Frihedsmuseet står bag et helt nyt, digitalt kort, hvor man kan dykke ned i industrisabotage-aktioner og nedkastninger i Syd og Sønderjylland under 2. Verdenskrig. Det er muligt at søge helt ned på specifikke vejnavne.

Nygårdsvej 84 i Esbjerg, Lavgade 30 i Åbenrå og Jernbanegade 22 i Sønderborg har alle en ting til fælles.

De har lagt vejnavn til en sabotageaktion begået af modstandsbevægelsen under besættelsen mod virksomheder, der producerede for tyskerne.

I Esbjerg gik det ud over vaskeriet Vestjyden, i Åbenrå var det Maskinfabrikken Hamag, der blev ramt, mens det i Sønderborg var det et skrædderværksted, der stod for skud.

I forbindelse med genåbningen af Frihedsmuseet 3. juli har museet udviklet et helt nyt, digitalt
Danmarkskort, hvor de vigtigste industrisabotageaktioner samt alle nedkastninger af blandt andet våben og allierede agenter under krigen er oplistet.

Alle interesserede har mulighed for at søge i kortet, hvor det er muligt at søge helt ned på specifikke vejnavne. Det fortæller museumsinspektør for Frihedsmuseet, Henrik Lundbak, der er ansvarlig for det nye kort.

“Kortet er tilgængeligt for alle, der måtte have lyst til at se, om der er sket noget i det område, hvor de bor. Eller i et andet område, de er interesserede i,” siger han og tilføjer:

“Frihedsmuseet er sat i verden for at dokumentere modstandskampen. En del af den rolle er at kortlægge de forskellige aktioner, som modstandsbevægelsen udførte i forhold til sabotage mod virksomheder, der producerede for tyskerne samt nedkastninger af våben og allierede agenter.”

Når man dykker ned i de forskellige aktioner, kan man læse om, hvad der skete, og ofte vil det også være muligt at se billeder. Ved industrisabotageaktionerne kan man finde den eksakte adresse, mens det for nedkastningsaktionerne er muligt at finde koordinaterne – disse aktioner fandt typisk sted på øde områder langt fra de befolkede byer.

Vær med til en nedkastning på det nye Frihedsmuseum

Det nye Frihedsmuseum genåbner 3. juli på Kastellet i København efter den ødelæggende brand i 2013. Her kan publikum blandt andet prøve at være med til en nedkastningsaktion ved at morse til de allieredes fly med en lygte. Morser man rigtigt, kaster flyet sin last.

Gæsterne kan desuden prøve at trykke illegale blade, aflytte telefonsamtaler og knække tyskernes koder.

Det nye museum er bygget under jorden og tager publikum igennem besættelsestidens Danmark i selskab med fem historiske hovedpersoner, der alle levede under krigen.

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer