Fredericia Eliteidræt lancerede i 2020 et OL-projekt frem mod 2024, og godt halvvejs igennem forløbet, er der mange positive vinde at spore, og målsætningen om at få fire atleter med til Paris, er ikke urealistisk.

En tredobbelt OL-guldvinder i form af Eskild Ebbesen blev præsenteret som manden, der skal være mentor for udvalgte atleter, som Fredericia Eliteidræt har valgt i samarbejde med de respektive specialforbund. Der er syv atleter, som er tilknyttet forløbet, hvor de også har sportspsykolog Adam Blicher med indover.

De samles til workshops, hvor de får værktøjer med, som de skal arbejde med sammen med deres træner i deres klub, og man kan allerede nu se, at det har givet meget til de tilknyttede atleter, der er følgende:

  • Alberte Kjær (triathlon)
  • Anna Skade Nielsen (skydning)
  • Nicklas Kildehøj (skydning)
  • Clara Westergaard (cykling)
  • Ida Krum (banecykling)
  • Malthe Lindeblad (svømning)
  • Magnus Dyhre (BMX)

– Indenfor det seneste års tid har flere af de tilknyttede atleter leveret resultater på den store scene. Senest har Ida Krum hentet fire DM-medaljer, og er inde omkring landsholdet. Da projektet startede havde hun ikke været til hendes første landsholdssamling, så der er virkelig potentiale at spore, siger sportsreporter hos Danske Digitale Medier A/S, Patrick Viborg Andersen.

Fredericia har tidligere haft en stolt tradition indenfor triathlon, og på den front er der også positivt nyt at spore.

– Ved OL i 2016 deltog Andreas Schilling, og med de præstationer Alberte Kjær leverede i World Cuppen i 2021, så er der er i hvert fald grobund for at tro, at Alberte har en realistisk chance for at gøre ham kunsten efter. Når man tænker tilbage på det lange skadesforløb Alberte har haft, er det imponerende, at hun allerede i 2021 præsterede på så højt et niveau i internationale konkurrencer, siger Patrick Viborg Andersen.

Et er at have en masse talenter, men noget andet er at holde dem tilknyttet Fredericia Eliteidræt, der satser benhårdt på dem.

– I mange sammenhænge har man tit set, at der har været et ekstraordinært talent i den ene eller anden sportsgren, og så har vedkommende flyttet for at få bedre forhold. Her har Fredericia Eliteidræt aktivt gået ind og gjort det attraktivt at være en del af deres projekt. Når jeg har talt med atleterne omkring oplevelserne med Eskild Ebbesen skinner det ud af dem, at det han kommer med af værktøjer, er noget, der virkelig lyttes til og som allerede nu har givet resultater, forklarer Patrick Viborg Andersen og fortsætter:

– At man nu ser Crossbridge Energy gå ind med et stort sponsorat på 200.000 kroner årligt til Fredericia Idrætsfond alle årene frem til OL 2024, er også et skulderklap til Eliteidrætsprojektet. Det letter samtidig byrden til atleterne, der kan søge fonden om midler til eksempelvis deltagelse til stævner i udlandet, eller en træningslejr på en måned i USA som det er tilfældet med Malthe Lindeblad. Det er oplevelser som dem, der virkelig er med til at løfte den enkelte atlet, og det er ikke gratis – langtfra endda. Derfor letter det virkelig byrden på atleterne, som derfor ikke skal ud at tænke over sponsorer eller om de skal betale af egen lomme.

Eskild Ebbesen har i forbindelse med projektet gjort meget ud af, at guldet vindes i hverdagen, og netop det påpeger Patrick, har været med til at rykke på det hele.

– Jeg havde fornøjelsen af at være til stede til Fredericia Eliteidræts seneste workshop med Eskild, og der talte jeg med ham og Keld Vestergaard fra Fredericia Eliteidræt. De nævnte, at blandt andet Malthe Lindeblad havde fået en anden tilgang efter samtaler med Eskild. Hvor han før gik op i at peake til konkurrencer, har han nu fået et mindset, der hedder, at han skal præstere hver eneste dag i bassinet. Præsterer han godt der, så er chancen for at han gør det lige så godt i konkurrence, stor. Samtidig er Eskild kommet med tips til at optimere hans træning, og det har givet ham mere muskelmasse og ikke mindst overskud i hverdagen. Med sådanne oplevelser er jeg sikker på, at den store satsning mod OL 2024 kommer til at give pote, siger Patrick Viborg Andersen og slutter:

– Når teamet af atleterne er samlet, gør de også en dyd ud af ikke at tale for meget OL-kvalifikation og placeringer ude i fremtiden. Det er sundt, da det kan give en stressfaktor, og et unødvendigt pres. Selvfølgelig er de alle indforstået med, at de vil gøre deres ypperste for at komme med til De Olympiske Lege. I stedet for at tale om en given placering, kan man tale om at nå under en bestemt tid så man har noget at arbejde frem mod. En tid er noget, som man atlet har mere indflydelse på selv, end hvis man sætter et mål om at ende i top-3, og det er derfor noget nemmere at forholde sig til. I tilfældet med Fredericia Eliteidræt er der tale om forholdsvis unge sportsudøvere, og der kan man nemt komme til at tale om placeringer, men fokus et andet sted, kan det være med til at rykke dem mere.