For fjerde gang blev der i weekenden afholdt DM i Guldsmedehåndværk på Koldinghus. Her samles de dygtigste guldsmedekursister i landet til en konkurrence om at blive kåret som Danmarks bedste guldsmed – og her løb Maria Jakobsen fra EUC Lillebælt med guldmedaljen og dermed også titlen som Danmarksmester. 

Da guldsmedene ankom til Koldinghus fredag var det med en stor opgave foran sig. Udover den spænding der selvsagt følger med til et danmarksmesterskab, var der også spænding om, hvilken opgave deltagerne ville blive kastet ud i denne gang. Allerede på konkurrencens første dag fik de udleveret en tegning over et smykke, som de aldrig havde set før.

Maria Jakobsen, EUC Lillebælt. Foto: Jesper Norvang.

I år var fem deltagere med i konkurrencen, hvoraf Maria Jakobsen fra EUC Lillebælt var en af de unge guldsmede, der var med i kampen om guldmedaljen og titlen som dansk mester i guldsmedehåndværk. Med sig hjem har vinderen fået den store ære, men også et udvalgt guldsmedeværktøj, der kan hjælpe dem i deres videre færd indenfor guldsmedebranchen.

På de få dage konkurrencen varede skal den udleverede tegning omsættes til en nøjagtig model, en model, hvor vinderen bliver kåret ud fra det bedste håndværk med lodninger og en nøjagtig finish.

Maria Jakobsen har taget sin uddannelse hos EUC Lillebælt og hos C. Antonsen Guld- og Sølvsmedie i Odense, hvor hun har stået i lære. Maria blev færdiguddannet d. 31. januar 2020 fra EUC Lillebælt. Efter sin læretid har Maria fået en fuldtidsansættelse hos C. Antonsen Guld- og Sølvsmedie i Odense.

Uddannelsesleder: “Det handler om passion”

Uddannelsesleder Karsten Jensen er meget stolt af Maria Jakobsens præstation. En præstation som han understreger først og fremmest på grund af Marias store engagement, passion og positive tilgang til opgaverne.

“Maria har været en fantastisk kursist på EUC Lillebælt. Udover hendes store faglige engagement og faglige stolthed, så er hun en meget engageret kursist, der gerne tager et større ansvar for hendes medstuderende. I hendes tid på EUC Lillebælt har hun været elevrepræsentant i uddannelsesudvalget, en post hvor hun på fornemmeste vis har varetaget kursisternes interesser. Hun tør sige sin mening, men samtidig er hun meget positiv af sind”, forklarer Karsten og fortsætter:

“Vi er på EUC Lillebælt meget stolte af, at Maria har vundet. Det er et skulderklap til os som uddannelsesinstitution, at vi har været med til at forme Danmarks bedste guldsmed. Det giver en naturlig stolthed og viser os, at vi gør noget rigtigt. Vi har meget dygtige mennesker omkring vores kursister, men det vigtigste er altid kursistens eget engagement. Her har Maria bare vist vejen, hun har hele tiden været meget engageret, motiveret og positiv omkring de stillede opgaver”.

Glad danmarksmester: “Det var hårdt”

Det er ikke kun EUC Lillebælt, der er stolte af den nykårede danmarksmester. Selv er Maria Jakobsen pavestolt og hendes chef hos C. Antonsen Guld- og Sølvsmedie er det samme. At være til DM er ikke nemt, selv beskriver Maria weekenden som, “hård. Meget hård, faktisk”. Men selvom et mesterskab lyder som en voldsom konkurrence mellem deltagerne, så fortæller Maria, at det faktisk ikke er tilfældet.

“Jeg synes, at det siger rigtig meget om branchen, at alle deltagere denne weekend er blevet meget gode venner, selvom vi har været i konkurrence indbyrdes. Mange af de andre havde jeg aldrig mødt før, men jeg synes vi havde et stærkt sammenhold. Det føltes ikke som en konkurrence mod hinanden, men mere som en konkurrence mod sig selv”, forklarer den glade danmarksmester.

Danmarksmesterskabet er en hård prøvelse, hvor den normale tid til ekstra omtanke og forberedelse er kortet ned til et minimum – selvom fem minutters ekstra forberedelse kan betyde alverden.

“Det er lidt en udfordring, at man får den og skal i gang med det samme. Normalt kan man sidde og kigge det grundigt igennem, kigge på alle mål, tage højde for hvilke mål det er og om man har overset noget. Her være ret hurtig til at gennemskue det for at komme i gang. Det gælder om, at man sørger for at komme hurtigt i gang og har så lang tid til opgaven som muligt”, forklarer Maria Jakobsen og fortsætter:

“Det handler om at angribe opgaven med tanke for hver eneste detalje. Man er nødt til at dele opgaven op i forskellige bidder og arbejde på delene hver for sig. Rent tidsmæssigt har det meget at sige, at man kan lave lidt på det hele undervejs. Der er også noget med, at når man afsyrer noget, så skal man have noget andet at lave samtidig. Ellers spilder man tiden. Det er lidt en øvelse i at være struktureret. Det er fint nok, at man kører derud af, men man er også nødt til at se tegningen helt igennem inden man laver noget, for man kan hurtigt fejlbedømme. Og så er det bare forfra. Det kan godt betale sig at tage fem minutter ekstra, for det tager måske to timer at lave det om igen”.

Ude i gården på Koldinghus blev vinderen efter tre dages hårdt arbejde kåret – og med sig havde Maria hendes chef, der er mindst ligeså stolt som hende selv. “Det var ret mærkeligt. Nu havde man siddet der i tre dage og svedt og været lidt stresset, så er det sådan lidt mærkeligt. Man er bare glad, rigtig glad. Jeg havde min chef med i Kolding og hun stod lige ved siden af mig, da jeg blev råbt op, så hun var selvfølgelig bare lykkelig på mine vegne”, fortæller Maria.

Det er håndværket, der driver Maria, som efter et par år med forskellige ting på programmet tog springet og søgte ind på guldsmedeuddannelsen – en uddannelse der kun kan tages på EUC Lillebælt eller NEXT i København. Maria blev optaget på EUC Lillebælt – og det har været et fantastisk uddannelsessted, forklarer hun.

“Det har været rigtig fedt at være på EUC Lillebælt. Det er et sted, man bliver set som et individ og ikke bare et hold eller en klasse. De er meget gode til at tilpasse sig hver enkelt elev. Også fordi lærestederne er så forskellige, det er bare meget forskelligt, hvad man laver på de forskellige lærepladser. Mange af de elementer som en DM-opgave indeholder er nogle af de samme opgaver man bliver stillet på skolen og som man støder på ved svendeprøverne. Det er grundprincipperne. Bare den opgave vi lavede nu her, jeg er næsten sikker på at der ikke var en eneste af os der gjorde det på samme måde. Der er uendeligt mange måder at gå til opgaven. Det handler meget om, hvilke rutiner man har med sig fra sit lærested”, fortæller Maria.

“Det er helt sikkert en nichebranche at træde ind i. I mit tilfælde er det 100 procent håndværket, der driver mig. Der er noget designmæssigt i det, men det er håndværket der tiltaler mig”, slår Maria Jakobsen afslutningsvist fast.

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer