En ny OECD-rapport fra november viser, at man i flere syddanske kommuner ligger helt i front når det kommer til arbejdet med FN’s verdensmål. Dette gør sig gældende på en række områder, blandt andet byplanlægning, gennem øget borgerinddragelse og cirkulær økonomi.

Med den regionale udviklingsstrategi for perioden 2020-2023 viser Region Syddanmark vejen for hvordan FN’s 17 verdensmål kan bruges aktivt til at sikre bæredygtig udvikling på regionalt niveau. Det er dog ikke kun her, at FN’s verdensmål bliver bragt i spil. Alle 22 syddanske kommuner arbejder tæt med verdensmålene – og otte af kommunerne nævner eksplicit målene i deres udviklingsstrategier.

Flere af de syddanske kommuner bruger verdensmålene som et værktøj til at skabe forbindelser og synergier mellem byudvikling, politisk dialog og borgerinddragelse.

En håndfuld syddanske kommuner bliver fremhævet i OECD-rapporten for deres arbejde med verdensmålene.

”Vi designer livet” er sloganet i Kolding Kommune, et slogan der kobler cirkulær økonomi og udvikling sammen med verdensmålene. I Vejle Kommune arbejder man med samskabelse, klima og social modstandsdygtighed under sloganet ”Vejle med vilje”.

Middelfart Kommune er blandt de førende når det kommer til klimadagsordenen. Deres arbejde foregår hovedsageligt med klimatilpasningen for øje, hvorfor de også bliver kaldt for ”klimabyen”. I Middelfart Kommune finder man blandt andet Danmarks største projekt for inkorporering af klimatilpasningsløsninger i byudviklingen.

Potentiale for udvikling

Rapporten viser, at der i Syddanmark leveres et godt stykke arbejde for at indfri FN’s 17 verdensmål. I rapporten fremgår det, at Syddanmark præsterer over gennemsnittet når det kommer til at indfri verdensmålene. Men det betyder ikke, at der ikke er plads til forbedring. Særligt tre af verdensmålene fremhæves som værende noget man i Syddanmark bør tænke endnu mere ind i sin udviklingsstrategier. Det drejer sig om:

  • Nr. 7: Bæredygtig energi
  • Nr. 8: Industri, innovation og infrastruktur
  • Nr. 11: Bæredygtige byer og lokalsamfund

Det er tre områder der er fokus på i EU’s støtteprogrammer, hvor bl.a. det nye Horizon Europe program baner vejen for et fokus på bæredygtig udvikling, innovation og klima. Derudover er der et program som Connecting Europe Facility (CEF), der er EU’s program for at støtte infrastruktur prioriteter inden for transport og energi.

EU har også programmer med fokus på borgerne og udvikling af lokalsamfund, bl.a. gennem uddannelse og kultur. Der er dermed mange mulighederne for de syddanske aktører til at hjemtage midler, så de kan øge udviklingen og arbejdet med FN’s verdensmål.

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer