Når solen skinner, så skal den bare nydes. Sådan tænker især unge mennesker. En ny rapport fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne viser, at de unge dyrker solen markant mere end resten af befolkningen, og at de oftere bliver solskoldet. Sidste sommer blev mere end hver tredje 15-19-årige skoldet af den danske sommersol, og det tal bekymrer Peter Dalum, projektchef for Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne.

– Jo mere uv-stråling, man udsættes for, jo større er ens risiko for hud- og modermærkekræft. Og unge er særligt udsatte, fordi de endnu ikke er færdigudviklede. Samtidig ved vi, at modermærkekræft er den hyppigste kræftform blandt danske unge i alderen 15-34 år, fortæller han.

Rapporten viser også, at hele 71 pct. af de unge solbader på solskinsrige fridage i Danmark, og derfor har Solkampagnen i år valgt at have særligt fokus på de unge med kampagnen ”Mindre hud i solen mellem 12 & 15”.

Solbeskyttelsesmission i nudistlejr

I den nye kampagne sendes det kendte makkerpar Peter Falktoft og Esben Bjerre ud på en mission, hvor formålet er at få danskerne til at vise mindre hud i solen.

Bevæbnet med kamera og mikrofon drager Peter og Esben til en nudistlejr og møder de måske mindst blufærdige danskere. De to har fået frie hænder til med deres vanlige charme og særlige journalistiske stil at forsøge at overbevise nudisterne om fordelene ved at vise mindre hud i solen. Tanken er, at kan selv nudister overbevises om at vise mindre hud, så kan budskabet også nå ud til unge, som ikke altid følger forebyggelseskampagnernes budskaber.

Humor på en alvorlig baggrund

Resultatet af missionen er en miniserie med seks komiske afsnit, der følger Peter og Esbens til tider akavede besøg i nudistlejren, hvor de i uvante omgivelser kommer omkring emner som uv-stråling, solbeskyttelse, hudtyper og danskernes store kærlighed til solen. Miniserien vil forhåbentlig skabe eftertænksomhed hos kampagnens unge målgruppe.

– Formålet med årets kampagne er at blande humor og alvor på en måde, der både underholder og minder målgruppen om, at det faktisk er rigtig vigtigt at vise mindre hud i solen. Det gør man som bekendt ved at følge solrådene om skygge, solhat og solcreme, siger Mette Melgaard, programchef i TrygFonden.

”Mindre hud i solen mellem 12 & 15” er en miniserie, der består af seks afsnit med Peter Falktoft og Esben Bjerres solbeskyttelsesmission. Hvert afsnit varer ca. 8 minutter og kan ses på mindrehudisolen.dk