Af Amin Dahir, Martina Johnsen og Rasmus Juhl bestyrelsen Rød-Grøn Ungdom i Fredericia.

Hvidvask, gyldne håndtryk og en lang række investeringer i fossile energityper er alt sammen noget, som privatejede banker bruger VORES penge på. Standarden indenfor bankverdenen skal hæves og gennemsigtigheden skal være til at få øje på. Derfor ønsker vi et alternativ, og kræver en offentlig bank! En offentlig bank vil kunne styres demokratisk af os borgere, hvor vi selv kan vælge, hvad vores fælles penge skal investeres i, og hvor gennemsigtighed er et grundprincip i bankens værdisæt. I en offentlig bank vil vi kunne vælge at investere i grønenergi, miljøbæredygtige virksomheder og grønne projekter i Danmark.

Vi halter desværre bagud i Danmark, hvad angår et alternativ til de privatejede banker. Lige syd for grænsen har hver tredje tysker deres primære bankforbindelse i en offentlig bank, og i lande som Frankrig og Norge har de også offentlige alternativer til de private banker. Der er mange måder, hvorpå man kan strukturer en offentlig bank. Vi kan have borgerrepræsentanter i bestyrelsen, lade staten drive banken eller have et repræsentantskab med kundeindflydelse. En offentlig bank vil være en bank for både borgere, erhvervsliv, kommuner og andre offentlige myndigheder.

Vi skal væk fra en finansverden, hvor velhavende bestyrelsesmedlemmer og direktører i dyre jakkesæt kan diktere, hvad vores penge skal bruges på. Vi ønsker at skabe en finansverden, som skal kunne hjælpe os i kampen mod klimaforandringerne. Vi ønsker en offentlig bank, som er i stand til at hjælpe landets økonomi i gang igen efter corona pandemien, i stedet for at lukke pengekassen i midt i en recession. Vi ønsker at undgå gentagende finanskriser og en bankverden som opfører sig etisk korrekt med vores og samfundets penge.

Vi mener derfor at en offentlig bank er nødvendig og at danskerne fortjener at kunne fravælge de skandaleramte private banker. Hvad mener du?

Følg
Notikation om
guest
1 Kommentar
Ældste
Nyeste Mest bedømte
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Anonnym
Anonnym
4 måneder siden

tja

Skandaler, jamen hvad med bilindustrien, diesel skandalen ? og karteller afsløret i andre brancher ?

“Vores Penge”, du/I glemmer det er aktionærerne og indskyderne (sparekasser) der har stillet en del penge til rådighed, og ved nye emissioner har tilført ny kapital til brug, og til overlevelse efter kriser.

Ser man andre steder i verdenen, er det gået den modsatte vej, BNP bank i Frankrig var et udslag af at to offentlige banker blev slået sammen, for at kunne konkurrerer mod de amerikanske banker.

Tyskland, et skræk eksempel, vedr. offentlige banker, Banksektoren er i dyb krise her, IMF kræver reformer.

Så offentlige banker medfører kun forøgede udgifter for kunderne og skatteyderne,

Gennemsigtighed i en offentlig bank ? kontra offentlighedsloven ?

Hvor vil I finde personale og ledelse til en offentlig bank, —> og som ved hvordan man driver bank ?