I går kunne Fredericia AVISEN fortælle, at arkæologer har fundet en kæmpe vikingetidshal ved Erritsø, og samtidig har fundet nøglen til at få forstå kongemagten i Danmark før Gorm den Gamle og Harald Blåtand. Vi har talt med arkæologerne og Borgmester Jacob Bjerregaard om det store fund.

“Det er kæmpe stort. På en skala fra 1-10 er vi på 9,8. Noget tyder på, at der har været en samlet overordnet magt fra Sjælland og her til Jylland. Det er virkelig stort og giver os et nyt blik på Danmarkshistorien,” fortæller Forskningschef Mads Ravn fra VejleMuseerne til Fredericia AVISEN og fortsætter:

“Det fortæller også noget om Fredericias historie i almindelighed, fordi landsskabet er strategisk genialt, hvad man også fandt ud af i 1650 og frem til tre-års-krigen. Der er også eksempler på, at der her i 800-tallet har været krige, som man har afværget ved at stikke af via Lillebælt til Fyn, som man også gjorde i Tre-års-krigen, for så at komme styrket retur. Der er noget med magtens kontinuitet, som Fredericia kan bruge i sin historiefortælling og lokalhistorie.”

Jacob Bjerregaard
Jacob Bjerregaard – Foto Thomas Lægaard, Fredericia Avisen

Fundet i Energinets baghave imponerer også Borgmester Jacob Bjerregaard.

“Det er vildt spændende og interessant. Nu skal vi have lejlighed til at mødes med de dygtige arkæologer, og høre mere, men hvis det er så stort, som de foreløbig giver udtryk for, så lyder det som noget med national interesse, hvorfor vi skal have en tæt dialog med de forskellige parter her, blandt andet Nationalmuseet, og så finde ud af, hvordan vi skal arbejde videre med det,” siger Jacob Bjerregaard og fortsætter:

“Jeg er naturligvis glad for, hver gang Fredericia sættes på landkortet. Den gode historie fra 1650 kunne f.eks. godt fortælles meget mere, og hvis der tilsyneladende har været noget helt tilbage i 7-800 tallet, så er det unikt, spændende og noget vi skal arbejde med, hvis det viser sig, at der virkelig er noget at komme efter.”

Se også Christian Juel, Arkæolog og Museumsinspektør ved VejleMuseerne, fortælle detaljeret om det imponerende fund.

“Det er helt vildt at afdække sådan en hal, som den her, der har været skjult i 1300 år under jorden. Det er exceptionelt spændende og stort,” siger Christian Juel blandt andet.

Nu skal der graves mere og tages prøver, så de kan kobles op på de historiske begivenheder.

https://www.facebook.com/demezafredericia/?ref=br_rs