Man tager en speditør, tre søstre, en bedemand en pædagog og andet godtfolk. Så tilsætter man godt vejr. Dertil en masse viden om Vesterbrogade i vores unge dage. Så har man en opskrift på en Nostalgisk Gåtur ad Memorylane.

Det var netop hvad 10 Fredericianere havde gjort onsdag formiddag. De havde sat hinanden stævne foran Banegården I Fredericia. Nu skulle der snakkes gamle dage. Og det blev der. 

Jørn Källberg som var ophavsmand til turen bød velkommen, og efter en en kort præsentation af hinanden og dagens program kom første formaning. Vi hør, ser billeder og så kommenter vi. Der måtte stram styring til for at der ikke gik “Rød Stue” i det.

Afsted op af Vesterbrogade, dog ikke uden lige at se på Vasegården – det gamle hotel med Cohr skilt på taget. Videre op af det lille skæve stykke Vesterbrogade.

Lisbeths Køreskole, hvor Aldo drev Ristorante-Pizzaria Italia med de flotte bastvinflasker der hang ned fra loftet.
Videre, snakke om HOKI Købmand Nielsen, Winner Burger, Oasen men ikke mindst Henrys Isbar som han lavede da han kom hjem fra Grønland. Det hotte knallertsted.

Hvad var det ? Jo man kunne næsten lugte de ristede pølser fra Gunner/Kurts pøsevogn, nå vores lidt aldrende hjerner må have spillet os et puds.

Det vil være for omfattende at nævne alle de butikker vi snakkede om, men gik dog op af Vesterbrogade, forbi stenhugger Lund, hen til Sy og stofcenter hvor købmand Wilhelmsen lå.  Enkelte i selskabet kunne huske at have købt slik ved Frk Brandts kiosk th for Wilhelmsen.
Videre til Fredes cykelforretning Skandsen inde i gården. Her startede Cykel Kai som cykelmand , jo nu var der gang i nostalgien, og det var nu at formaningerne fra start om ikke at snakke i munden på hinanden, stod sin første prøve. Men det skulle blive værre.
Det blev fortalt røverhistorier om lidt lumre blade der blev kigget på i Bazaren / Centralkiosken hvor Onkel Erik og broder huserede. Senere var her Oasen og nu tager Helle billeder der idag. Her flyttede hun til i 1998 efter at have haft en mindre lejemål i no 17 hvor hvidhårede skomager Ernst sad i kælderen og ordnede sko.

Forbi bagerne Wechte hvor Dittmann og Vesterbrogade Bageri har været. En sjov lille detalje, mellem Wechte og Søren Spræl har der ligget en ganske lille smørrebrødsbutik der hed Det Kolde Bord.

Længere oppe af vejen har der været mange små butikker, den der bedst blev husket var Ostehandler Børge Holmvang, igen det er for omfattende at nævne alle, men EZRA havde et meget stort anlæg i forbindelse med Shell Tank, EZRA havde på modsatte side Salgs og udstillingshal.

Efter et kort smut på Assistenskirkegården for at se EZRAs gravsted, hvor deres sten som lå som dørtrin til forretningen ligger, gik vi til Fr3s Buste.
Var omkring de butikker der var der da Døvehuset blev bygget 1950, kjoler,sko radioforretning og flere andre lå der. Nogle ville vide at Brøndum Radio & TV var en aflægger af Waldemar Petersen Jyllandsgade hvor Brøndum havde været ansat.
Rosenlund fik vi gennemgået. Lige fra have med musik til due totalisator over Landmandsbanken op af Nørrebrogade hvor man stadig havde bankbog som der blev skrevet ind og ud af – var nu hyggeligt.

Ny stor Den Danske Bank bygning kom til at ligge hvor Esso/Standard havde ligget siden 1933. Karsten Møller Thomsen havde jeg fået til at fortælle om dengang, fra hestens egen mule. Om Fynsk Frugtimport bag tanken hvor der også var busgarager, diskusion om det var Rechnagel eller Skytte, jeg ved ikke hvad konklusionen blev, reglerne for snak blev ikke længere overholdt, men hold op det var hyggeligt. Karsten fortalte om tiden på stationen hvor han først var ansat fra 1966 og derefter forpagtede den i 1969. 
Tiden går hurtigt i godt selskab, og det var vi kommet i denne onsdag, men videre skulle vi.
Det er utroligt det antal butikker der var dengang for 20-30 år siden. 

Vi skulle tilbage til Banegården og havde en lidt hurtigere gennemgang af de butikker der lå på denne side. Jeg nævner i flæng: Taber lyset glansen så ring til ? – Børge Olesens Vesterbrogades Renseri eller VIKA, Klosters Farvehandel, Thuesens Boligmontering, Leo Hald Motorcykler, hen til Lucullus hjørnet hvor der før hjørnet var Central Kiosk-en frisør, så kom Lucullus her i 1966 til 1987 indtil de flyttede op i Sechers Bagerforretning på Luthersvej. På hjørnet her var der også en TATOL og helt tilbage i tiden en bager.
På den anden side af Luthersvej lå der også en stribe butikker som vi så billeder og beretninger fra, Ollerup Møbler, Dranella Kjoler i kælderen, Vagn Nielsen/Palma/EK Marked.

Vagn Nielsens far Martin havde en Palma i Gothersgade 19, der hvor Fætter Guf åbner om nogle dage.
I smøgen ved siden af Palma lå en cykelreperatør samt frisørJessen, Jessens bror havde frisørsalon i Geddesborg. Jo det blev i familien dengang.

På hjørnet Calvinsvej/Vesterbrogade lå slagter Rasmussen som blev til Hansen Møbler og ELBO Bladet havde kontor der sidst.
Turen som var beregnet til at vare en time gik nu ind sin 3 time men der var ingen træthed at spore. Nostalgien ville ingen ende tage. Om det var historien om Leo Hald som kunne komme op på 120 kmt mellem de to Heller på Nørrebrogade og Indreringvej, eller historien om hvor der havde været cykelparkeringsplads mod betaling når man kom og skulle på Købestævnet. Vi var alle blevet talt varme, men skulle dog lige slutte turen af med de sidste forretninger ned mod Calvinsvej, ismejeri,LF Radio, VIME Marked, TOKLA sølvvare, på modsatte side i den store hvide villa havde vognmand Poul Hansen til huse.

Vi rundede lige de to sidste hjørner hvor der er Netto idag, her har der været GULF Corner, senere kom Fredericia Autogummi og Batteri – nå gummi Eigil var kommentaren. Overfor har der været Caltex station, Haar station, AVIS biludlejning og nu Låsemand.

En lang tur på en kort strækning er ved vejs ende. En dejlig rejse tilbage i nostalgiens navn slutter brat, da vi  bevæger os ud i Vesterbrogades larmende trafik.

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer