Hvordan er man en god ven, når klassekammeraten mister sin mor, far, søster eller bror? Et nyt undervisningsmateriale fra Kræftens Bekæmpelse skal lære skoleelever i 3.-6.klasse, hvordan man kan støtte en ven, der mister et familiemedlem.

– Alle børn tænker jo, at deres far er den bedste. Men jeg tror ikke, de tænker over, hvor dejligt det er at have en far. Det fandt jeg i hvert fald først ud af, da min far var død. Inde i mit hoved har jeg en masse minder om min far. Jeg tror ikke, der er en eneste fra min klasse, der ved, at jeg nogle gange bliver ked af det, når jeg tænker på ham, fortæller 10-årige Jens Østergaard, der mistede sin far for fem år siden.

2000 børn mister årligt en forælder

Hvert år mister ca. 2.000 børn i Danmark en forælder. Derudover mister 150 børn hvert år en bror eller søster. De har brug for støtte fra voksne omkring dem – men det er også vigtigt, at deres klassekammerater ved, hvordan de bedst er en god ven. Derfor lancerer OmSorg i Kræftens Bekæmpelse i dag undervisningssitet Læromsorg.dk. Her kan elever i 3.-6. klasse gennem små film og øvelser blive klogere på sorg og sorgreaktioner.

– Som klassekammerat til et barn i sorg ved man ikke altid, hvad man skal gøre. Og hvor skulle man også vide det fra, hvis man aldrig har fået det at vide? Derfor er vi glade for, at vi nu står klar med et undervisningsforløb om sorg til de mellemste skoletrin. Der har længe manglet lettilgængeligt undervisningsmateriale, der fortæller om sorg i børnehøjde, siger Per Bøge, Børne- og Ungechef i Kræftens Bekæmpelse.

Førstehjælpskursus om sorg

Undervisningssitet er lavet med støtte fra Trygfonden og skal ses som et førstehjælpskursus, hvor man øver sig i at kunne forstå en klassekammerat i sorg. Kurset skal altså ikke bruges som akut krisehjælp i en klasse, hvor en elev netop har mistet en mor eller far. Forløbet giver derimod børnene en grundlæggende viden og forståelse for sorg, som de kan bruge, hvis det bliver aktuelt.

– Børn i sorg føler sig ofte alene og isolerede, fordi de oplever, at omverdenen ikke forstår dem. Det håber vi, at læromsorg.dk kan være med til at ændre på, siger Per Bøge.

I undervisningsforløbet hører eleverne om sorg gennem historien om den fiktive dreng Alfred, der har mistet sin far. Med film, øvelser og quizzer lærer klassen om, hvordan sorgen påvirker Alfred – og hvordan man kan være en god ven for Alfred.

https://fairbillet.dk/Store/Basket/BuyTicket?EventId=249&TicketCategoryId=845d