For mange unge er det svært at finde ud af, hvad man skal lave og vejen til det kan være svær. Nicolai Madsen er 26 år og har efter to år fået en lydteknisk assistent uddannelse via EGU.

Jeg møder Nicolai Madsen på Ungdommens Hus, hvor han også har været under uddannelse de sidste par år. Nicolai havde ellers haft svært ved at finde den rigtige hylde efter folkeskolen. Det sendte Nicolai ud i kontanthjælp og gennem BTU, som er Brobygning til Uddannelse, pejlede han sig ind på en retning. Det skete sammen med en ansat, som hedder Christoffer Skau, “Han hørte jeg var interesseret i musik og lyd”, siger Nicolai.

Det blev startskuddet til EGU som er erhvervsgrunduddannelsen for unge. Her stødte Nicolai på Lise Jessen, som blev tovholder på uddannelsen som Lydteknisk assistent. Uddannelsen blev sat i stand sammen med Ungdommens Hus og den erfarne, tyske lydtroldmand, Ralf Rendigs.

Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

“Det har været en meget selvkørende uddannelse. Lise og jeg har ikke skrevet sammen ud over de evaluerende møder om uddannelsen eller kurser. Det har været en meget positiv oplevelse ,men man skal selvfølgelig og ville det selv”, siger Nicolai. Ved siden af uddannelsen om lyd har Nicolai fået erhvervet kørekort til både bil, trailer og truck. Der har været mulighed for at tage nogle loddecertifikater, og så har der været praktik. Praktikken har både været lokal og en tur til København. Nicolai fik mulighed for at følge den lokale guitarhelt Søren “Søgge” Andersen i Medley Studioes i København i en uge, og så var der 14 dage i Tøjhuset sammen med den faste lydmand, Thomas Nicolajsen.

nicolai
Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Nicolai tog en overgang fra at være en helt ung skater i 2001, der poppede ollier på betonarealet ved Ungdommens Hus, til at blive musiker i blandt andet We Can Walk On Water Too og Spinkick og til sidst selv stå bag pulten. “Det var lidt en svær balance i starten, ens venner sad i cafeen og snakkede, mens jeg måske skulle ind og rulle kabler sammen”, siger Nicolai.

Nicolai startede med at lære basicmix af Ralf i koncertsalen, lærte noget om effekter og blev sendt op i studiet og slå på tromme, for at komme tilbage med optagelsen til mixeren i salen. Når bands skulle øve deres shows før de skulle på tur, stod han også bag knapperne med den tyske perfektionist over skulderen.

Nicolai
Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Hvordan var det så at komme i ilden første gang?

“Det var en koncert med Last K., det var stressende og jeg tænkte “åh gud lyder det nu godt nok, er det balanceret nok, hvad sker der hvis det feater?”, siger Nicolai og fortsætter, “Ralf stod i baggrunden det var også en form for sikkerhed”.

Første gang gik ok fint som Nicolai husker det, “selvfølgelig var der småfejl og en stor analog mixer kan godt være overvældende”.

“Vi lydmænd vil gerne være så langt gemt væk som muligt, det skal gerne lyde som en cd og man behøver ikke vide, at der er nogle der er på arbejde, sådan er Ralf også”

“Det, der kommer med erfaringer er, at du hurtigere lærer, hvor du finder fejlende, men ved hvor det vil feate. Der er mange fejl man kan fjerne fra start, og så lærer man hurtigt at sætte en scene op”, siger Nicolai. Han beskriver følelsen af god lyd, man kan mærke på publikum hvis de keder sig, “det er lydmandens job at få bandet til at lyde fedt”, siger Nicolai.

Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Mens Nicolai har været under uddannelsen har han fået mod på mere, han kan godt lide at rode med ting. “Når jeg får noget nyt skiller jeg det typisk ad, og da jeg var på lodde kursus glemte jeg at ryge i seks timer, jeg kunne fokusere 100 procent”, griner Nicolai.

Han har fået mod til at komme videre på lydrejsen i Aarhus hvor han gerne vil studere videre som Elektronik Fagtekniker. Faget går mere ud på at lære reparation og opbygning af elektronik. Nicolai mener det er nemmere at få et fast arbejde hvis man rummer mange dele af faget ligesom Ralf.

“I fremtiden kunne jeg godt tænke mig at bygge noget med prototyper og teste om det virker, ellers finder man fejlen”, siger Nicolai.

Nicolai er i dag glad for at han både mødte Christoffer Skau, Lise Jessen og selvfølgelig for at Ralf Rendigs ville lære faget fra sig.

Godt gået Nicolai.

http://www.vw-fredericia.dk/