En ny analyse viser, at hvis danskerne fortsætter med at spritte af og holde fast i de gode hygiejnevaner fra coronakrisen, kan vi fjerne 1,9 millioner fraværsdage om året. Det svarer til et øget arbejdsudbud på 8.900 fuldtidsbeskæftigede og en økonomisk indsprøjtning på 7,1 mia. kroner om året til dansk økonomi.

-Dansk erhvervsliv higer i øjeblikket efter arbejdskraft, og politikerne leder med lys og lygte efter løsninger på, hvordan vi kan øge arbejdsudbuddet. Vores analyse viser, at der et kæmpe økonomisk potentiale i at fastholde de gode hygiejnevaner, som vi har lært i forbindelse med coronapandemien, fordi vi kan nedbringe det generelle sygefravær markant, siger adm. direktør i Kosmetik- og hygiejnebranchen, Helle Fabiansen, og tilføjer:

-Vi taler ikke om store forkromede arbejdsmarkedsreformer eller offentlige ydelser, der skal justeres. Vi taler om, at vi skal blive ved med at spritte af og fastholde de gode hygiejnevaner, som vi har fået ind under huden i løbet af coronapandemien. Det er så lavthængende en frugt, at det er for dumt ikke at plukke den.

Analysen bygger på danske og internationale videnskabelige studier, der undersøger sammenhængen mellem sygefraværet og god håndhygiejne på arbejdspladser, daginstitutioner og skoler. Den dokumenterer, at jævnlig brug af håndsprit kan fjerne 1,9 millioner fraværsdage om året. Det svarer til et øget arbejdsudbud på 8.900 fuldtidsbeskæftigede om året.

Matas er en af de virksomheder som under hele coronapandemien har sat stort fokus på hygiejne i kædens butikker.

-I Matas har vi i forbindelse med corona systematiseret og intensiveret vores rengørings- og hygiejne indsat i butikkerne. Blandt andet skal alle nyansatte igennem et on-boarding kursus, hvor kædens rengørings- og hygiejne regler gennemgås. På baggrund af vores erfaringer med rengøring og hygiejne under corona, har vi valgt at fastholde en stor del af vores rengørings- og hygiejneregler, da de giver rigtigt god mening i forbindelse med generel smitte og sygdomsforebyggelse. Vores ansatte giver ligeledes udtryk for, at de er glade for det øgede fokus på rengøring og hygiejne, da det er med til at give tryghed på arbejdspladsen, siger arbejdsmiljø-, uddannelses- og integrationskonsulent i Matas, Ditte Thygesen Gullach.

Hos Rådet for Bedre Hygiejne, der arbejder for at udbrede viden om hygiejne og de samfundsgavnlige effekter, siger formand og professor ved Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab på Københavns Universitet, Anders Miki Bojesen, om analysen:

-Det er næsten skræmmende store tal, som et så begrænset tiltag som fortsat fokus på håndhygiejne kan bidrage med. De gode vaner er allerede under pres og der bliver længere og længere imellem håndspritten i forretninger, på kontorer og i offentlige bygninger. Det er nu vi skal holde fast og huske hvor stor en forskel det gør.