AVISEN talte denne morgen med Økonomi- og Personalechef for Fredericia Kommune, Tommy Abildgaard, der i dag præsenterer kommunens basisbudget for 2021. Her kan man blandt andet læse, at økonomien i Fredericia er rigtig sund, og mulighederne for at yde borgerne en god service til stede, men også at ledigheden står til at stige.

“Økonomiudvalget har besluttet, at det er et basisbudget, der danner baggrunden for forhandlingen. Det er et basisbudget, et teknisk beregnet budget ud fra sidste års budget, i forhold til udviklingen i mange faktorer. Det er primært den måde, det er skruet sammen på,” indleder Tommy Abildgaard.

Bilag: Læs basisbudgettet her

Økonomichefens vurdering er, at der er styr på det

“Vi kigger ind i et basisbudget med pæne overskud i alle år. I 2021 med små 40 millioner – og det stiger til 66 millioner i 2024. Det man skal have med i den her regning er, at man ikke uden videre kan bruge løs af kassebeholdningen. Der er en serviceramme, vi skal overholde. Den vejledende ramme for os er lige nu omkring 2,5 milliarder – og med alt udregnet, så har vi 25 millioner i difference,” siger Fredericia Kommunes Økonomichef og uddyber:

“Det der skal noteres her er, at der ikke er indregnet det løft i servicerammen som kommuneaftalen indebærer. Noget af det interessante i den forbindelse, set fra vores stol, er anlægsniveauet. Vi bliver danmarksmestre i anlæg i 2020 – og det forsætter i 2021. Dog ikke i samme størrelsesorden. Også her er der et loft i forhold til at få lov til at investere. Der er meget store forskelle i anlægsbudgettet år for år, så man kan ikke sige, at der her er en fast andel af det her.”

Stærk likviditet konsoliderer kommunen – udligningsreformen gør det muligt

“Sidste år regnede vi med 267 millioner i kassen, nu er vi på de 381 millioner. Ser man udgangen af 2021 og frem til 2024 stiger det til 550 millioner. Med jysk beskedenhed, så tror jeg aldrig, at jeg har fremlagt så flot et basisbudget før. En stor del af æren skal tilfalde til udligningsreformen, der gør det godt,” fortæller Tommy Abildgaard.

Overførselsindkomstudgifter stiger som følge af ledighed

“Det der sker som fælge af Corona er, at ledigheden stiger. Det har vi regnet på, hvad det kommer til at betyde både i indeværende år og på lang sigt. Det vi har sagt indtil nu er, at 2020 er reguleret med 63 millioner – og i 2021 er den opreguleret med mere end 100 millioner. Men det er sådan, at finansieringen følger med. Så det svarer meget godt til hinanden i forhold til den kompensation, der kommer fra staten. Det er sindssygt usikkert, det her. Alle de hjælpepakker, som de ikke er blevet enige om at forlænge, stopper ved udgangen af den her uge. Der kan det komme til at koste jobs, hvorfor det er et usikkert område,” slutter Økonomichefen.

Følg
Notikation om
guest
1 Kommentar
Ældste
Nyeste Mest bedømte
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Jens Jørn Pedersen
Jens Jørn Pedersen
2 måneder siden

Som sådan er det ikke Fredericia Kommune, der gør det godt. Fredericia Kommune er på overførselsesindkomst. Der er vist også noget med, at der er lånt 500 mio. kr. Lagt sammen med den påståede likviditet, så er det et minus på 100 mio. kr.