Fra 1. november kan boligkøbere som udgangspunkt kun få finansieret 95 procent af deres nye bolig i bank eller realkreditinstitut. De resterende fem procent skal boligkøberne selv finde.

Det er Finanstilsynet, der står bag forslaget, som går på, at boligkøbere fremover skal stille med en udbetaling, der svarer til fem procent af boligens værdi. Hvis du har kig på et hus til 1,8 millioner kroner, skal du altså som udgangspunkt have 90.000 kroner op af lommen, før købskontrakten kan skrives under.

Endelig en fordel på det jyske boligmarked
Det nye forslag ventes især at ramme førstegangskøbere, der ikke har kapital med fra tidligere boligsalg, og det forventes, at det især vil kunne mærkes i områder med høje boligpriser. Mens de sydjyske boligejere må kigge langt efter blandt andet københavnerne, når det gælder store boliggevinster, giver det nye forslag udsigt til en lokal fordel.

– I og med at boligpriserne generelt er noget lavere her i det sydjyske område, forventer jeg ikke, at vi kommer til at mærke det store til det nye forslag her i området, siger advokat med speciale i fast ejendom Kristina Søgaard fra ADVODAN i Sydjylland, der har kontorer i Esbjerg, Vejen, Kolding, Billund og Give.

Der skal være luft og plads i boligøkonomien
Kravet fra Finanstilsynet skal skrives ind i god skik-bekendtgørelsen for den finansielle sektor, og det har til hensigt at sikre danskerne mod en ny boligboble.

– Jo mere man ligger noget i faste rammer, desto større risiko er der altid for, at nogen rammes utilsigtet, men grundlæggende er det en sund indstilling, at der skal være luft i økonomien og plads til udsving på boligmarkedet, når man køber bolig, siger advokat Kristina Søgaard, der dog peger på et enkelt problem;

– Pengeinstitutterne har ikke umiddelbart mulighed for at styre, hvordan boligkøberne skaffer pengene, så selvom tanken er at undgå en boligboble, risikerer man reelt at stå tilbage med et andet problem, hvis boligkøberne vælger at finansiere udbetalingen med dyre kviklån.