”28.000 bekymrede frabeder sig, at kommunen behandler handicapsager” – sådan var overskriften i Politiken 7.11.20.  Samtidig blev det kendt, at omkring halvdelen af alle klagesager fra kommunerne omgøres af Ankestyrelsen. Det er simpelthen ikke godt nok. Der er sket store velfærdsforringelse og brud på retssikkerheden for nogle af de allermest belastede borgere i vores samfund. Når der f.eks. skal findes botilbud, er det mit indtryk, at kommunerne meget ofte ønsker forhandling om taksten – ikke om fagligheden – i de regionale tilbud. Det billigste tilbud skal helst findes.

Dernæst har kommunerne hjemtaget en række højt specialiserede institutioner. Altid med en økonomisk gevinst som resultat og en stor udtømning af fagligheden. Eksempelvis har en stor kommune netop hjemtaget opgaven med tilbud til tale-, høre- og synshandicappede og samtidig sparet ca. 50% på budgettet. Højt specialiserede og dyrt uddannede medarbejdere afskediges, hvilket medfører kæmpe tab af ekspertise og erfaring. Og samtidig påstår kommunen, at det kan gøres uden at forringe serviceniveauet. Det tror jeg simpelthen ikke på.

Og hvorfor sker det? Jeg er overbevist om, at kommunerne generelt vil deres borgere det bedste. Men den økonomisk trængte periode har medvirket til et voldsomt udgiftspres. Og når man både visiterer, beslutter og leverer indsatsen, så kan borgerens behov meget nemt forsvinde. Noget må ske – og det gør der. Danske Regioner og Kommunernes Landsforening ser på muligheden for ny organisering og finansiering. Foreløbig på to handicapområder: Autisme og hjerneskade. Det er bare så godt. Lad os holde fast, ansvaret skal flyttes.   Det er i regionerne, den specifikke faglighed findes. Regionerne har i høj grad den viden og ekspertise, der skal til. Regionerne skal rådgive og inddrages i visitationen og medvirke til at sikre, at borgere får den bedst mulige indsats. Borgernes retssikkerhed og individuelle behov skal stå øverst.

Annette Blynel, Strandgade 27, 5700 Svendborg. Regionsrådsmedlem for SF.

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer