En af de mest fremadstormende sportsgrene indenfor kampsport er brasiliansk jiu-jitsu. Nu er det muligt at dyrke den i Fredericia Judo- og Ju-Jutsu Klub, der holder til på Nørrebrogade 131L.

Hidtil har man kunnet dyrke judo, aikido, Ju-jutsu og karate, men fra i mandags har der været brasiliansk jiu-jitsu på programmet. Det er sket under kyndig vejledning fra trænerne David Hedegaard og Chris Veilegaard, der har været trænere i BJJ i Vejen og Kolding, men da de er herfra byen fik de idéen om at oprette et hold i FJJK.

Trænerne David (tv) og Chris. (Foto: Patrick Viborg Andersen / Fredericia AVISEN)

Men hvad er det så for en kampsport, der er føjet til paletten? Vi har været forbi FJJK og overværet en træning. 

Imodsætning til andre kampsportsgrene, både som tilbydes i FJJK, eller eksempelvis det populære MMA (Mixed Martial Arts), er det skånsomt for kroppen. Det er en gulvkampsfokuseret sport, hvor man lærer en række ben- og armlåsetekniker, samt stranguleringer, som også kan anvendes i andre kampsportsgrene. Derfor er det ikke så sikkert som amen i kirken, at man kommer fra en omgang brasiliansk jiu-jitsu med et blåt øje, som det kan være tilfældet med andre typer for kampsport.

David Hedegaard og Chris Veilegaard startede træningen ud med en opvarmning som det ses i alle andre former for idrætsgrene. Kroppen skal stille og roligt igang så man ikke får skader. Efter endt opvarmning viste trænerne tekniker, der skulle arbejdes med. Kæmperne delte sig op så alle var en-mod-en og så gik de ellers igang, og sådan fortsatte det i en halv times tid. Hele træningen sluttede af med en form for kamp, hvor en person startede på gulvet og indtil han tabte en kamp mod en, blev han inde. Det skabte sved på panden, og efter halvanden times hård træning var det tid til at slutte træningen.

FJJK har også piger, der deltager i den nye kampsportsgren. (Foto: Patrick Viborg Andersen / Fredericia AVISEN)

Udnyttede coronatiden

Som alt andet sport lukkede FJJK alle deres aktiviteter ned i forbindelse med corona. Faktisk lukkede de selv ned d. 8. marts, altså to dage før Statsminister Mette Frederiksens nedlukning. Formand Lasse Hildingberg fortæller, at det var for at tage ansvar.

“Under nedlukningen kunne vi ikke lave kampsport, men vi forsøgte at lave forskellige former for udendørstræning for at holde os igang,” siger Lasse.

Formand Lasse Hildingberg (bagerst i sort) deltog også i træningen. (Foto: Patrick Viborg Andersen / Fredericia AVISEN)

Under coronanedlukningen, der varede frem til d. 8. juni, hvor fase 3 af genåbningen trådte i kraft, udnyttede FJJK nedlukningen til at gøre noget ved deres lokaler. Sidste år flyttede klubben ind på Nørrebrogade, men det sidste finish manglede.

“Vi har solgt fitnessudstyret, som stod i det område, hvor vi er nu (på måtterne ved brasiliansk jiu-jitsu, red.). Vi har fået lavet et stort fællesrum, som skal bruges til arrangementer. Blandt andet holder vi en træningslejr d. 13. september, hvor der kommer en masse unge og så har vi en pigetræningslejr d. 19./20. september,” siger Lasse.

Grundet corona har der været lidt medlemsnedgang, men klubben ligger stabilt på omkring 150 medlemmer.

“Jeg forventer, at medlemstallet begynder at stige i forbindelse med, at vi har fået brasiliansk jiu-jitsu. Det gør, at vi har endnu mere at tilbyde og det gør det mere attraktivt,” siger Lasse.

Brasiliansk jiu-jitsu er ikke organiseret under et forbund endnu, og er en kampsport, der først kom til Danmark i 90’erne og udviklingen har for alvor taget fart i de senere år. Man kan komme og prøve det nye tilbud i FJJK, når klubben d. 27. september holder åbent hus, hvor det også er muligt at prøve de andre kampsportsgrene i klubben.

Se her flere billeder:

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer