Lasse Balstad skiftede i sommer til Fredericia Håndboldklub fra den svenske klub, Ystad. Balstad har bosat sig i fæstningsbyen, hvor han er faldet godt til

Imens byens butik var ved at gøre klar til åbne, var der liv på Kurt’s Kaffebar. Lasse Balstad bor ikke helt inde i centrum af byen, men når tiden er til det, tager han gerne turen ind til byen, hvor flere af holdkammeraterne bor.

Over en kop kaffe talte vi med Lasse Balstad om den første tid i Fredericia.

– Jeg er kommet godt på plads. Vi har en pige, der går i børnehave, hvor det går godt for hende. Det betyder meget for mig, at familien er faldet godt på plads, siger han.

27-årig Balstad er allerede faldet for den danske væremåde. Han fortæller, at man i Norge og Sverige er politisk korrekte, men i Danmark er det mere løssluppent. Det har han blandt andet oplevet til træning og når han har været rundt i Fredericia. Netop det at bo i samme by, som man spiller i, er noget Lasse Balstad prioriterede i forbindelse med skiftet til FHK.

– Det er vigtigt at bo i byen. Jeg forstår ikke, at så mange danske spillere bor en time væk fra hvor de spiller. Det er nemmere med transporten til og fra træning så, og for mig betyder det meget, at transporttiden er minimal. Jeg er ikke vant til andre bor andre steder, så for mig er det naturligt, siger han.

FHK startede sæsonen med et brag. Det blev til sejre mod KIF Kolding, Bjerringbro-Silkeborg og TTH Holstebro, men så løb FHK ind i en periode med nederlag til blandt andet Ribe-Esbjerg og Mors-Thy i pokalen. Efterfølgende blev skuden vendt mod Mors-Thy i ligaen.

– Vi har fået nogle gode sejre, og selvfølgelig ville vi gerne have vundet mod Ribe-Esbjerg, og Mors-Thy, men vi har fået gode sejre i andre kampe. Så det er gået godt, synes jeg, siger Balstad og kommer ind på det personlige spil:

– Jeg er kommet fint i gang. Min styrke er i forsvaret, og det har jeg vist. Selvfølgelig føler jeg, at jeg har mere og mere at vise angrebsmæssigt.

Vil du blive skuffet, hvis I ikke ender i top-8?

– Ja, det vil jeg. Vi skal have ambitioner om det, og det er altid skuffende ikke at indfrie målsætningen, siger Lasse Balstad.

Balstad fremhæver, at FHK som klub lægger lag på stille og roligt, og det passer godt i tråd med nordmandens mindset.

– Det er vigtigt at tage et lille skridt ad gangen, og at vi ikke skynder os. Det er spændende at være med til at udvikle holdet til at blive bedre. Jeg ikke selv før været i en klub med så dedikerede fans, så det er også en bonus med Ultras, der altid er der, siger Balstad og kommer nærmere ind på Ultras.

– Den første kamp mod Kolding i pokalen var helt vild. Der var virkelig gang i den, og jeg har aldrig prøvet noget lignende i de klubber jeg har spillet i.

Det er ikke kun på hjemmebane, at FHK mærker fansenes opbakning. Om det er i Gudme en lørdag eftermiddag eller en tur til Helsinge fredag aften.

– Det betyder meget. Jeg kan godt lide at spille udebane, fordi så er det en ekstra følelse af at man er ét stort hold, der kæmper for at vinde, siger nordmanden.

For nogen tid siden blev Gudmundur Gudmundsson præsenteret som ny cheftræner fra næste sæson, og det var ikke noget Balstad havde set komme.

– Jeg blev virkelig overrasket, men jeg vidste godt, at klubben har store ambitioner, og kigger man på Gudmundsson taler hans meritter for sig selv, siger han.

Den norske forsvarsspiller ser det som en fordel, at det er meldt tidligt ud. Det gør, at der ikke skabes spekulationer om, hvem der bliver den fremtidige træner.

– Man kommer selvfølgelig til at kunne se, hvilken retning Gudmundur vil i, når vi kommer tættere på næste sæson, men det er ikke noget, der kommer til at påvirke os, siger Balstad.

Inden Lasse Balstad drog til Sverige for at spille håndbold i Ystad, blev han sideløbende med håndboldkarrieren i Kolstad uddannet bygningsingeniør. Det er dog ikke færdigheder, som Balstad får brugt lige for tiden.

– Vi fik vores første barn kort tid efter, og tiden går meget med datteren derhjemme. Derudover kan jeg godt lide at komme ud i naturen som alle andre nordmænd, siger han med et smil og kommer ind på, hvad fritiden ellers bruges:

– Rasmus Boysen lige ved siden af mig, og jeg har spillet sammen med Liaba tidligere. Vi er en del sammen udenfor banen, og det passer også med vi alle har børn, siger Balstad.

Rent karrieremæssigt ser Balstad FHK som et naturligt sted for ham at spille, da den danske liga er et step op fra den svenske liga.

– Jeg har store ambitioner personligt, og jeg tror på mig selv. Det er svært at sige, om jeg har ambitioner med landsholdet eller om jeg vil spille i Bundesligaen eksempelvis. Det vigtigste for mig er, at jeg spiller godt og har det sjovt, siger Balstad.

Hidtil har Lasse Balstad primært markeret sig som forsvarsspiller, men han vil gerne udvikle sit spil yderligere i FHK.

– Min styrke er i forsvaret, men jeg synes selv, at jeg er god nok til at spille med i angrebet. Jeg må arbejde endnu mere med det, og så ved trænerne, at jeg vil spille der også, slutter Lasse Balstad med et smil på læben.