hans agent nummer 007. Jeg er næsten sikker på at det er lidt et stunt, og skuespillerinden Lashana Lynch ikke kommer til at overtage rollen fremover.

Men der er lige nu en kæmpe trend og bevægelse med at lave om på det vi kender, selv The Little Mermaid som vi kender så godt står for skud. Jeg er næsten sikker på Hans Christian Andersen ikke sad og så at den lille havfrue var sort. Lad mig prøve at komme tætter på hvorfor jeg mener det er forkert.

Der er flere film jeg elsker hvor jeg også ligeså godt kunne tænke mig at se en mand i , men præstationen fra skuespillerinderne eller manuskriptet har været bedre med en kvinde. Charlies Angels er et bevis på, at man godt kan lave action agent film med kvinder i hovedrollerne, på den anden side ville konceptet være ødelagt hvis man, da man gik fra serien til film, havde udskiftet en af kvinderne med en mand.

Koncepter og fortællinger

For mig må der komme alle de film og bøger der vil, med en fantastisk og dertilhørende merchandise og milliard indtjening. De må også omhandle hvad de vil, for mig er det fantasien og ideen der altid står forrest.

Derfor skal man ikke pille ved og ændre koncepter som er skabt i en anden tid eller verden. Der er så mange dygtige forfattere og filmfolk, at man sagtens kan skabe nye fortællinger. Vi kan ikke fornægte fortiden og der er stadig turister der valfarter til koncentrationslejre, selvom det var en forfærdelig sort tid i verdens historien.

Jeg mener at vi skal behandle hinanden ordentligt sådan helt generelt og ud fra min indledning skelner jeg ikke selv mellem hudfarve og køn. Men hvis man taler om at krænke, så føler jeg mig en smule krænket over at kunst og kultur ikke besidder den frihed, som den har kæmpet for i generationer.

http://bit.ly/metteblomsterberglecture
Klik her