Onsdag eftermiddag afholdt Naturpark Lillebælt kick off-møde til deres nye projekt, Bælt i Balance, som bliver skudt igang takket være en samlet støtte på 17,1 mio. kr. fra Nordea-fonden og VELUX Fonden.

Bælt i Balance har til formål at skabe bedre balance Lillebælt og øge opmærksomheden på bæltets særlige havmiljø. 

Ved KulturØen i Middelfart gik det hele løs onsdag klokken 16:00, hvor Niels Ole Præstbro, der er sekrearitetskoordinator i Naturpark Lillebælt, bød velkommen. Turen gik derefter om til en dykker, der var hoppet i vandet.

Johannes Lundsfryd. (Foto: Patrick Viborg Andersen / Fredericia AVISEN)

Slutteligt gik turen ind i Panorama, hvor Middelfarts Borgmester, Johannes Lundsfryd Jensen, først fik ordet og blandt andet sagde:

“Naturpark Lillebælt tager sig ud fra sin bedste side i dag. Det er ikke alene den største, men også den smukkeste med det her vejr. Arrangementet har været udsat lidt pga. Corona og alt muligt andet. Det er rigtig godt, det nu lykkedes.”

“Meningen var at se livefilm herudefra fra en anden dykker, Søren Larsen, der har været en af bagmændene bag hele Naturparken og holdt massevis af foredrag om det, men han er forhindret pga. mistanke om alvorlig sygdom.”

“I dag får vi for alvor sparket gang i projektet Bælt i Balance, der bakkes op af  områdets tre kommuner.”

Fonde glade for, at der bliver taget ansvar

Henrik Lehmann Andersen fra Nordea Fonden fortalte om bevæggrundende for, at fonden er medvirkende i projektet.

“Nu kan så få sat vores vilde vidunderlig Lillebælt på dagsordenen. Nu er det ikke blot en udsigt. Middelfart, Fredericia og Kolding Kommune har taget et stort ansvar, og nu er det altså ikke bare en udsigt eller overflade, men tyngden og beslutninger, der tages. Det er ikke kun turisme, fiskeri eller erhvervslivet. Det er det hele, og ansvaret følger med,” sagde han og blev bakket op af Mikkel Klougart fra VELUX Fonden:

“Vi er glade for det ansvar, der bliver taget og ser et stort potentiale i det her. Man kombinerer formidlingen til almene borger, turisterne og forskningen og fortæller hvordan man gør det. Af samme grund er vi glade for at være med, da det er et spændende projekt med et stort potentiale.”

Fem-årigt projekt foreløbigt

Inden arrangementet gik over til en lidt mere uformel del med smagsprøver sluttede Niels Ole Præstbro af med at sige:

“Jeg er glad for, at vi endelig kan sparke det igang, da nogle af os har arbejdet med det i mange år. Vi skal forbedre forskningen, formidlingen og fælleskabet for at forbedre Lillebælts havmiljø. Vi skal have formidlet og forsket i havets værdier, og blive klogere på sammenhængene mellem de forskellige effekter,” sagde han blandt andet og oplyste, at Bælt i Balance foreløbigt er et fem-årig projekt, der løber frem til april 2025.  

Naturparken er kommet for at blive

Efter den formelle del af arrangementet talte Fredericia AVISEN med formand for Teknik- og Miljøudvalget i Fredericia Byråd, Christian Bro (S).

Christian Bro repræsenterede Fredericia Byråd på den anden side af Bæltet. (Foto: Patrick Viborg Andersen / Fredericia AVISEN)

“Det betyder noget, at vi nu skyder det her igang. Jeg har selv været formand for Naturparken, og det er derfor noget, der ligger mig meget på sinde,” siger den fredericianske Byrådspolitiker og slår fast:

“Naturparken er kommet for at blive, og det skal det her projekt understøtte. Vi håber også at sætte andre projekter i søen, der skal være til gavn for vores fantastiske område.”

I alt koster Bælt i Balance-projektet 35,3 millioner kroner, hvoraf de 17,1 mio. kr. Er finanseret via Nordea Fonden og VELUX Fonden. Den resterende del er fordelt mellem Middelfart, Fredericia og Kolding Kommune.

Se her flere billeder:

Leave a Reply