Efter ønske fra både butikker og borgere igangsætter Vejle Kommune nu et forsøg med flere bymøbler i midtbyen. Fredag den 15. juli 2016 indvies de første af slagsen på Rådhustorvet.

Rådhustorv med plads til hygge

Forsøget sker som en del af den igangsatte renovering af Rådhustorvet. Udviklingsprocessen blev igangsat sidste år, hvor politikere, butiksejere- og ansatte, ejendomsejere og borgere kom med idéer og ønsker til renoveringen af torvet. I den forbindelse foreslog mange, at det nye torv skulle være et hyggeligt torv med flere sidde- og spisepladser, og det er denne idé, der nu afprøves, inden renoveringen af torvet igangsættes.

Forsøg med bymøbler

Rådhustorvet bruges ofte til store arrangementer, og den daglige indretning skal derfor også i fremtiden være fleksibel. De nye bymøbler er flytbare og vil kunne rykkes til side ved større arrangementer. Møblerne er for alle, og vil kunne flyttes til de solrige eller skyggefulde steder på torvet. Tilsvarende vil møblerne kunne rykkes sammen, hvis en større gruppe ønsker at slå sig ned.

Leif Skov, næstformand og fungerende formand for Teknisk Udvalg, udtaler i Vejle Kommunes pressemeddelelse:

”Jeg glæder mig over, at vi nu kan sætte gang i forsøget med bymøbler, som en del af renoveringen af Rådhustorvet. På denne måde kan vi – inden vi udfører den endelige renovering – få prøvet nogle af borgernes og butikkernes idéer af i byrummet. Vores mål er at fortsætte den gode udvikling af Vejle Midtby og sørge for, at vi løbende udvikler hele gågaden og dermed fortsat skaber gode rammer for handlen og bylivet”.

Gode erfaringer

I forbindelse med valget af bymøbler har Vejle Kommune hentet inspiration fra andre byer – bl.a. Roskilde. Lisbet Wolters, stadsarkitekt ved Vejle Kommune, fortæller: ”I Roskilde har de rigtig gode erfaringer med at bruge flytbare møbler i midtbyen. Kombinationen af flot design, tunge møbler, laserskåret logo og det fælles ejerskab, som borgerne får til møblerne gør, at de flytbare bymøbler bliver stående i byrummene – til glæde for byens borgere og besøgende.” Lisbet Wolters tilføjer: ”Vejle er Danmarks bedste handelsby, og vejlenserne er hver dag med til at skabe en god atmosfære og mange helt særlige oplevelser i midtbyen. Jeg tror på, at vejlenserne vil passe rigtig godt på de nye bymøbler og måske endda bruge dem til nye fællesevents som midtbypicnic, stoleleg eller andre aktiviteter”.

Attraktiv og oplevelsesrig midtby

Forsøget med bymøblerne er samtidig et tiltag i den overordnede satsning på at skabe en attraktiv og oplevelsesrig midtby, hvor Vejles butikker, City Vejle, byens ejendomsejere og Vejle Kommune samarbejder om at skabe events, oplevelser og gode rammer for handlen og bylivet. Samarbejdet sker i tre BIDs (Business Improvement Districts) og i byens midterste BID-gruppe er der allerede idéer til, hvordan bl.a. nye bymøbler og musik på torvet vil kunne skabe masser af hygge og byliv i midtbyen.

 

FAKTA

  • De nye bymøbler i Vejle indvies fredag 15. juli 2016 kl. 11.00 på Rådhustorvet i Vejle. Alle er velkomne.
  • Bymøblerne vil være for alle og indbyder til, at man sætter sig ned, tager en pause, en snak, kigger på bylivet, måske drikker en kop kaffe, spiser en sandwich eller låner et brætspil i caféerne ved torvet og Rådhuspassagen.
  • De 19 stole har Vejle Kommunes byvåben laserskåret ind i ryggen og vejer hver 19 kg. Stolene har perforerede sæder, så regnvand ledes af sædet. De fire borde er firkantede med afrundede hjørner, har perforerede bordplader og er ligeledes forsynet med kommunens logo.
  • Forsøget løber sommeren over og evalueres til efteråret.