Sunde tænder kan være løftestangen til et nyt og bedre liv. Det viser erfaringerne fra den kommunale tandpleje i Skive, Svendborg og Vordingborg, der gennem flerårige projekter har tilbudt gratis tandpleje til særligt socialt udsatte. I alt 275 borgere har deltaget i de tre projekter. Deltagernes livskvalitet er steget markant, efter de har fået tandbehandling, og i én af kommunerne er over halvdelen kommet i job eller uddannelse.

”Det er ulykkeligt og tankevækkende, at der findes mennesker i et velfærdssamfund som det danske, som føler sig skamfulde og stigmatiserede på grund af deres tænder. Til gengæld viser erfaringerne fra de tre kommuner, at sunde tænder giver en højere livskvalitet, hvilket kan føre til, at man kommer ind på arbejdsmarkedet, får en kæreste og i det hele taget får et bedre liv. Selv som tandlæge kommer det faktisk bag på mig, at tænder kan gøre så stor en forskel,” siger Tandlægeforeningens formand, Freddie Sloth-Lisbjerg, i en pressemeddelelse.

”Tænderne har betydet meget for min lyst til at komme tæt på et andet menneske”

Thomas Rønberg, 40 år, deltog i projektet i Skive kommune sammen med 100 andre. Han gik ned med psykisk stress og fik en depression for fire år siden. Det fik store konsekvenser – både fysisk og psykisk. ”Mine tænder var nærmest ætset op, og jeg havde kvarte stumper i munden. Jeg var meget sammenbidt i ansigtet og smilede ikke så meget. Jeg holdt mig ligesom lidt ude af rampelyset og havde ikke lyst til at deltage i arrangementer,” beretter Thomas Rønberg. ”Jeg bor i en lille by, hvor man siger dav til hinanden og trækker på smilebåndet. Det gør jeg nu, endda uden at tænke over det. Mine drenge har også lagt mærke til, at jeg smiler mere. De kan se, at far er mere glad og har mere overskud,” fortæller Thomas Rønberg, som også har fået en kæreste. ”Jeg tror, tænderne har betydet meget for min lyst til at komme tæt på et andet menneske,” siger han.

Efterlyser permanente tilbud

Formanden for Rådet for Socialt Udsatte, Jann Sjursen, så gerne, at tilbuddet om tandbehandling til særligt socialt udsatte blev gjort permanent. ”Der burde oprettes en permanent ordning i alle kommuner, så udsatte borgere med særligt behov for tandlægehjælp ikke skal gå rundt i årevis med invaliderende tandproblemer. Flere midlertidige forsøgsordninger vil næppe gøre os klogere – nu handler det om at udbrede successen. Særligt af hensyn til udsatte borgeres livskvalitet, men også af hensyn til kommunernes økonomi. Hvis forbedret tandsundhed kan hjælpe mange ud på arbejdsmarkedet, er tilskuddet til behandlingerne jo hurtigt tjent hjem igen,” siger han. Formanden for Tandlægeforeningen, Freddie Sloth-Lisbjerg, mener ligeledes, at der burde oprettes et permanent tilbud for særligt socialt udsatte, som har meget vanskeligt ved at benytte den private tandpleje.

Læs mere om projektet og resultaterne fra de tre kommuner i Tandlægebladet

Fakta:

  • Projekterne i Skive, Svendborg og Vordingborg kommune er støttet af Sundheds- og Forebyggelsesministeriet som en del af satspuljemidlerne i 2012-2015, hvor der blev sat 16 mio. kr. af til tandbehandling til særligt socialt udsatte.
  • I alt 12 kommuner har fået midler fra puljen.
  • Skive og Svendborg kommune har fået midler til at fortsætte projekterne i mindre skala de næste år. I Vordingborg har man endnu ikke besluttet, hvad der skal ske fremadrettet.