Fredericia AVISENs kulturredaktør er altid frisk på kulinariske oplevelser, en invitation til Cafe Axel gjorde, at vi mødte tre mand og en kvinde op til spisning på Axeltorv.

Der var bidende koldt udenfor, så det var en ren befrielse at komme ind i varmen. Det er flere år siden, at jeg var på den tidligere restaurant Rustik, som før lå der. Det var et meget forandret lokale at komme ind. Det var lyst og moderne og så var en af de mest markante forandringer, at baren var flyttet tilbage i lokalet. Jeg tog mig selv i at tænke – her er virkeligt flot og hyggeligt.

burger
Velkomstskilt ved indgangen. Foto: Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN.

Vi blev mødt af en meget venlig og velklædt tjener, som anviste vores plads ved de store vinduer ud mod Axeltorv. Jeg sad, så jeg kunne se det store juletræ på torvet, men rejste mig alligevel og gik på opdagelse.

axel
Foto: Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN.

Efter at have set menukortet og lyttet til, at de havde et par burgers, der ikke var på menuen, var sagen klar. Der var en simpel burger med bløde løg, efter det hørte jeg ikke mere, den skulle jeg have. To af mine kollegaer fik en burger med kylling og til chefredaktøren, som ikke var kommet endnu bestilte, vi den store tapastallerken med syv retter til.

axel
Brød fra Hjertebageriet i Vejle. Foto: Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN.

Mens vi ventede på vores mad, kom der lækkert brød på bordet med en lille skål smør til hver. Brødet var fra Hjertebageriet i Vejle og var meget velsmagende, det var faktisk svært at holde min kollegaer fra skålen, så jeg kunne tage et billede.

axel
Burger fra Cafe Axel. Foto: Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN.

Jeg er vild med detaljer og da min burger kom, fik jeg den der wow-fornemmelse. Jeg kunne ikke få øjnene fra logoet og måtte straks prøve at røre det. Jeg kan bedst lide en burger så plain som mulig og det var nøjagtigt det, som jeg så på min tallerken, så mine forventninger var høje.

axel
Køkkenchef Gustav Værebro. Foto: Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN.

Køkkenchefen Gustav Værebro præsenterer maden for os, men vi starter med den burger som jeg skal prøve.

“Det er en 180 grams bøf med hakket oksekød fra Grambogård, den er med med syltede agurker og bløde løg og en smule sovs. Alt er lavet fra bunden og det eneste vi køber er bollerne fra Hjertebageriet i Vejle”, siger Gustav og afslutter med et, “velbekomme”

axel
Min lækre burger fra Cafe Axel. Foto: Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN.

Det er en burger lige efter min smag, ligeså simpel og med gode råvarer som jeg håbede, den skuffer ikke. Det, at bollen ikke er lavet i huset gør ingenting, ligesom brødet vi fik, da vi kom er det en kvalitet, der er høj. Hjertebageriet leverer en bolle i særklasse, som bliver brændemærket i køkkenet før servering. Det er altså en lidt liret detalje.

Den brændemærkede bolle fra Hjertebageriet. Foto: Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN.

Kødet smager suverænt og mit kendte kritiske røst over pomfrittes bliver også hurtigt illumineret.  Der er to slags mayo med, den ene er en klassisk mayo, den anden er en fræk variant lavet på stegt porre. De bløde løg er helt klart prikken over i’et, der er intet over denne burger, som jeg ikke kan lide. Selvom det er en såkaldt cafeburger, så er det den tætteste, jeg kommer på den burgervariant, jeg elsker.

axel
Burger med kylling. Foto: Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN.

Vores sportsjournalist Patrick Viborg Andersen og praktikant Sabina Mehic får burgeren som kyllingvariant. Patrick nævner ikke et ord, det eneste man oplever er, at han gentagende gange tørrer munden af med en serviet.

Sabina udbryder, “Det er en fantastisk lækker porremayo, der er i og kyllingen har lækkert sprød skind”.

axel
Tapastallerken til chefredaktøren. Foto: Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN.

Andreas Dyhrberg får den helt store tapas anretning med syv tapas, det er flot anrettet og ligner noget af en opgave at spise op. Der går ikke lang tid før Andreas har startet op med laksen og kort tid efter svinger han den tomme skål over bordet.

Han siger, “Jeg er nødt til at sige, at laksen smager dejlig. Den er godt røget, og så er der knas i den”.

axel
Den tomme skål hvor laksen var i. Foto: Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN.

Jeg tror ikke, at der findes en avisredaktion, der er mere glad for mad, eller så begejstrede og spontane, når de besøger en restaurant. Besøget hos Cafe Axel trækker brede smil hele vejen rundt, og hvis vi troede, at vi skulle nappe lidt småbidder, så tog vi fejl.

Den syvretters tapas bestod af:

Grillet kylling med selleri og vesterhavsost.

Grillet surdejsbrød med svampe ala creme tilsmagt med cherry og madagascarpeber

Albondigas – hjemmelavede spanske kødboller helt traditionelle med tomat, paprika og persille

Spansk serano skinke med syrlig cremefraiche og saltede mandler.

Hjemmelavet tunmousse med kapers.

Hjemmelavet bulgursalat med masser af avocado.

Laksetatar med masser af urter og brødkrummer.

axel
Hyggelig indretning på Cafe Axel.  Foto: Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN.

Det var en super oplevelse på Cafe Axel, maden, omgivelserne og betjeningen var helt i top. Burgeren kan jeg ikke vente med at få igen og igen.

axel
Cafe Axel et lyspunkt på en diset dag. Foto: Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN.
https://goo.gl/MSbg7k