Lise Nielson, der til dagligt er at finde i Fredericia Byråd, er draget til Madrid, hvor der i disse dage er COP25 klimatopmøde. Fra Madrid sender hun løbende spændende historier og snakke med danskere (og andre kloge folk). Du kan læse om de første dage her.

En af de første oplevelser for Lise er mødet med EU, der for mange virker distanceret – og som om det er gemt bag en mur. Til COP25 er det bogstavelig talt tilfældet, altså det med muren, melder Lise.

Det er bag denne mur, at EU gemmer sig ved COP25 topmødet i Madrid. (Foto: Irene Wendel Vester)

En af de første danskere, som Lise har hørt på topmødet er den nyudnævnte Klimaambassadør, Tomas Anker Christensen, der taler om grøn omstilling på transportsektoren – og herunder vigtigheden af nationale mål om mængden af transport til havs.

Den danske klimaambassadør, Tomas Anker Christensen sidder her i panelet som nummer 2 fra højre. (Foto: Irene Wendel Vester)

“Shippingfirmaer, Energileverandører og finansfolkene må samarbejde for at omstille sektoren til at nå målene i 2030. 30% af energien bruges til søs, resten bruges på kajen, på lagerplads og en stor del på lastbiler til og fra disse steder”, lød det blandt andet fra den danske klimaambassadør.

“Det er en væsentlig indsats som Danmark har lovet at løfte i forbindelse med at vi har sagt ja til at lede den grønne omstilling i FN sammen med Etiopien. Livet i havet er et af vores tunge klima-aktionsområder”, lød det videre. Det har givet stof til eftertanke for den lokale udsendte, der ser potentialet i Fredericia.

“Danske havne skal altså være en del af løsningen og det skal shipping i det hele taget. Det er en meget stor opgave som Fredericia må og skal være med til at løfte”, fortæller Lise Nielson til Fredericia AVISEN.

En af de løsningsforslag man arbejder ud af er Poseidonprincipperne. Dem kan du læse mere om her.

En af de andre i denne debat er FN-observatør, Edmund Hughes, der arbejder for den internationale maritime organisation. “Alternative brændsler er tvingende nødvendige for at nå målene om en halvering af CO2 udledning fra shippingsektoren. Og det skal leveres fra landanlæg, altså landbaseret udvikling og politik”, fortalte han.

Efter debatten var Lise så heldig at fange Danmarks klimaambassadør til en snak.

VIDEO

“Danmark har taget lederskab for en koalition, der skal nedbringe CO2-udledningen fra skibsfart. Realiteten er, at en stor del udledningen forbundet med skibsfart faktisk foregår på land og ikke til vands. Havnene står for op mod 80% af de udledninger der er tilknyttet skibsfart. Så havne verden over – også i Danmark, får en nøglerolle i forhold til at bringe udledningerne ned”, fortæller Tomas Anker Christensen blandt andet.

Det var en storsmilende dansk klimaminister, der holdt oplæg. (Foto: Irene Wedel Vester)

“Svaret er at vi vil inspirere til gode løsninger, vise at det kan lade sig gøre ‘ikke fordi det er nemt, men fordi det er svært’. Vi vil være frontløberne og vise en grøn vej og tage internationalt lederskab”, fortalte Dan Jørgensen, og fortsatte: “70% reduktionsmål for CO2 emission i 2030. Det er det nødvendige mål for at holde klodens temperaturstigning under 2 grader”.

“Dan oplever en bred enighed og opbakning på tværs af det politiske landskab og på tværs af virksomhedsinteresser. Det oplever jeg også her på COP25, blandt de repræsenterede danske interesser”, fortæller Lise Nielson til Fredericia AVISEN.

VIDEO

“Det er virkelig fedt at være her med en ny klimalov. 70% skal vi reducere vores CO2-udledning med – og det gør os til absolut førende i verden. Det gør, at der bliver lyttet mere til os ude i verden, og måske mere end nogensinde før. Alle de unge mennesker på gaden rundt om i verden er der jo, fordi de er bange for klimaforandringerne. Det forstår jeg godt – og derfor er det op til os politikere at gøre en ekstra indsats”, siger Dan Jørgensen i et videointerview, som du kan se ovenfor her.

Den spanske minister for energi og økologisk omstilling er helt enig. Han ser en klar bundlinje i at gå helhjertet ind i den grønne omstilling, som land og som forretning, fortæller Lise Nielson.

https://jutlander.dk/om-jutlander-bank/om-os/afdelinger/fredericia
Følg
Notikation om
guest
1 Kommentar
Ældste
Nyeste Mest bedømte
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Steen Erik Blumensaat
Steen Erik Blumensaat
11 måneder siden

Dan