Over det meste af verden oplevede brugerne af de sociale medier Facebook, Instagram og WhatsApp mandag den 4. oktober 2021 ikke at kunne få kontakt med tjenesterne. Årsagen er fundet og udbedret, og det skyldtes fejl på centrale routere, der styrer kontakten til Facebooks tjenester.

Hvis nogle var i tvivl om, hvor meget de bruger Facebook, så oplevede man i går en sjælden gang, at der ikke var kontakt med den omkringliggende, digitale verden på platformen. I sær Facebooks mange grupper, sider og aktører er blevet en fast del af manges medieforbrug. De var i de kritiske aftentimer at tjenesterne var ude af drift, og Facebook skabte en teknisk fejl på deres routere en dominoeffekt internt hos Facebook, der således ikke kunne tilgå deres egne interne systemer:

“Our engineering teams have learned that configuration changes on the backbone routers that coordinate network traffic between our data centers caused issues that interrupted this communication. This disruption to network traffic had a cascading effect on the way our data centers communicate, bringing our services to a halt”.

Som virksomheden forklarer kunne deres respektive datacentre ikke længere kommunikere med hinanden, og afbrydelsen af den konkrete netværkstrafik intern forlængede medarbejdernes kvaler med at finde en løsning. En melding fra New York Times angiver at teknikerne endda havde problemer med at få adgang til de nødvendige lokaler på grund af nedbruddet i datakommunkationen, der styrer adgangen.

Facebooks stifter og direktør, Mark Zuckerberg, har beklaget det famøse nedbrud. Beklagelsen suppleres af Facebooks teknikere der siger, at de er klar over at mange er afhængige af Facebooks tjenester.

Uheldet kommer på et tidspunkt hvor Facebook er under angreb fra medier og politikere over det meste af den vestlige verden på grund af deres indflydelse på samfundene, samt deres betydelige andel af annoncemarkedet, hvor de har udkonkurreret mange af de forhenværende mediemonopoler, der nu er afhængige af statsstøtte for at overleve.