Økolariet åbner for en ny sæson lørdag den 9. februar med mange fornyelser, overraskelser og spændende aktiviteter.

Temaet plast i havet er omdrejningspunktet i Økolariets vinterferieaktiviteter. I Stoftrykkeriet kan du lave din egen stofpose eller rygsæk

Når gæsterne besøger Økolariet i vinterferien, vil det føles både velkendt og mange steder alligevel helt nyt. Mange af de faste udstillinger i kælderen er fornyet, udvidet og ændret. 

Udstillingen “Råstoffer og Genbrugsbyen” i kælderen under tårnbygningen er bygget helt om og byder på mange fornyelser. Minen er blevet udvidet, og gæsterne kan prøve et helt nyt, interaktivt spil, hvor de skal sortere deres husholdningsaffald i de rigtige containere. 

“Jeg er glad for, at Økolariet er klar til åbningen og nu er helt færdige med rengøringen efter branden sidste år. Det har været nødvendigt at pille alle de gamle udstillinger i tårnbygningen ned efter branden. Men Økolariet har udnyttet situationen positivt ved at lave nogle spændende fornyelser i forbindelse med genopbygningen. Det kan gæsterne godt glæde sig til,” pointerer formanden for Natur- og Miljøudvalget Karl Erik Lund. 

Udstillingen om drikkevand blev ikke skadet i branden, men den er alligevel blevet bygget om og udvidet med en enestående sansefortælling, der viser og fortæller vandets kredsløb ved hjælp af lyd, lys og effekter. 

“Jeg vil godt garantere, at sådan har gæsterne aldrig fået den før,” siger Niels Nørgaard med et glimt i øjet og fortsætter. “Jeg har set en del fremstillinger af vandets kredsløb, og derfor tør jeg godt sige, at vi er meget stolte og tilfredse med vores resultat, og vi håber, at gæsterne og ikke mindst de mange elever, der bruger vores udstillinger, vil synes det samme.” 

Vinterferie med plast i havet

Aktiviteterne i vinterferien kommer til at drejer sig om et af tidens helt store udfordringer, nemlig plastik i havet. 

“I løbet af foråret åbner Økolariet en ny særudstilling om plastik i havet og som en lille forsmag, har vi allerede indrettet et hjørne af den faste udstilling Fjord og hav med fokus på plastik. Derfor har vi også valgt, at vinterferiens aktiviteter skal handle om det emne,” fortæller Niels Nørgaard. 

I vinterferien kan gæsterne programmere robotter, der skal indsamle plastik, og de kan deltage i en quiz om plastik rundt i hele huset. I stoftrykkeriet kan de dekorere en stofpose eller rygsæk, der kan bruges igen og igen og på den måde være med til at minimere brugen af plastik. Endelig kan gæsterne få sved på panden ved at deltage i det interaktive spil “Sved og Svar” og samtidig blive kloge på plast i havet. Alle aktiviteter er gratis, dog koster stofposen 50 kroner. 

Ung Energi

I et helt rum vil der være fokus på aktiviteter om bæredygtighed. Det er gruppen Ung Energi, der hele ugen stiller op med spændende aktiviteter, hvor gæsterne kan smage på klimavenlige insekter, måle deres CO2-udledning og gætte på forskellige varers vandforbrug med mere. 

Bæredygtighed og forbrug er også temaet for en lille ny udstilling, hvor gæsterne kan se, at det er muligt at lave både smarte og miljøvenlige sko. Til skoene er der både brugt alger, hamp og miljøvenlig bioplast. Det er tekstildesigneren Mathilde Korstgård Madsen, der viser sit afgangsprojekt fra VIA University College i Herning frem. 

Til Verdens Ende og Genbrugspladsen

I løbet af vinterferien bliver der både arrangeret ture med naturvejleder Finn Lillethorup til Verdens ende og Dyrehaven, samt rundvisninger på AffaldGenbrug i Vejle. Se Økolariets hjemmeside for mere information om tidspunkt og indhold. Økolariet har åben alle dage kl. 10-16 fra lørdag den 9. februar.

https://www.facebook.com/mrhoejer/