Mændene går fortsat i en lang bue uden om vasketøjskurven og overlader helst tøjvasken til kvinderne. Faktisk står kvinderne for hele 70 pct. af al tøjvask i de danske hjem. Det viser en ny undersøgelse, som M3 Research har foretaget for hvidevareproducenten Bosch.

”Vi havde en forventning om, at undersøgelsen ville vise, at mænd var bedre til at tage sig af tøjvasken derhjemme. Men det fremgår tydeligt, at tøjvask stadig suverænt er kvindernes domæne. Måske skyldes det, at mænd ikke er helt trygge ved at vaske tøj og mangler basal viden om, hvilke vaskeprogrammer man bruger til de forskellige typer af tøj, hvordan det skal sorteres eller hvor meget vaskemiddel, der er tilstrækkeligt”, siger Mette Ertel, Brand Manager for Bosch Hvidevarer i Danmark.

Den gode nyhed til alle mænd er, at vaskemaskiner er mere brugervenlige og intuitive end nogensinde før, så de kan være helt trygge ved at give sig i kast med at ordne vasketøj. Eksempelvis findes i dag flere moderne maskiner med intelligente doseringssystemer og automatisk pletfjerning, der selv fjerner de mest almindelige pletter. Vaskemaskinen tilpasser således automatisk temperatur, tromlens rotation, vandmængde og tid ud fra plettypen.

Tøjvask er fryd og gammen

Selvom kønsfordelingen er skæv, når det kommer til tøjvask, fører det næsten aldrig til dårlig stemning. Således svarer 85 pct. nej til, at tøjvask er årsag til skænderier eller konflikter. Det viser sig da også, at danskerne oftest kun vasker tøj én til tre gange om ugen og normalt kun bruger to til tre timer på det (henholdsvis knap 61 pct. og 42 pct.). Undersøgelsens resultater kommer ikke bag på Karen Sjørup, der er lektor på RUC, og som har beskæftiget sig med blandt andet køn og ligestilling i 35 år.

”Vi er uhyre traditionelle, når det gælder fordelingen af pligterne i hjemmet. I de fleste parforhold er der en indbyrdes forståelse af, at kvinder er bedst til opgaver som rengøring og tøjvask, mens mænd tager sig af grillen, slår græs og ordner have. Man skal også huske, at tøjvask er blevet så nemt, og at det ikke længere er noget, vi bruger specielt lang tid på. Derfor bliver det heller ikke det store konfliktpunkt mellem mænd og kvinder”, siger Karen Sjørup.