Danskernes liv i forskellige samfundslag udvikler sig på vidt forskellige måder, viser ny temapublikation fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. For eksempel har flere i klassen uden for arbejdsmarkedet ingen børn, og mange i bunden af samfundet er enlige.

Andelen af mænd og kvinder i klassen uden for arbejdsmarkedet, der ikke har børn, er steget seks procentpoint på 20 år. Det er den højeste stigning af alle socialklasser.

Det viser ny temapublikation om livet i fem socialklasser udgivet af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).

”Tallene fortæller historien om, at der er stor forskel på, hvordan danskernes liv udfolder sig i forskellige lag af samfundet. Der kan specielt være sociale konsekvenser forbundet med at stå uden for arbejdsmarkedet,” siger Lars Andersen, direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

4 ud af 10 mænd i bunden har ikke børn
Mens knap 35 procent af de 35-59-årige mænd i klassen uden for arbejdsmarkedet ikke havde børn i 1997, var tallet steget til over 40 procent i 2017.

Til sammenligning oplevede både mændene og kvinderne i arbejderklassen og mændene i middelklassen en stigning på mellem to og tre procentpoint fra 1997 til 2007.

For kvinderne i den højere middelklasse og overklassen faldt barnløsheden i samme periode.

Samtidig viser analysen, der bygger på de seneste tal fra Danmarks Statistik, at cirka 50 procent af dem i klassen uden for arbejdsmarkedet er enlige. I overklassen er kun cirka 12 procent enlige.

“Det er meget tydeligt, at en livssituation som enlig i høj grad rammer dem i bunden af samfundet, hvor mange hverken har partner, ægtefælle eller børn. På en måde kan man sige, at de er dobbelt ramt ved hverken at have kontakt til nogen på et arbejde eller i hjemmet,” siger Lars Andersen.

Din klasse følger dig gennem livet
Temapublikationen ”Din klasse følger dig gennem livet” indeholder en række analyser, der viser, hvordan danskerne fødes, lever og dør i sociale klasser med vidt forskellige livsvilkår og konsekvenser.

Børns opvækstvilkår er i høj grad præget af forældrenes socialklasse. Det gælder, hvilken skole de går på, hvem de er klassekammerater med, og hvilke karakterer de får i skolen. Og det gælder for hvilken type bolig de bor i, ligesom de i høj grad bor i nabolag med børn fra deres egne samfundslag.

I ungdommen har socialklasserne betydning for, hvordan det går med at uddanne sig, og i voksenlivet udvikler indkomsterne sig med forskellig fart i de forskellige socialklasser. For eksempel er indkomsten gået frem for alle socialklasser siden finanskrisen bortset fra i klassen uden for arbejdsmarkedet.

I seniorårene er der stor forskel på levealder, pensioner og tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet.

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer