Ved et fælles arrangement den 7. oktober 2021 fik Erhvervsmentornetværk Fredericia et solidt startskud, da 20 unge ledige mødtes med 20 ledere, ejerledere og virksomhedsrepræsentanter til en god gang snak og æd ved Trelde Næs.

Formålet med Erhvervsmentornetværket, er at virksomhedsledere tager en mentorrolle i forhold til unge ledige, som har svært ved at finde deres vej til arbejde eller uddannelse.

Erhvervsmentornetværk Fredericia baseres på frivillighed

Erhvervsmentornetværket er sat i verden for at give unge mulighed for at få en mentor, der er en del af en virksomhed, og som måske kan give dem noget sparring og inspiration til deres job- og uddannelsessøgning. Alle mentorer er frivillige, og kendetegnes ved, at de har mod på og vilje til, at medvirke til at gøre en forskel for andre mennesker.

Anette Graver Thomsen, der er ansat i Jobcenter Fredericia, er mentorkoordinator for Erhvervsmentornetværk Fredericia. Hun havde også en fantastisk oplevelse på Trelde Næs, og udtaler:

– Det var fantastisk at se hvor hurtigt både unge og Erhvervsmentorerne på denne solrige eftermiddag på Trelde Næs fik skabt gode relationer gennem samarbejdsøvelser, Walk & Talk og rigtig mange grillpølser. Flere indgik aftale om et mentorfællesskab og en invitation til en jobsamtale kom også i spil.  Det var en helt fantastisk dag, der gav så meget positiv energi. Vi kunne ikke have ønsket os at få en bedre start på Erhvervsmentor Fredericia.

CSR7000 som katalysator

CSR7000 er navnet på Samarbejdsaftalen mellem LO, Fredericia Uddannelsesråd, Fredericia Kommune og Business Fredericia

John Pagaard, der er ekstern projektkonsulent ved Business Fredericia, og som arbejder med CSR7000 projektet, fortæller:

–  Det har været en fantastisk eftermiddag ved Trelde Næs. Bare oplevelsen af at en gruppe mennesker, der stort set ikke kender hinanden i forvejen, og hvor en stor del af dem måske ikke ligefrem har det største selvværd, efter få timers samvær snakker, griner og inspirerer hinanden – det er simpelthen bare fedt at være en del af, fortæller han og fortsætter:

– Jeg bliver stolt på vegne af vores lokale erhvervsliv, når så mange virksomhedsrepræsentanter sætter et par timer af til noget så vigtigt, som at komme ud og møde nogle unge, som har lidt svært ved at finde deres vej ind på arbejdsmarkedet, og jeg bliver begejstret, når jeg oplever den glæde, entusiasme og vilje til at skabe noget sammen, der opstår hos alle, efter ret kort tids samvær”.

Det fremadrettede arbejde består nu i, at medlemmerne af Erhvervsmentornetværk Fredericia mødes, og at alle mentorer i løbet af den kommende tid bliver matchet med en mentee.

Relationer skabes skridt for skridt

Gennem CSR7000, er der foreløbigt 40 virksomhedsrepræsentanter, der har sagt ja til at være mentorer, hvilket må siges at være et flot antal, og 20 af dem havde mulighed for at deltage til ”Snak og æd ved Trelde Næs”, hvor lige så mange unge deltog i et rigtigt hyggeligt, men også udfordrende arrangement. En af dem er Morten Nielsen fra MN Brolægning.

– Det er en god følelse at kunne give noget tilbage til lokalsamfundet. Et arrangement, som ”Snak og Æd” er både hyggeligt og jordnært for alle, og man kan se at der sker en udvikling i relationerne skridt for skridt. I øvrigt er jeg glad for at jeg fik arrangeret en jobsamtale med en af de unge i dag, siger Morten Nielsen, MN Brolægning

Udover en tur i skoven en solrig eftermiddag, fik de unge deltagere også rig lejlighed til at møde og snakke med erhvervsledere, der var indstillet på at give dem en håndsrækning i forhold til at komme nærmere et job eller en uddannelse, en af dem, der var mødt op, var Mads Blak Petersen:

– Da jeg fik tilbuddet om at deltage af min sagsbehandler, sagde jeg ja, men jeg var også noget spændt på om det nu var noget. Jeg blev dog positivt overrasket, og synes at det har været et rigtigt godt arrangement, hvor jeg har lært nye mennesker at kende, fortæller Mads Blak Petersen, jobsøgende

Motivationen for at deltage som virksomhedsrepræsentant, var selvfølgelig lige så forskellig som antallet af deltagere, men fælles for dem alle er, at de ønsker at medvirke til at gøre en forskel for andre mennesker.

– Det er vigtigt for mig at tage min del af ansvaret, bl.a. ved at deltage i et arrangement som ”Snak og Æd”. Det er trist at opleve at vi har så mange gode unge mennesker, der føler sig ”udenfor”, men jeg er sikker på at vi ved fælles hjælp, kan finde deres kompetencer, og bidrage til at de kan finde job eller uddannelse, siger Anders Krogsgaard, adm. leder på Kirstinebjergskolen.

Samarbejde og sjov

I skoven ved Trelde Næs, blev deltagerne udfordret til at samarbejde, lære hinanden at kende og ikke mindst skabe relationer, som måske kunne munde ud i en aftale om at skabe en mentoraftale eller måske endda muligheden for et job. John Pagaard (Business Fredericia) havde forberedt sjove øvelser med alvor, og alle deltagerne gik til opgaverne med energi og godt humør.

– Jeg er imponeret over de unge mennesker der deltog ved Snak og Æd arrangementet; både over deres engagement, og i det hele taget deres lyst og vilje til at deltage. Det er en god følelse at være med til at gøre en forskel for unge mennesker, og medvirke til at give dem en god introduktion til erhvervslivet, lyder det fra Thomas Conradsen, indehaver af Jacon Biler A/S

Blandt de forskellige øvelser, der skulle hjælpe deltagerne på vej i deres dialog, blev der indledt med en øvelse i den lidt sjove ende af skalaen, hvor deltagerne blev inddelt i mindre grupper, som skulle opfinde nye spil/lege ved hjælp af nogle (håbløse?) materialer, de fik udleveret, og der blev udviklet og lavet regler for eks. ”Vandret Stigegolf” og ”Lad hundeposen vandre”.

– Det var et supergodt arrangement. Jeg følte virkeligt at jeg blev lyttet på, og det gav mig en glad følelse. Og så fik jeg endda lavet en aftale med en mentor, og fik en kontaktperson jeg kan sparre med, siger Andreas Worm Espersen, jobsøgende

– Det er livsbekræftende at se unge mennesker bryde ud af deres komfortzone, det viser at de har lyst og vilje til at bidrage til at forandre deres liv, selv om det er svært. Når jeg og andre deltager i et arrangement som ”Snak og Æd”, får vi alle sammen mulighed for at skabe nye spændende relationer til mennesker, der vil hinanden det bedste, fortæller Lise Nielson, Femme Future Shoppen

Alle kom lidt ud af komfortzonen

Ingen af deltagerne var forberedte på det, der skulle ske ved arrangementet, udover, at der altså skulle snakkes og grilles, og selvom der selvfølgelig var en vis forbeholden generthed hos de fleste, så tog det ikke lang tid, før der blev snakket og grint under de forskellige øvelser, der lagde op til den afsluttende ”walk and talk”, som skulle gennemføres inden der blev sluttet af med fælles spisning i det grønne.

– Jeg er i forvejen mentor for en ung, og glæder mig over at kunne medvirke til at gøre en forskel. ”Snak og Æd” er et virkeligt godt initiativ, hvor vi gennem dialog og øvelser, får lært hinanden bedre at kende, fortæller Denise Mazur Moore, Proaktiv

– Det var bare et fedt arrangement. Ved at deltage var jeg klar over at jeg ville udfordre mig selv, og jeg er bare rigtigt glad for at jeg deltog. Jeg fik en mentor, og håber på at jeg nu kan finde min vej til et job, fortæller Melani J. Jacobsen, jobsøgende

Efter de forskellige øvelser, og walk and talk, blev der grillet pølser, og der var tid til at snakke på kryds og tværs. Der var en god og positiv stemning, og der var ingen tvivl om at deltagerne, uanset om de var kommende mentorer eller kommende mentees, havde haft et par udbytterige timer i hinandens selskab.