Under navnet ’Kolding2030’ er Kolding Kommunes nye bæredygtighedsstrategi vedtaget af et enstemmigt byråd. Strategien forpligter Kommunen til at arbejde med seks indsatsområder, som udfordrer den gængse opfattelse af bæredygtighed ved at handle om mere end blot klimaet.

– Bæredygtighed handler også om menneskelighed. For os handler det om at skabe et samfund, hvor både mennesker, miljøet og væksten trives. Vores fokus rummer altså både den sociale, miljømæssige og økonomiske bæredygtighed, som også er de bundlinjer som FN’s 17 verdensmål repræsenterer, fortæller borgmester Jørn Pedersen.

Strategien rummer seks indsatsområder, som bygger på FN’s 17 Verdensmål. Indsatserne handler om sundhed, klima, natur, vand, ressourcer og fællesskaber og hele indsatsen er baseret på cirkulær økonomi, hvor det ikke kun handler om at stoppe med at gøre mere skade, men også fokuserer på at skabe mere værdi og gøre ting endnu bedre.

Nyt bæredygtighedscenter og udvalg for bæredygtighed
Den nye bæredygtighedsstrategi har direkte ophæng i Kolding Kommunes vision ’Sammen designer vi livet’ og ambitionen er, at indsatsen for at udvikle et mere bæredygtigt samfund skal ske sammen med borgere, virksomheder og uddannelsesinstitutioner.

– Vi kan som Kommune ikke løfte denne opgave alene. Hvis vi skal nå de høje ambitioner, som vi har sat os i strategien, så er det afgørende, at vi får alle vores lokale aktører med. Derfor ønsker vi at etablere et bæredygtighedscenter og fra næste byrådsperiode nedsætte et bæredygtighedsudvalg, der skal fungere som et rådgivende udvalg for Byrådet. I begge sammenhænge vil vi alliere os med lokale kræfter, som i samspil med politikere og embedsmænd kan hjælpe den grønne omstilling på vej og omsætte ord til handling, siger Jørn Pedersen og fortsætter: 

– Vi har et solidt udgangspunkt i kraft af, at Kolding allerede i dag har et dynamisk erhvervsliv med en lang række virksomheder, som tænker bæredygtigt og hvoraf mange har baseret deres virksomhed på bæredygtige forretningsmodeller indenfor f.eks. indenfor recycling. Samtidig har byens uddannelsesinstitutioner også i den grad købt ind på den bæredygtige dagsorden.

Kolding Kommune tager sin egen medicin
For at gå forrest i den grønne omstilling har Kolding Kommune opstillet en række interne virksomhedsmål, som skal bidrage til at bæredygtighed bliver en integreret del af Kommunens dagligdag.

– Som Koldings største virksomhed med omkring 7500 ansatte er der et stort potentiale i, at vi kigger indad og omstiller vores egen organisation. Dermed ikke sagt, at Rom blev bygget på en dag. Det bliver helt sikkert et langt, sejt træk, men vi er klar til at ’tage vores egen medicin’ og gå forrest på denne dagsorden, siger kommunaldirektør Thomas Boe.

Et af de steder, hvor indsatsen allerede er i gang, er i forhold til kommunale indkøb. Hvert år køber Kolding Kommune ind for omkring 700 mio. kr. og der er altså et stort potentiale i, at Kommunens indkøbskraft understøtter den grønne omstilling ved at stille forskellige bæredygtige krav til både varer og services. Derfor er en arbejdsgruppe godt i gang med at transformere den eksisterende indkøbspolitik for Kolding Kommune til en ny cirkulær indkøbspolitik, hvor bæredygtighed og cirkulær økonomi er i fokus. Forventningen er at den nye politik foreligger i løbet af 2021.

Vil du være med? Hvis du har lyst til at høre mere, eller har lyst til at bidrage til den bæredygtige dagsorden, så send en mail til kolding2030@kolding.dk

Den nye strategi løber indtil 2023, hvor den tages op til revision.

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer