Hvert år på Arkitekturens Dag fejrer Kolding Kommune den gode arkitektur og uddeler priser til byggerier og anlæg, der har gjort sig særligt bemærket i årets løb. I eftermiddags blev priser og hæder uddelt i Skamlingsbankens besøgscenter, der åbnede tilbage i maj.

Priserne blev overrakt af formand for Plan-, Bolig- og Miljøudvalget Birgitte Kragh.

– Igen i år har vi et meget bredt og stærkt felt af emner, og derfor har det ikke været helt nemt at vælge, hvilke nye byggerier og anlæg, der skulle prisbelønnes. Men det er selvfølgelig et luksusproblem, og det er godt at se, at der er så mange bygherrer, der vægter den gode arkitektur højt, sagde Birgitte Kragh til pris-uddelingen.

I alt modtog ni byggerier eller anlæg præmiering eller hædrende omtale i 2021:

Præmieringer:


Foto: Almene boliger i Nørregade i Christiansfeld

Almene boliger i Nørregade, Christiansfeld
Begrundelse: Christiansfeld er et ganske særligt sted, og sådan et sted kræver en særlig følsomhed, når der skal bygges nyt. Det har man udvist ved opførelsen af de nye almene boliger i Nørregade. Byggeriet er en omhyggelig indføjelse af et enkelt og moderne nybyggeri med stor respekt for Christiansfelds unikke byplan, skala og materialebrug.

Ejer: Domea
Arkitekt: Luplau & Poulsen ApS
Ingeniør: Oluf Jørgensen A/S


Foto: Shelters ved Troldhedestien. Fotograf: Steffen Stamp

Mødesteder for alle ved Troldhedestien
Begrundelse: De nye mødesteder med shelters, toiletter og opholdsplatforme er skabt ud fra principper om universelt design, så blandt andet kørestolsbrugere også kan nyde godt af de nye faciliteter og få bedre adgang til naturen langs den gamle jernbanelinje. Samtidig er der i alle mødestederne også fin sammen-hæng mellem anlæg, natur og historie.

Bygherre: Kolding Kommune
Arkitekt: LYTT Architecture
Entreprenører: Kirkegaard Byggeri, Hanson & Knudsen A/S og Wood-ways.com

Besøgscenter Skamlingsbanken
Foto: Besøgscenteret på Skamlingsbanken

Besøgscenter Skamlingsbanken
Begrundelse: Det er sjældent, at et landskab bliver bedre af, at der bliver placeret et hus i det, men det er netop det, der er sket med denne bygning. Det er overbevisende og smuk arkitektur, der, med stor selvfølgelighed, formidler oplevelsen af det omkringliggende istidslandskab.

Bygherre: Kolding Kommune, Skamlingsbankeselskabet, Fonden til bevarelse af Klokkestabelen
Arkitekt: Cebra
Landskab: Opland
Ingeniør: Dansk Energi Management & Esbensen, DRIAS Rådgivende Ingeniører


Hædrende omtaler:


Foto: Etageboligbyggeriet på Bramdrupskovvej.

Etageboligbyggeri ved ”Hviidsminde” på Bramdrupskovvej
Begrundelse: Grundlæggende er der tale om et rationelt boligbyggeri, men med ekstra opmærksomhed på helhedsløsninger, kvalitetsmaterialer og detaljering i facadeudformningen er der opnået et resultat, der signalerer kvalitet. Det er et boligbyggeri i høj kvalitet i materialer og med god arkitektonisk integration af de nødvendige, funktionelle løsninger.

Bygherre: Birch Ejendomme
Arkitekt: Aarstiderne Arkitekter / Sweco Architects
Ingeniør: Sweco

Almene boliger på Bertram Knudsensvej
Foto: Almene boliger på Bertram Knudsensvej

Almene boliger på Bertram Knudsensvej
Begrundelse: Blandingen af gårdhavehuse, etageboliger og rækkehuse giver et varieret område, der opnår en form for landsbystemning. Også indretningen af gader og ankomstarealer med smalle kørearealer, alsidig beplantning og rumlig variation er veludført og bidrager til følelsen af ”et godt sted at bo”.

Bygherre: AAB Kolding
Arkitekt: Friis & Moltke
Ingeniør: DRIAS Rådgivende Ingeniører og Spangenberg & Madsen
Landskabsarkitekt: Møller & Grønborg

Det gamle elværk i Sdr. Stenderup
Foto: Det gamle elværk i Sdr. Stenderup.

Istandsættelse af Sdr. Stenderup gamle elværk, Gl. Ålbovej 2
Begrundelse: Det gamle elværk har været igennem en kæmpe forandring – men udefra ligner huset alligevel i høj grad sig selv! Der er blevet gået utrolig grundigt til værks. Og selvom alt er gjort på bygningens præ-misser, er det alligevel lykkedes at skabe en elegant og moderne ny bolig, med masser af karakter i kraft af bygningens synligt bevarede fortid.

Bygherre: Michael Johansen
Arkitekt: Schmidt Arkitektfirma ApS
Ingeniør: Gregersen & Olsson

Rødkælkevej
Foto: Rødkælkvej 9

Ombygning af en bolig på Rødkælkvej 9
Begrundelse: Villaen på Rødkælkvej er udvidet med flere kvm på 1. sal, hvor der også med ny terrasse er åbnet ud imod den formidable udsigt over byen. Med valget af materialer er der formidlet en tydelig adskillel-se af nyt og gammelt, men huset fremstår med et helt nyt og moderne arkitektonisk udtryk, hvor det er lyk-kedes at integrere nyt og gammelt i en ny, formmæssig helhed.

Bygherre: Natalie Kristensen og Simon Schmidt

Trailcentret i Seest
Foto: Trailcentret i Seest

Trailcenter ved Hylkedalen og Seest Idrætspark
Begrundelse: Med Trailcenteret i Seest er der etableret en tydelig port til naturoplevelser i Hylkedalen og et nyt samlingssted for den individuelle idræt. Den robuste, synlige konstruktion giver bygningen karakter både ude og inde, og de valgte materialer vil patinere smukt i samspillet med den omgivende natur.

Bygherre: Kolding Kommune
Arkitekt: Tegnestuen Mejeriet.
Entreprenør: Henrik Madsen Tømrerfirma ApS

Tilbygning ved Vonsild Skole
Foto: Ny tilbygning ved Vonsild Skole

Tilbygning ved Vonsild skole
Begrundelse: Det er en svær øvelse at bygge nyt mellem eksisterende byggerier, der er så forskellige. Derfor er den seneste udbygning ved Vonsild skole så meget desto mere imponerende. Byggeriet er med andre ord en vellykket og dynamisk ”brobygning” mellem to meget forskellige bygningstyper.

Bygherre: Kolding Kommune
Arkitekt: RUBOW arkitekter
Entreprenør: Anton Knudsen Egtved
Ingeniør: OBH Rådgivende Ingeniører

Det gamle elværk i Sdr. Stenderup
Foto: Det gamle elværk i Sdr. Stenderup blev ‘Borgernes Favorit’

Borgernes Favorit
Traditionen tro har borgerne også haft mulighed for at stemme på deres egen arkitektur-favorit – i år ud fra en pulje på 15 byggerier. Næsten 800 borgere har klikket sig ind på Kolding Kommunes hjemmeside for at stemme på deres favorit og på den måde, har afstemningen været med til skabe interesse for, hvad der er god arkitektur i Kolding.

En suveræn vinder af ”Borgerens Favorit” med hele 40 procent af de afgivne stemmer blev Gl. Ålbovej 2, Sdr. Stenderup gamle elværk, mens nr. 2 blev vinterbadefaciliteterne på Fjordvej, som fik 11 procent af stemmerne.

FAKTA:

Årets Bedømmelsesudvalget har bestået af:

To udpeget af Byrådet.
• Birgitte Kragh, formand for Plan-, Bolig- og Miljøudvalget
• Jesper Elkjær, formand for Kulturudvalget

To udpeget af Arkitektforeningen som fagdommere.
• Arkitekt Anja Rolvung, København
• Arkitekt Aksel Fyhn, Herning

To fra By- og Udviklingsforvaltningen
• By- og udviklingsdirektør Merete Dissing
• Stadsarkitekt Michael Pagaard Madsen