Fredericia Musicalteater kan i dag offentliggøre at teaterproducent, musicalperformer og kapelmester, Thomas Bay, bliver ny teaterdirektør. Han tager over efter Ferry Hogeboom, der stoppede i foråret.

Thomas Bay er uddannet musicalperformer ved Det Danske Musicalakademi og har sidenhen fået en Master fra Mountview Academy of Theatre Arts i London. Han har været tilknyttet det tidligere Fredericia Teater både som musicalperformer og kapelmester og har de senere år fungeret som producent i teater-produktionsselskabet Heltemus. I løbet af sin karriere har han prøvet kræfter med arbejdet som solist, pianist, dirigent og orkestermedlem – og nu vender han hjem til byen, hvor han fik sin debut i 2006.

– I bestyrelsen glæder vi os så meget over, at vi har indgået aftale med Thomas Bay som teaterdirektør. Thomas har rødder i vores lokale kunstmiljø, ikke blot er han uddannet på Fredericia Musical Akademi, han har faktisk også for nogle år siden været ansat på det gamle Fredericia Teater. Thomas har i det hele taget den erfaring, vi mener, der skal til for at indgå i ledelsen af Fredericia Musicalteater. Vi ønsker at levere musicals i verdensklasse, og vi ønsker på alle måder sammen med Musical Akademiet at udvikle musicalgenren. Vi har senest vist vores evner til det i forestillingen Come From Away. Jeg er i den grad imponeret over, hvad vores team på teatret har præsteret i den forestilling, og jeg glæder mig derfor i høj grad til at se, hvad musicalteatret kan blive til med Thomas som teaterdirektør. Han har under vores samtale med al tydelighed vist, at han ønsker at drive udviklingen frem til nye højder. Jeg er derfor slet ikke i tvivl om, at Fredericia også i fremtiden vil være centrum for musicaludviklingen i Danmark, siger bestyrelsesformand hos Fredericia Musicalteater, Grete Højgaard.

Vender hjem til teatret, der har hans hjerte

Thomas Bay er stolt og beæret over udnævnelsen og glæder sig til at komme i gang.

– At blive teaterdirektør på Fredericia Musicalteater er en drømmestilling for mig. Jeg har viet hele mit liv til musicals, og jeg fik min scenedebut her i Fredericia. For mig er Fredericia et kraftcenter for musicals i Danmark, hvor man har formået at sætte barren for, hvad man kan, bør og skal med genren. Jeg takker ydmygt bestyrelsen og ledelsen for at have valgt mig til at bære det visionære engagement videre sammen med de fantastiske mennesker på og omkring teatret. Jeg drømmer om, at Fredericia ikke kun bliver Danmarks musicalcentrum, men også Nordens, og samtidig fungerer som byens gadekær. Det tror jeg på, at vi kan lykkes med netop her, fordi Fredericia står oven på 20 års erfaring og kulturforståelse, siger Thomas Bay.

Musicalgenren er finkultur og populærkultur i én

Med sin 360-graders forståelse for teater- og musicalscenen har Thomas Bay høje ambitioner for, hvor Fredericia Musicalteater skal føre genren hen. Særligt ønsker han at præge diskussionen om, hvorvidt musicals er finkultur eller populærkultur. Thomas Bay mener nemlig, at musicals kan være begge dele:

– Musicals er en kunstform, der kan påvirke, spejle og stille spørgsmål på samme måde som alle andre kunstgenrer kan. Det helt unikke ved musicals er, at formatet favner virkelig bredt og formår at samle en række forskellige publikummer under ét og samme tag. Det er en meget kollektivistisk kunstform, hvor mange faggrupper skal snakke sammen og understøtte hinanden, og det giver nogle fantastiske muligheder for at udfolde sig kreativt og undersøge og udfordre et hav af tematikker. Fredericia Musicalteater er det eneste statsstøttede teater i Danmark, hvor støtten går udelukkende til at udvikle musicalgenren, og derfor har vi også et ansvar for at vise, hvad det kan.

Mere om Thomas Bay

Thomas Bay har arbejdet freelance som både musicalperformer, oversætter, pianist, producent og kapelmester og har de seneste fem år været tilknyttet det private teater-produktionsselskab Heltemus som kreativ producent.

Han har blandt andet stået bag opsætninger som Green Day’s ‘American Idiot’ på Østre Gasværk Teater & Den Grå Hal, ‘Into the Woods’ i Glassalen i Tivoli, ‘Ghost – the musical’ i Tivolis koncertsal og ‘Djævelens Lærling’ på turné, og han har oversat mere end 25 musicals til dansk, herunder Disneys ‘Den Lille Havfrue’ og ‘Klokkeren fra Notre Dame’. Thomas Bay har derudover medvirket som sanger og skuespiller i utallige musicals på blandt andet Göteborgsoperan, Aarhus Teater, Det Ny Teater, Royal Albert Hall og har været solist på Her Majesty’s Theatre i West End.

Privat er Thomas Bay gift med skuespiller og sanger Christina Elisabeth Mørkøre og sammen har de tre børn.

Thomas Bay indtræder i stillingen som teaterdirektør på Fredericia Musicalteater den 1. december 2022.