Alle grundskoler i Trekantsområdet kan fra i dag booke gratis undervisningsforløb fra det nye almennyttige undervisningsinitiativ LIFE, der via undersøgelsesbaseret naturfagsundervisning vil styrke den naturfaglige dannelse og uddannelse hos børn og unge fra dagsinstitutioner til ungdomsuddannelser. Alle undervisningsforløb fra LIFE er case-baserede, udviklet i samarbejde med forskere fra danske virksomheder og understøtter undervisningen i skolerne – og så kan de allerede leveres på skolerne fra d. 1. oktober 2020. 

Hvordan kan enzymer fra naturen erstatte kemikalier i industrien? Og hvordan kan mikroorganismer og katalyse bidrage til at brødføde en voksende verdensbefolkning? Det undersøger forskere i avancerede laboratorier rundt om i verden – og det samme kan elever i Trekantsområdet nu komme til.  

Fra oktober bliver det muligt for elever i grundskoler at arbejde med undervisningsforløb fra det nye almennyttige undervisningsinitiativ LIFE. Centre for Undervisningsmidlers afdeling på UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole, der dækker Trekantsområdet, står for at levere undervisningsmaterialer i såkaldte LIFE Kit til de fynske skoler, og undervisningsforløbene kan bookes fra i dag. 

”Vi glæder os til at kunne understøtte naturfagsområdet, som får endnu et løft i UCL’s dækningsområde på Fyn og i Trekantsområdet, når vi begynder at bringe de helt særlige LIFE-kasser med naturfagsmaterialer ud til grundskoler. Dette passer fint ind den naturfagssatsning, som UCL har på at drive netværk for kommuner, kurser, hjælp til finansiering af naturfagslokaler samt forskningen på området,” siger Ulrik Bollerup Thomsen, Chef for Pædagogik, Læring og Undervisningsmidler på UCL. 

Fra verdensmål til Fælles Mål 

LIFE tilbyder gratis undervisningsforløb – kaldet LIFE Forløb – hvor eleverne arbejder undersøgende med virkelighedsnære problemstillinger, der understøtter FN’s verdensmål. Det kan fx være at stoppe sult på en bæredygtig måde. Forløbene er case-baserede og udviklet i tæt samspil med skoler, virksomheder og forskningsmiljøer. Samtidig understøtter de den almindelige undervisning og lever de op til de politisk bestemte rammer, fx Fælles Mål i grundskolen 

”I LIFE ønsker vi, at flere børn og unge opdager, hvor fascinerende naturvidenskaben er, så flere får til lyst at fordybe sig i naturfagene. Derfor tilbyder vi undersøgelsesbaserede undervisningsforløb, hvor elever kan udforske naturvidenskaben ved at arbejde undersøgende med virkelige samfundsudfordringer på samme måde, som virksomheders forsknings- og udviklingsafdelinger gør det. Vi er meget glade for, at vores LIFE Forløb nu kan anvendes på skoler i hele Danmark,” fortæller Christine Antorini, direktør i LIFE.   

I dag kan skoler booke de tre LIFE Forløb Enzymjagten, Turbovækst og WeGrow. LIFE forventer at lancere yderligere fire forløb i 2021 – til både grundskolen og gymnasiet. Ambitionen er at have udviklet i alt 30 LIFE Forløb til daginstitutioner, grundskoler og ungdomsuddannelser inden 2030. 

En ekstraordinær mulighed – helt gratis  Alle LIFE Forløb består af både den digitale undervisningsplatform MY:LIFE og et LIFE Kit, der er materialekasser med fysiske undervisningsmaterialer. Det kan fx være særlige bakterier, VR-briller, enzymer eller plantesensorer, der skal bruges til det eksperimentelle arbejde i forløbet.  

”Med undervisningsforløbene fra LIFE giver vi elever og lærere mulighed for at udforske naturvidenskaben på nye eksperimentelle måder og med materialer og udstyr, som skolerne typisk ikke selv har til rådighed. Vi håber, det kan bidrage til at gøre flere børn og unge i hele Danmark nysgerrige på naturfag og teknologi,” lyder det fra Christine Antorini.   

LIFE planlægger at etablere fem regionale laboratoriefaciliteter inden 2023, hvor elever kan arbejde videre på et LIFE Forløb. Det ene bliver et højteknologisk læringscenter i Lyngby, nord for København. Læringscentret LIFE Campus forventes af åbne for skoleklasser i efteråret 2021. Derudover er LIFE ved at udvikle fem laboratorielastbiler, som kan besøge skoler i hele Danmark. Det første LIFE Mobil Lab begynder at besøge skoler i 2021 – i første omgang på Sjælland. Alt fra LIFE stilles gratis til rådighed for skolerne.

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer