Jeg blev inspireret til at skrive denne klumme, da jeg fredag morgen vågnede op til flere artikler om, hvordan Ibi Støvring (vært på Date mig nøgen), selv var gået nøgen på scenen til Zulu Awards aftenen forinden. Måske så du programmet, måske gjorde du ikke, og det er heller ikke en forudsætning for at læse videre. Måske du bare har en holdning til nøgenhed i dagens Danmark?

Okay, indrømmet, så er der intet nyt i en nøgen krop! Vi har alle sammen én indenunder vores tøj, og alligevel kan det i 2020 skabe overskrifter i vores mediebillede. Ibi modtog den vildeste applaus fra publikum i salen, og det er vel fordi de synes at hun var røv sej og modig! Det synes jeg ærlig talt også, for jeg havde ikke selv turde gøre det samme. Havde du?

Vi har en kultur blandt unge mennesker, som ikke ønsker at bade sammen efter idræt. Der bygges omklædningskabiner i svømmehallerne og vi gør, hvad vi kan, for at lære de unge at undgå at sende nøgenbilleder af dem selv. Og så har vi modpolen, hvor saunaer skyder op ude ved badeanstalter til benyttelse efter vinterbadning, og programmer som netop ”date mig nøgen” har vundet seernes hjerter på TV2. Så måske der er en forvirring om, hvor meget plads nøgenhed skal fylde i vores samfund i dag.

Jeg tror i stor grad at vores forhold til nøgenhed er tillært hjemmefra. Hvordan så vi vores forældre opføre sig omkring deres egen bare hud? Husker vi de endeløse somre fra vores barndom, hvor far lavede havearbejde i intet andet end et par shorts mens mor tussede rundt på terrassen kun iført en bikinitrusse, eller låste vores forældre døren ud til badeværelset når de var i bad, og kom altid påklædte ud derfra, når de var færdige.

Der findes en stribe institutioner i samfundet, som vil os det bedste. Religion, den offentlige sektor, lægevidenskab, uddannelse, medier og popkulturen arbejder alle utrætteligt på at definere og regulere rammerne for vores seksuelle velbefindende. De incitamenter og forbud, som den sanselige krop omgives af, er samfundets modermælk. Meget af det, vi lærer om kropsopfattelse, kommer fra gaden, film, tv og fra skolen. Men før de dukker op, har familien været der. Vi er borgere i et samfund, men vi er også børn af vores forældre. Ingen historie har så langvarig effekt på vores voksne liv som den, vi har skrevet sammen med vores primære omsorgspersoner.

I min praksis møder jeg også mænd og kvinder, som har det anstrengt med nøgenhed. Både deres egen og andres. Nogen finder det unaturligt, især hvis der er børn til stede, fx i haven eller i sovesituationer, og her kunne jeg godt blive nysgerrig på, hvordan børnenes forhold til nøgenhed bliver, når de selv bliver voksne. For jeg tror at det giver en hæmmelse i sin egen udfoldelse både af selvværd og seksualitet, hvis vi har et anstrengt forhold til nøgenhed. Vi behøver bestemt ikke at besidde lysten til at vise vores krop frem på landsdækkende fjernsyn, men jeg tror på at det giver frihed i vores krop, hvis vi kan sige ”pyt”, og være med den uden at den behøver at være tildækket.

Tilbage da jeg blev uddannet sexolog, skrev jeg en afhandling på mit studie om, hvordan vores seksualitet bliver spaltet i barndommen af vores primære omsorgspersoner, og hvordan vi derfor praktiserer sex og erotik i vores voksenliv, formet af de minder vi har fra barnsben. Jeg interviewede 48 personer, hvoraf jeg valgte 12 personers individuelle fortællinger ud til en casesamling. Den ene af de historier har jeg valgt af dele i forbindelse med denne klumme, da den netop handler om nøgenhed – eller besvær med samme! Det er en hjerteskærende fortælling, som jeg håber at I vil læse. Den er anonym, hendes navn er ændret og jeg har fået tilladelse fra vedkommende, til at måtte bringe den. Du kan læse den her.

Det helt tildækkede, en smule kig til hud, nøgenhed eller show it all – der vil være lige så mange meninger, som der er mennesker at adspørge, og det kan i begge retninger være ”for meget”. Så konklusionen må være, at det stadig er et emne der kan dele vandene, og at nøgenhed i 2020 ikke er uddebatteret endnu.

Hvis du ønsker at læse mere om min praksis som parterapeut og sexolog, kan du besøge min hjemmeside www.dittewinkel.dk . Du er også velkommen til at følge mig på instagram https://www.instagram.com/dittewinkel/ , hvor jeg lægger øvelser, råd og viden op.

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer