Når man arbejder på Fredericia AVISEN er ingen dage ens. Torsdag mødte vi en noget utraditionel dedikeret globetrotter på to hjul. Denne fantastiske historie er made in Taiwan og omhandler den 40 årige Jacky Chen som er elektronikingeniør.

Jeg skal møde Jacky Chen med det karateligende navn på Kurt’s Kaffebar, det eneste jeg vidste var, at han var cyklet fra Taiwan. Men hvorfor var han cyklet så langt, og hvad var formålet? Der var mange spørgsmål, der skulle besvares over en kop kaffe.

Jacky kommer trillende henad gågaden med sin mountainbike og tilhørende cykeltrailer. De få steder med plads til tasker eller poser er optimalt besat.

Jacky
Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Jacky har en udstråling, der er svær at gengive, og han ligner ikke en, der har været på to hjul siden juni 2015. Vi sætter os i sofaen og han viser mig kortet med ruten, som han har cyklet. Første del, vi taler om, er ruten fra Alaska til Chile – det første lange stræk, som tog Jacky to og et halvt år. Jeg er lidt tom for ord og kan ikke helt sætte mig ind i, hvilke meritter, det må kræve at være alene på to hjul så mange kilometer, over så forskelligt terræn. Han brugte mellem 300 til 400 USD på den lange tur på to og et halvt år.

Hvad sagde din familie og venner til din ide om at cykle verden rundt?

“Min mor sagde, at jeg var skør”, griner Jacky og fortsætter, “mine venner sagde, at jeg skulle passe på mig selv, da det er en meget anderledes hverdag, end den jeg har i Taiwan. På turen ved jeg nogle gange ikke, hvor jeg skal sove eller spise, jeg sover enten i mit telt, eller også møder jeg lokale, der er gæstfrie”

Hvorfor gør du det Jacky, løber du fra noget eller er du på en slags spirituel rejse?

“Jeg gør det for at vise verden til min familie og venner, når jeg kommer hjem vil jeg måske lave en bog om mine oplevelser”, siger Jacky. Det var en japansk mand, der inspirerede ham til den måske længste cykeltur nogensinde. Inden han startede den store rejse, cyklede han Taiwan rundt fire gange. “Man kan godt klare den cykeltur på 10 dage, men mest normalt med 14 dage”, siger den ensomme cykelrytter, der når han hopper af cyklen, er meget social og nysgerrig på verden.

Jacky
Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Cykelfirmaet Merida har stillet en cykel til rådighed og de er behjælpelig med at finde lokale forhandlere undervejs, når dækkene eller slanger skal skiftes. De eneste farlige situationer på rejsen har været stor lastbiler på strækninger med lidt plads, ellers har de mange år på landevejen ikke budt på den store dramatik.

Den hårdeste strækning har faktisk været efter turen efter han ankom over Atlanterhavet fra Chile. Det var turen over de tyrkiske bjergkæder, “Der var meget sne i mange dage, det var glat og jeg gled mange gange” siger Jacky.

Har du aldrig været ved at give op undervejs?

“Nogle gange når jeg cykler op ad de høje bjerge, prøver min hjerne at fortælle mig, at jeg er dum og ikke kan blive ved. Så tænker jeg på at være i et hus med aircondition og at jeg kan se tv. Jeg fortæller mig selv, at min hjerne ikke tænker klart, jeg møder så mange rare mennesker, nogen laver mad til mig og hjælper mig, det får mig til at fortsætte”, siger Jacky.

Jacky googler ikke informationer om de lande, han skal til. “Jeg spørger de lokale og søger lokale råd. På internettet kan jeg se det hele, men så er det ikke nye oplevelser”, siger Jacky og får mig til at tænke over, om vi oplever for meget på online.

Jacky
Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Hvilke af de lande, du har besøgt har været de bedste at besøge?

“Mexico og Danmark”, svarer Jacky hurtigt.

Mexico, kan du ikke give et eksempel på hvorfor Mexico skillede sig ud?

“I byen Hermosillo i Mexico fik jeg stjålet min cykeltrailer med indhold, de lokale hjalp mig og alle var så gæstfrie. De lokale delte en statusopdatering på Facebook og min trailer blev efterlyst i byens radio. Jeg fik min trailer tilbage uden indhold, men jeg fik den tilbage”, siger Jacky.

“I Danmark kontaktede jeg Taiwans konsulat, de kendte nogen som husede mig i København. Så ville jeg videre til Jylland, men jeg skulle jo over Storebæltsbroen. Jeg tog den på stop fra den sidste rasteplads. Jeg ventede længe og til sidst kom en mand og tilbød mig at køre med over i hans lastbil”, siger Jacky. Manden i lastbilen viste sig at være Flemming Klindt Andersen fra Fredericia og Jacky er i Fredericia i dag for at besøge Flemming. Mens han er i Danmark, vil han gerne lære den danske kultur bedre at kende og smage dansk mad. Jacky skaber også nye venner de steder, han kommer, det samme håber han sker i Danmark og han er allerede godt på vej med Flemming.

Savner du ikke familien og dine venner der hjemme?

“Selvom jeg er langt væk, er der WIFI de fleste steder, jeg er, så kan jeg skrive og snakke med dem over f.eks Facebook. Det gør savnet meget mindre”, siger Jacky.

Jacky
Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Jacky vil nu efter sit besøg i Danmark køre gennem Europa og til Afrika, turen går gennem, Tyskland, Holland, Belgien, Luxembourg og til Schweiz. Han ved endnu ikke, om han vil tage færge fra Italien eller Frankrig til Afrika. Efter Afrika vil han cykle en rute tilbage til Taiwan en rejse han regner med vil tage tre til fire år mere.

Hvad håber du på rejsen kan gøre?

“Jeg håber, at jeg kan opmuntre og inspirere andre til at forfølge deres drømme og gøre ting, selvom man ikke har mange penge. Hvis jeg kan gøre det, så kan alle gøre det”, siger Jacky.

Hvad skal du lave, når du kommer hjem?

“Jeg skal nok planlægge det næste eventyr”, afslutter Jacky Chen fra Tailand.

Tak fordi du kiggede forbi Jacky og tak for den gode historie.

Bonus info:

Lande Jacky har forceret på cykel for at komme til Fredericia:

Alaska >Canada > USA > Mexico > Cuba > Belize > Guatemala
El Salvador > Honduras > Nicaragua > Costa Rica
Panama > Columbia > Ecuador > Peru > Bolivia > Paraguay > Brazil > Argentina > Uruguay > Chile > Spanien > Portugal > Barcelona > Andorra > Frankrig > Monaco > Italien > The Holy See > Kroatien > Bosnien > Montenegro > Albanien > Kosovo > Makedonien (St. Nikolaj) > Grækenland > Tyrkiet >
Bulgarien > Rumænien > Ungarn > Slovakiet > Østrig > Tjekkiet > Tyskland > Polen. – Litauen > Letland > Estland > Finland > Sverige > Norge > England > Skotland > Irland

https://v2.billetten.dk/index/eventdetails/eventno/69163?