Nye Borgerlige har fået ny lokalformand i Fredericia. Der er tale om iranskfødte Elmira Grandløse, der kom til Danmark som politisk flygtning i 1985. Hun vil gøre op med en tese om, at der ikke er plads til alle i Nye Borgerlige.

Elmira Grandløse er 41 år gammel, og bosatte sig i 2009 i Fredericia, men historien med Elmira og Danmark stammer længere tid tilbage, hvor hendes danske efternavn også kommer ind i billedet.

– Mine forældre og jeg flygtede fra Iran i 1985. Vi er fra den generation, der fik en cykel, og cyklede rundt omkring. Vi boede på Sydsjælland, og så kom vi hen til Grandløse Sogn, og så undersøgte jeg, om nogen hedder det til efternavn. På den måde kom vi til at hedde det, siger Elmira.

At være politisk aktiv kommer ikke unaturligt for Elmira, der selv nævner hendes baggrund som politisk flygtning.

– Vi flygtede, fordi Islam tog mere og mere over i Iran. Min far var politisk aktiv, og forsvandt i en periode, men han kom tilbage, og så besluttede vi at flygte fra Iran, siger Elmira.

Men med Elmiras baggrund er hun ikke det, som man typisk vil forbinde med den fløj, som Nye Borgerlige befinder sig på. Den fordom køber Elmira dog ikke.

– Jeg står inden for partiets politik. Det handler ikke om race og hvor du kommer frem, men værdier. Kan du stå inden for værdierne, uanset om du er flygtning, kineser, dansker eller hvad du er, så kan du være medlem. Jeg kan ikke se det med tesen, at det er uforeneligt, siger Elmira.

Til Nye Borgerliges grundlovsdag i 2021 var der et stort arrangement på Landsoldatpladsen i Fredericia, hvor blandt andet Pernille Vermund var til stede. En af talerne ved den lejlighed var folketingskandidaten fra Kolding, Tom Andkær, der heller ikke har en typisk dansk baggrund med hans udseende. Han fortalte ved den lejlighed, med et smil på læben, at han elsker flæskesteg og andre danske traditioner. Tom nævner Elmira som et eksempel på, at Nye Borgerlige er et parti for alle.

– Qua min baggrund med, at jeg er vokset op i Danmark, er jeg vokset op i hver lejr. Den misforståede korrekthed skal man ligge fra sig. Man må godt provokere lidt, som Tom gør, for at gøre opmærksom på det og røre ved det. Ellers bliver det kongens nye klæder.

Den nye formand for Nye Borgerliges lokalforening i Fredericia har altid gjort sin borgerpligt og stemt, men det har ikke været på det samme parti.

– Jeg har stemt lidt forskelligt. Jeg sat kryds, hvor jeg syntes det skal være , men jeg har ikke kunne se mig 100 % i et parti før Nye Borgerlige blev stiftet. Den dag var jeg glad, siger Elmira med et smil på læben.

Nu har Elmira slået sig ned i Fredericia, og det er der en særlig grund til.

– Jeg flyttede til Fredericia i 2009 i forbindelse med mit arbejde. Jeg blev forelsket i byens historie, og den hyggelighed man har her. Historien om hvordan byen blev bygget op er spændende, forklarer hun.

Der er langt fra at have en politisk mening, til at være med i et parti, og så engagerer sig, men på et tidspunkt tog Elmria en beslutning om, at det skulle være nu.

– Jeg dukkede op til et møde, fordi jeg var været medlem. Jeg tænkte om det kunne være interessant at dukke op og være aktiv. Det er fint at sætte krydset, hvor man skal, og bakke op om partiet, men man skal engagere sig mere personligt, synes jeg, fortæller Elmira og fortsætter:

– Første gang jeg dukkede op havde jeg en ambition om at engagere mig. Fra at have den drøm og til at have teten, skulle jeg lige se hvordan og hvorledes. Skæbnen ville se det samme som mig, kan man sige.

På generalforsamlingen i Nye Borgerlige endte Elmira med at blive valgt som ny formand.

– Det er fedt, fordi det åbner en masse døre for, hvordan jeg kan sætte mit præg. Jeg skal engagere vores medlemmer på en eller anden måde. Kan jeg uddelegere som jeg skal, og bruge vores dygtige bestyrelse, så kan vi engagere medlemmerne. Vi har over 170 og det synes jeg er flot, udtaler hun.

En af de første opgaver for Elmira og resten af bestyrelsen i Fredericia bliver at være med til valgkampen til det forestående Folketingsvalg.

– Jeg tænker vi skal stå skarpt. Min interesse er vores by, Fredericia og der skal vi stå skarpt og der kan vi noget, fordi diversiteten er så bred i Nye Borgerlige. Det er en kæmpe styrke, som vi skal benytte os af, siger Elmira, som håber den lokale folketingskandidat, Karsten Byrgesen, bliver valgt:

– Jeg vil blive glad, fordi Karsten kommer med en god ballast. Jeg vil klappe i mine hænder over det, siger Elmira.

Karsten Byrgesen glæder sig over valget af den nye lokalformand i Fredericia, som han ser frem til at samarbejde med. Han har, i lighed med Elmira, interesse i at engagere partiets medlemmer.

– Jeg er glad for, at vi som parti står nationalt stærkt og har en åben organisation, og har en dygtig lokalforening. Fredericia er en af mange, der er veldrevne. Jeg ønsker en god kontakt til medlemmerne, og dem der ønsker det. Min opfordring og fællesholdningen er, at vi holder aktiviteter, hvor man kan komme og være med og diskutere politik. Man skal høre, hvordan man gør i Fredericia og regionen, hvor jeg sidder. Jeg vil lytte til medlemmerne, og høre hvad de har på sinde. Der kan være noget jeg ikke har været opmærksom på. Jeg kan gøre meget, og får ofte henvendelser fra borgere, som siger der er noget galt, og spørger om jeg kan hjælpe, og det kan jeg altid gøre. Jeg noterer, hvad problemet er og spørger videre. Sådan kan vi hjælpe hinanden, siger Karsten Byrgesen.