Før i tiden skete det i Vestcentret på Købmandskroen. Nu er stedet Kurt’s Kaffebar i Jyllandsgade. Her holder en gruppe på godt 10 personer til dagligt. Det var første og sidste gang i denne artikel, at de blev omtalt som en gruppe, da de går under navnet, “Kaffeklubben”.

Hvis man begiver sig ind i gågaderne i Fredericia mellem klokken 11-13 dagligt har man formentlig spottet Kaffeklubben. Kaffeklubben sidder der HVER DAG i det tidsrum. Nogen gange er de mange, andre færre. På en god dag er de 9-10 stykker.

Fredericia Avisen besluttede sig for at finde ud af, hvem menneskerne i kaffeklubben egentlig er, og hvad de snakker om.

Før jeg går ud til Kaffeklubben sidder jeg inde på kaffebaren sammen med vores Chefredaktør. Vi skal lave skrive artikler, inden turen går ud i den friske luft. Imens vi sidder ved bordet dukker Kaffeklubben op udenfor.

Varmedunken fra Kurt’s Kaffebar holder Mille varm i vintermånederne.
Foto: Andreas Dyhrberg Andreassen, Fredericia Avisen.

Bo fra Kaffeklubben går ind og åbner døren. Han afgiver sin bestilling og siger: ”Ole og Mille skal også have.” Straks går Agathe i gang med at lave kaffen og kakaoen, og kommer efterfølgende ud med den til Kaffeklubben. ”Sådan er servicen altid,” fortæller Kaffeklubben uden tøven, da jeg efterfølgende går ud til dem og præsenterer mig.

Inden jeg for alvor blander mig i snakken, beder jeg om en navnerunde blandt dagens fremmødte i Kaffeklubben. Til stede er Mille, Ole, René, Per, Brian og Bo. Sidenhen kommer flere forbi og hilser på, men det er den hardcore samling, som er der til at starte med.

Det helt store spørgsmål, og det som de fleste tænker: Hvad snakker man egentlig om i Kaffeklubben? ”Vi vender hele verdenssituationen. I november snakkede vi rigtig meget valgkamp, men det er heldigvis forbi nu. Vi er ikke enige i politisk, men vi respekterer hinandens holdninger,” siger Mille.

Mille kigger straks på Brian, da de to ikke deler politiske holdninger. Efterfølgende siger Ole, at de ikke bliver uvenner og råber straks: ”Dit dummesvin!”, hvorefter latteren lyder i Kaffeklubben. Netop det kendetegner Kaffeklubben. Den interne humor, som er på højt plan.

Mille og Ole går meget op i sport, i særdeleshed følger de med i, hvordan det går FHKs herrehold i 1. division. ”Men vi andre interesser os overhovedet ikke for sport. Sport er yt,” siger Brian, der sidder i kørestol.

Der grines for alle pengene i kaffeklubben. Foto: Andreas Dyhrberg Andreassen, Fredericia Avisen.

Brian har qua sin kørestol svært ved at komme ind i flere butikker i byen. Til gengæld roser han, at der er kommet et handicaptoilet op i centrum, så han slipper for at køre hjem for at skulle på toilet.

Netop sådanne småting er også noget, der vendes i Kaffeklubben. ”Vi snakker meget om, hvordan det går i byen, og hvad der mangler i gaderne,” fortæller Mille. Jeg spurgte hurtigt, hvad der så mangler i gaderne. ”De er allerede godt i gang. Flere af de ting, som vi har snakket om, er også noget der er kommet,” fortæller Mille.

Kaffeklubben er vikinger

Som samtalen går bliver det mere og mere koldt for undertegnede. Jeg får derfor et tæppe fra Kaffeklubbens bunke. Mille fortæller senere hen, at Kaffeklubben er vikinger og flere også har kommenteret på, hvordan de kan holde ud at sidde udenfor i alt slags vejr.

Ole og Mille, som er gift, er kommet på Kurt’s Kaffebar siden Kurt Egebo åbnede den i 2015. Sidenhen har Kenneth Kjestrup ejet kaffebaren, inden de nuværende ejere Ismail Ulusoy og Agathe Darville overtog Kurt’s d. 1. januar 2017.

Agathe Garville, Kurt’s Kaffebar
Foto: Andreas Dyhrberg Andreassen, Fredericia Avisen.

Da Kurt Egebo startede kaffebaren, kom Ole og Mille på den hver anden dag. Dengang eksisterede Kaffeklubben ikke. Flere af Kaffeklubbens medlemmer sad der allerede dengang, men det var ved hver sit bord. ”Jeg mener, at da Kenneth overtog begyndte det så småt,” siger Mille. ”Nu sidder vi der hver dag og det gør vi specielt fordi, at værtsparret Ismail og Agathe byder os velkommen med et smil. Vi har et rigtig nært forhold til dem og hinanden her i Kaffeklubben. De ved, hvad vi laver og spørger altid ind til os. Det samme gør vi mellem os andre her,” tilføjer hun.

Snakken er ved at være forbi. René fortæller, at han ikke kommer i morgen (tirsdag, red.), da han skal til genoptræning. Derfor ønskes han god træning og får et ”Vi ses onsdag”, med på vejen.

Samtidig begynder det at sne, og Kaffeklubben begyndte at rydde op på deres faste pladser. Jeg takker for snakken og ved nu, hvor jeg en anden gang kan gå hen og få en sludder for en sladder.

Jeg går efterfølgende ind på kaffebaren igen og pakker mine ting sammen. Samtidig snakker jeg med Agathe, der påskønner kaffeklubbens tilstedeværelse og siger:

“De skaber den hygge, vi gerne vil have her. De betyder rigtig meget for os på det punkt,” siger Agathe og fortsætter:

“Vi er meget nære med dem, og vi snakker også om, hvordan det går privat med dem. Vi er på fornavn med hinanden også, og det er hyggeligt,” forklarer Agathe, inden hun går om bag disken, hvor der spørges indtil ris ala manden, som Kurt’s Kaffebar sælger op til jul med mulighed for mandelgave.

Ja, den gode stemning lever i bedste velgående på kaffebaren i Jyllandsgade. Både med de glade juletider, men også med den daglige kaffeklub, som spreder hygge.