19-årige syriske Tasnim fra Kolding fuldendte sin uddannelse i sommer med et snit på 9,2 og havde en jobkontrakt i hånden. Men hun mistede jobbet, fordi de danske myndigheder nøler med papirarbejdet i forbindelse med hendes opholdstilladelse, så arbejdspladsen sprang fra.

– Det her er bare så ualmindeligt uanstændigt. Først så er vi på nakken af udlændinge, der ikke er i arbejde. Dernæst så smadrer vi deres mulighed for at komme det, fordi der nøles i Udlændingestyrelsen med papirarbejdet. Det er ikke ok, og jeg har i dag bedt udlændingeministeren om at redegøre for, om det virkeligt kan være rimeligt, siger SF’s retsordfører Karina Lorentzen.

Tasnim nu er arbejdsløs. Hun har nemlig opsagt sine fritidsjobs for at kunne arbejde fuldtid. Men Udlændingestyrelsen har også rådet hende til at søge offentlig forsørgelse imens hun venter på papirerne – velvidende at hun så ikke kan få en permanent opholdstilladelse.

– Det er simpelthen så luset. Den rådgivning kan jo forringe hendes muligheder for at opnå rettigheder i Danmark, så det kunne jo få voldsomme konsekvenser for hende, hvis hun havde fået det råd, siger Karina Lorentzen.

– Hun har været her i fem år, og i de fire har hun læst og arbejdet som butiksmedarbejder og vikar – og hun taler flydende dansk. Hvis ikke man vidste bedre, ville man tro at den danske stat bevidst prøver at spænde ben for de velintegrerede flygtninge, som faktisk kan og vil arbejde.

Karina Lorentzen har nu bedt udlændingeministeren forklare sig.