Hvad har det betydet, at en af de sidste overlevende fra Auschwitz, har brugt 25 år af sit liv på at fortælle sin historie. I en ny bog om den 94-årige Arlette Andersen, der netop er udkommet, kan man læse, at den fransk fødte jødiske kvinde har sat store historiske aftryk i både Danmark og Frankrig. Bogen, ”Vi er her for at dø”, er skrevet af forfatteren Thomas Kvist Christiansen, som ligeledes står bag dokumentarfilmen ”Arlette – en historie vi aldrig må glemme”, som siden 2017 har solgt omkring 9.000 biografbilletter.    

I 25 år dedikerede Arlette Andersen sit liv til at holde foredrag om at overleve et års fangenskab i den nazistiske udryddelseslejr Auschwitz under Anden Verdenskrig. Det blev til rigtig mange foredrag. 426 alt i alt fra 1990 til 2015. Arlette Andersen, der i dag er 94 år, har været én af de mest efterspurgte foredragsholdere i Danmark, og hun har sat mange stærke fodaftryk. Med en mission om at bidrage til, at vi aldrig må glemme Holocaust og Auschwitz, har Arlette Andersens stærke historie brændt sig fast i mange menneskers hukommelse. Under sin lange foredragsrejse har hun fortalt til næsten 100.000 mennesker.

Siden 2017 har Kvist Films dokumentarfilm ”Arlette – en historie vi aldrig må glemme” videreført missionen, efter at have solgt næsten 9.000 biografbilletter. I december udkom en ny bog om Arlette Andersens historie skrevet af forfatteren Thomas Kvist Christiansen, der ligeledes har været manuskriptforfatter, instruktør og initiativtager til dokumentarfilmen.

To gange fransk ridderkors

Bogen ”Vi er her for at dø” fortæller ikke alene Arlette Andersens gribende personlige historie, den er også en beretning om den betydning det har haft, at hun har brugt så mange år af sit liv på at fortælle sin historie. For denne særlige bedrift er Arlette Andersen to gange blevet tildelt det franske ridderkors, Legion d´Honor, ligesom hun i 2015 blev æresmedlem af det universitet i Clermont Ferrand i Frankrig, som hun gik på i 1943, da hun blev arresteret.

”Vi er nødt til at være vidnernes vidner. Derfor er det vigtigt, ar vores børn er i stand til at sige til deres børn – dette har jeg hørt fra en af de overlevendes egen mund, det var dét der skete.”    

Sådan fortæller den franske ambassadør, Francoise Zimeray, i bogen om værdien af Arlette Andersens foredragsrejse, da han i 2016 tildelte hende det franske ridderkors af 2. grad. I bogen er der mange andre mennesker i både Danmark og Frankrig, der sætter ord på, hvad det har betydet, at Arlette Andersen i 1990 valgte at bryde tavsheden om sine oplevelser som deporteret jøde under Anden Verdenskrig.

Bogen er rigt illustreret med både historiske billeder men også af fotos taget igennem de fem år, som Thomas Kvist Christiansen og filmholdet har brugt på at arbejde med Arlette Andersens historie. Mange forskellige mennesker har bidraget med personlige historier og betragtninger omkring værdien af Arlette Andersens foredrag. Således møder man blandt andre en lektor og tre elever fra Odder Gymnasium, der sætter ord på, hvad det har betydet for dem at møde og høre Arlette Andersen fortælle – og ikke mindst hvad det betyder rent undervisningsmæssigt, at eleverne kunne møde en overlevende fra Auschwitz med en stærk beretning. Flere af Arlette Andersens elever fra dengang, hvor hun underviste i fransk på Fredericia Gymnasium, fortæller om den tid, hvor de første gang hørte hende fortælle.

Historien om en stærk kvinde

Historie om Arlette Andersen er en historie om en stærk kvinde, der sammen med to veninder ikke blot overlevede fangenskab i Auschwitz og efterfølgende to dødsmarcher. Det er også historien om en kvinde, der valgte at holde sin historie for sig selv i 45 år, indtil benægtere af Holocaust trådte frem og fremførte deres argumenter om, hvor lidt historien om udryddelsen af seks millioner jøder under Anden Verdenskrig betyder i den store historiske sammenhæng. Dette provokerede Arlette Andersen så meget, at hun besluttede sig for at bryde tavsheden og fortælle sin historie – og efterfølgende bruge 25 år af sit liv på det.

Bogen fortæller ikke alene om den 25. november 1943, hvor Arlette Andersen sammen med cirka 1.000 studerende og undervisere blev arresteret på universitetet, men også om hele den del af den franske krigshistorie, som førte frem til, at Arlette Andersen og mange andre blev deporteret til Auschwitz. Bogen rummer blandt andet fyldige uddrag af en lang række breve, som hun skrev under sit fangenskab, og der er andre øjenvidneskildringer fra den dag, hvor hun blev arresteret.

Traumepsykolog Anne Agerbo fra Århus har skrevet en række psykologiske betragtninger i bogen, som bidrager til at forstå, hvordan det var muligt for Arlette Andersen at overleve rædslerne i Auschwitz som den ene af de blot 2500 ud af 75.000 deporterede franske jøder. Den danske Auschwitz-ekspert og forfatter Peter Langwithz Smith har bidraget med viden og informationer til bogen, som er udgivet af Kvist Kommunikation og Thomas Kvist Christiansen i samarbejde med Billunds Boghandel i Fredericia.

——————

Yderligere informationer:

Thomas Kvist Christiansen – tlf.: 22525625 / mail: post@kvistkommunikation.dk eller

www.arletteandersen.dk / Facebook: Arlette Andersens historie

https://www.laterrazza.dk/
Klik på annoncen og se mere