Fredericia AVISEN besøger vores smukke voldanlæg i silende regn, men det stopper hverken Naturvejleder Bjarne Christensen, Produktionsskolen eller den dyreglade kulturjournalist.

Bjarne Christensen er Naturvejleder ved Fredericia Kommune, ham møder jeg på Volden, hvor han næsten i øjenhøjde tilser ophængningen af ynglekasser i en højde af cirka seks meter.

Uglekasser
Uglekassen set fra et højere niveau. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN.

Det store træ står i niveauet under, hvor vi står, her er elever fra Fredericia Produktionsskole ved at hænge uglekasser op, som de selv har produceret. Det er med sikkerheden i top, når en elev er kravlet helt til tops. Uglekasserne skal op, og forhåbentlig være med til at få natuglen til at yngle mere.

Uglekasser
Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN.

“Vi sætter kasserne op, fordi uglerne er de første fugle, der begynder at yngle her – det gør de allerede i februar. I den forbindelse, så har uglerne lidt svært ved at bygge deres reder selv. Uglen har ikke kompetencerne og værktøjerne til at lave et hul i træet, de bygger normalt i gamle træer, der er faldet ned. Derfor kan man gå ind og hjælpe uglen ved at sætte uglekasser op”, siger Bjarne.

Uglekasser
Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN.

Uglekasserne har en stor åbning og Produktionsskolen har udført dem flot med blandt andet tagpap på taget. De vender mod sydøst, da uglen som så mange andre kan lide at stå op til solens stråler. Eleverne fra Produktionsskolen viser stort engagement, og roser den modige mand, som er kravlet helt til toppen med korrekt påførte sikkerhedsliner.

“Natuglen skal yngle, det er målet med projektet. Det er den type kasser, vi har oppe at hænge fire steder på Volden, det handler selvfølgelig om at gøre noget for uglerne, men også i håb om, at de kunne tage nogle af de gnavere, der befinder sig her på Volden. Uglen er ikke så kritisk, der er 35 centimeter i dybden og 40 centimeter i højden, så de har et stort hul, hvor de kan flyve ind. Man skal være opmærksom på, når man sætter dem op, at man skal lægge 10 centimeter savsmuld eller træflis i bunden, så de også ligger blødt”, siger Bjarne.

Uglekasser
Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN.

Museerne er med, da vi er på Volden, og Mikael Holdgård har sagt god for projektet, som nu skaber bedre grobund for ynglemulighederne for Natuglen og den forhåbentlige naturlige regulering af gnavere på Volden.

Ude ved Egeskov Kirke har vi et lignende projekt, hvor en 5. klasse har lavet nogle uglekasser. Der vil man også prøve at bekæmpe gnaverne ved denne metode, hvor “naturen” nedkæmper de mange gnavere.

Regnen nåede ikke at stilne af, men endnu en uglekasse blev hængt op med præcision fra Produktionsskolen.

http://www.lecture.dk/kommende-arrangementer/
Annonce. Køb billetter – klik på annoncen