Forside Debat Ny-vunden erhvervsskole-kærlighed er som sendt fra himmelen

Ny-vunden erhvervsskole-kærlighed er som sendt fra himmelen

DEL
Jens Jonatan Steen i DR P1 Debat på Fredericia Gymnasium. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN.
Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN.

Af Jens Jonatan Steen, Folketingskandidat for Socialdemokratiet i Fredericia.

Det er ganske enkelt en politisk sejr, at Venstre og regeringen fornyelig har foretaget en U-vending på erhvervsskoleområdet. Med en række nye initiativer, og fredning fra de årlige nedskæringer, får erhvervsskolerne et tiltrængt løft.

En kæmpe high-five er på sin plads efter, at regeringen og aftalepartierne – Socialdemokratiet, SF, DF og Radikale Venstre – fornyelig indgik en længeventet aftale om erhvervsskolerne. Aftalen afliver, dels det destruktive omprioriteringsbidrag, og dels baner vej for en række nye initiativer, som kan løfte vores faglærte unge.

Det skaber en mere praksisfaglig orientering i folkeskole, styrker kvalitet i undervisningen og frem for alt, så skaber det større ro om udviklingen af erhvervsskolerne. Aftalen stopper den utryghed, der har været forbundet med de årlige nedskæringer, som har ramt erhvervsskolerne – alene for EUC Lillebælt her i Fredericia har det kostet 10,5 millioner.

Tro på, og investering i, flere kloge hænder er afgørende for Danmarks fremtid, og derfor var min glæde også umådelig stor, da jeg fornyelig kunne læse her på Fredericia Avisen, hvordan Venstres folketingskandidat Tobias Jørgensen udtalte sig, om netop vores uddannelsessektor og vores erhvervsskoler:

“Lad os for det første prioritere endnu penge til uddannelsesområdet og for det andet gøre hvad vi kan for at tale erhvervsuddannelserne op igen”.

Jeg kunne ikke være mere enig og synes kun, at det ville være fremragende, hvis endnu flere Venstre-politikerne tager skeen i den anden hånd, og styrker investeringer i vores uddannelser. Her trænger vi akut til også at få afviklet nedskæringerne på gymnasierne, som fortsat skal spare to procent på budgettet hvert år.

Ligesom vi også bør huske, at Løkke-regeringen allerede planlægger nye besparelser på erhvervsskolerne om to år. Det betyder, at der fortsat mangler rundt regnet 500 millioner kroner før erhvervsskolernes økonomi er sikret frem til 2022.

Ulykken er nok afværget, men de økonomiske nedskæringer truer fortsat ude i horisonten. Derfor har jeg også kun rosende ord til overens for de borgerlige politikere, der tør rejse uddannelsesdagsorden og erklære sig villig til at udfordre regeringens nedskæringskurs for erhvervsskoler, og øvrige uddannelser. Men Lars Løkke Rasmussen selv mangler fortsat at læse skriften på væggen.

De faglige uddannelser har i årevis været nedprioriteret, underfinansieret og misrøgtet som uddannelsessektoren sorte får af en politiker-generation, der havde bildt sig selv ind, at alle skulle på gymnasiet og akademiseres. Det opgør er så småt begyndt, men Løkke-regeringen hænger stadig fast i fortiden ved ikke at investere i fremtiden.

Uddannelse af kloge hænder er nok et af de allersmarteste steder overhovedet at investere.

https://pro-print.dk/