Syddansk firma udvikler koncept, der skal gøre Verdensmål til hverdagsmål overalt i den offentlige og private sektor. Verdensmål kan få øget kommerciel værdi.

-Skal vi leve op til FNs målsætning, har vi blot ni år til at implementere de 17 verdensmål. Det kræver en ekstraordinær indsats. Skal det lykkes, er det ikke nok, at nogle topchefer og faglige organisationer italesætter verdensmålene i diverse skåltaler, brochurer og farvestrålende emblemer til brug i jakkens revers. Alle skal involveres. Målene skal forankres i danskernes bevidsthed. Målsætningerne må ikke blive en papirtiger. Det er de for vigtige til, siger direktør Per Birkelund fra konsulentfirmaet Business TrainingCenter Denmark i Bredsten mellem Billund og Vejle.

Per Birkelund har med en baggrund som blandt andet konsulent i Dansk Boldspils Union og kursuschef på UdviklingsCenter Syd i Haderslev udviklet træningsuniverset ” Spil hinanden bedre®”. Det sætter medarbejderne i både små og store virksomheder, kommuner, fagforeninger og myndigheder i stand til på en let og enkel måde at tage ejerskab og arbejde med de enkelte verdensmål.

-Find sammen med medarbejderne det eller de verdensmål, der giver mening for virksomheden eller organisationen. Lad så medarbejderne komme med deres detaljerede bud på, hvad virksomheden konkret kan gøre for at øge den grønne omstilling, og hvad det betyder for organisationen. Den enkeltes idé sendes, som en stafet, videre til en kollega, der bidrager og bygger ovenpå med flere idéer. Til sidst har man et idékatalog, og kan herefter foretage prioriteringer og konklusioner, der kan implementeres i dagligdagen og måske kan benyttes i profileringen af organisationen. Den skal naturligvis offentliggøres på hjemmesider og Facebook samtidig med, at den implementeres, så det bliver en tydelig del af medarbejdernes hverdag. På den måde bidrager alle til den grønne omstilling og rejsen mod en bæredygtig verden, siger Per Birkelund.

Medarbejderne gør forskellen

-Vi oplevede noget tilsvarende for år tilbage, da ISO9000 skulle implementeres. Nogle valgte at lade et eksternt konsulentfirma stå for det hele, mens andre valgte at inddrage medarbejderne. Der, hvor medarbejderne var med i udviklingsfasen, opnåede man de bedste og varige resultater.

Til at supplere udviklingsprocessen og den fælles fokus på en bæredygtig fremtid, indeholder spillet endvidere en række inspirations-citater, der i sig selv åbner for en dialog i enhver forsamling. Eksempelvis: ”I don’t want to protect the Environment. I want to create a world where the Environment doesn’t need protecting” eller EUs tidligere miljøkommissær Connie Hedegaards: Vi er alle ansvarlige. Ikke kun for, hvad vi gør, også for, hvad vi undlader at gøre.

Per Birkelund har investeret omkring 150.000 kroner i udviklingen af konceptet og har undervejs i forløbet været i tæt dialog med blandt andre direktør Søren Hansen fra Skærbæk Centret, der hører til blandt Syddanmarks kursusoperatører. Fredericia Kommune er en af de kommuner, der allerede har givet udtryk for at værktøjet kan benyttes til at fokusere på og en implementering af udvalgte verdensmål.

De 17 verdensmål har til formål blandt andet at skabe en mere bæredygtig global udvikling, understøtte økonomisk vækst, fremme sundhed og trivsel og ansvarligt forbrug og produktion. Netop derfor er de materialer, der indgår i Per Birkelunds træningsunivers, som har fået titlen VM Stafetten 2030, rester fra møbelproduktion, mens kassen som universet leveres i, er produceret af karton fremstillet af gamle aviser.

Det er let og enkelt at anvende træningskonceptet, der leveres i ”spilæske” i stil med et traditionelt familiespil. Vil man have hjælp til at komme i gang, er Per Birkelund klar til at yde den nødvendige assistance.

Verdensmål sender et bæredygtigt signal

-Mit mål er, at alle får en viden om verdensmålenes betydning og ser værdien af, at de enkelte virksomheder og afdelinger indretter deres hverdag, så målene helt naturligt bliver en del af organisationens DNA .

-Siger en virksomhed, at den arbejder med det eller de verdensmål, skal den også gøre det og vise det. Får verdensmålene først kommerciel værdi for den enkelte, så vil det få en nærmest en positiv tsunami-effekt. Jeg er overbevist om, at vi fremadrettet vil se både offentlige og private forlange, at samarbejdspartnere skal beskrive, hvordan de arbejder med verdensmålene – ligesom det skete med ISO9000, fastslår Per Birkelund.

0 0 stemmer
Artikel Rating
Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer