Fra d. 25. juni åbner en ny samtalelinje, der giver ensomme ældre mulighed for at ringe og tale med livserfarne og imødekommende mennesker uden en bagkant. Mange ældre har nemlig en følelse af, at de er til besvær for deres travle børn og flere føler sig både glemt og isoleret, fordi de bor alene og ikke har så mange at snakke med.

Ensomhed overhaler efterhånden mange andre problemer i sundhedssektoren og flere forskere peger på, at ensomhed kan være direkte livstruende. Mange ældre rundt om i landet sidder i eget hjem eller på plejehjem uden megen kontakt med andre i hverdagen, og det vil Joan Bang-Sudergaard nu gøre noget ved.

”Jeg synes, det er rigtig trist, at der i dag sidder så mange ensomme ældre i eget hjem eller på plejehjem, fordi de er skilt, ikke har fået børn eller ægtefællen er faldet bort. Det er helt tydeligt, at de bare savner nogen at tale med,” siger Joan Bang-Sudergaard og fortsætter:

”Jeg håber, at jeg med samtalelinjen kan være med til at give de ældre nogle flere smil i hverdagen og samtidig håber jeg, at tiltaget kan være med til at sætte fokus på den her problemstilling – både blandt beslutningstagere, men også blandt familiemedlemmer, som måske ikke får slået vejen forbi så ofte, som de burde”.

Vi har pligt til at besøge vores ældre

Ifølge præst og forfatter, Poul Joakim Stender, føler mange ældre i dag, at de er til besvær – både overfor sundhedspersonalet, som har fastsatte besøgsminutter til rådighed, men også overfor deres egne børn og børnebørn. Flere af dem han taler med, ønsker ligefrem at blive begravet anonymt i fællesgrav, når den tid kommer, for ikke at være til besvær.

”Jeg taler ofte med ældre, hvis største bekymring er, at de stjæler deres børns tid, når børnene kommer på besøg. Jeg tror, det er rigtig vigtigt, at vi bliver bedre til at betragte det som en pligt at besøge vores ældre, for ellers kan tiden meget hurtigt blive fyldt ud med andre ting,” fortællerPoul Joakim Stender og fortsætter:

”I jagten efter karriere, den perfekte krop og gode posts til de sociale medier har vi glemt, hvor meget vi faktisk kan lære af de ældre. De har en enorm livserfaring og visdom, som der er rigtig interessant at lægge øre til”.

Den nye samtalelinje åbner op for telefonerne fra d. 25. juni, og personerne i den anden ende af røret har naturligvis tavshedspligt. Læs mere om samtalelinjen på www.soegvenner.dk

https://www.billet.dk/order/tickets/13260481/lars-lilholt-band-buelows-kaserne-2019-07-06-19-30-00?