Fredericia Kommune har afholdt en workshop, hvor fremtidens bymidte blev diskuteret. Omkring 80 borgere, blandt andet butiksindehavere, var mødt frem og diskuterede, hvad der skal ske med eksempelvis Vendersgade. Indehaverne af butikker i Vendersgade, mener at der vil komme liv i gaden med de restauranter, der snart åbner.

Bølgerne har gået højt, når snakken har gået på, hvad der skal ske med Vendersgade. På den ene side står butikker som Ørntoft og Din Tøjmand Sejersen, der i en lang årrække har ligget i netop Vendersgade, og på den anden side har der været debat om tiden er moden til, at der skal ske noget nyt med gågaden.

Der var lavet seks workshops med seks forskellige emner, der var følgende:

  • Danmarksgade / Østerstrand
  • Gothersgade Syd / Ryes Plads / Kanalbyen / J.B. Nielsens Plads
  • Vendersgade / Bülows Plads
  • Jyllandsgade / Axeltorv / Østerstrand
  • Gothersgade Nord / Rådhuspladsen / Ryes Plads
  • Fynsgade / Ungdommens Hus / Gasværksgrunden / Sundhedshuset
Der var mange fremmødte i Tøjhuset til debatten om bymidten. (Foto: AVISEN)

Formand for by- og planudvalget, Søren Larsen (A), bød velkommen og overlod efterfølgende ordet til Maria Degn, der ejer firmaet Inmoma. Hun har over 20 års erfaring med udvikling af by- og boligområder.

– Det er vigtigt for centrum af kommunen at have en midtbystrategi. Det der er vigtigt med en midtby er, at den fremstår som en helhed og indeholder mange dele. Den skal være for alle. Den skal ikke kun være for familier, seniorer, turister eller handlende. Ellers bliver det ikke en god by. I kommer med jeres ønsker og jeres drømme, og det er vigtigt. Prøv også at tænke på dem, der ikke er her i dag og hvad de ønsker sig. På den måde får I en hel by, sagde Maria Degn og fortsatte:

– Der foregår så mange ting i en by, og mange mennesker lever et liv, og derfor er det godt, at der er så mange, der er kommet. Hvis i tænker over, hvem der mangler, så kan det være, at I ser noget nyt Det kan være svært at sige, hvilken knap man skruer på, men tro ikke, fordi man sætter sig ned og skriver ønsker og drømme så kører det. Sådan fungerer det ikke, der skal meget til.

– Den gode midtbystrategi er de store og lange ting, og I har gang i mange spændende ting. Der er tekniske løsninger og det vil andre sige er tarveligt. Jeg kalder det nemme problemer, da det er nemt at lave en vej. Der kan være klimabeskyttelsesanlæg. Det er en vigtig del af den strategi, forklarede Maria Degn.

Susanne Eilersen og Christian Jungmark sad i den første halvdel af debatten ved bordene ved Vendersgade-bordet. (Foto: AVISEN)

Efterfølgende var det op til den enkelte deltager at sætte sig ved det bord, hvor man ville deltage i debatten, der blev styret af en ordstyre ved hvert bord. Ved Vendersgade-bordet sad blandt andet butiksindehaverne Henriette Sejersen (Din Tøjmand Sejersen), Susanne Vinstrup (Ørntoft) og Tina Prytz (VegaGarn), der havde selskab af repræsentanter fra isdessertrestauranten Gelato Di Natura, som snart slår dørene op i bygningen, der senest husede Jensens Bøfhus. Ved bordet sad også viceborgmester Susanne Eilersen (O), der fik inputs.

Blandt temaerne var, at man skulle have større fokus på at tiltrække børn, da forældrene så vil komme om i gaden og potentielt vil komme til at købe noget. Noget af det, som Ivan Nielsen fra Gelato Di Natura nævnte var, at han kommer fra det vestjyske, hvor han har set eksempler på, at man har lavet videoer, der fortæller om byen, og det mente han man kan videreføre til Fredericia.

Et andet tema var, om der er forbundet for megen negativitet omkring selve gadenavnet, Vendersgade. Derfor blev der talt om man skulle vende tilbage til at kalde det ”Løvestrøget” og få flyttet løverne tilbage til gaden, hvor de tidligere har stået.

– Når sushirestauranten og isdessert-cafeen åbner, så får vi en anden gade end i dag. Det vil være med til at skabe liv, sagde Henriette Sejersen.

Karsten Byrgesen styrede debatten om Vendersgade. (Foto: AVISEN)

Slutteligt satte Karsten Byrgesen, der var ordstyre ved Vendersgade-bordet, ord på, hvad der var blevet talt om. Han nævnte optimisme, virkeløst og at det skal fastholdes som i dag med, at gaden er en gågade.

Ved de andre borde havde temaet, som ved Vendersgade-bordet, også været at man skal være bedre til at tale byen op. Det kunne ske med bedre promovering i form af en video, der viser byen frem fra sin bedste side.