Ungdommen er mere klimabevidst end nogensinde før, det viste sig klart ved de to nyligt overståede valg. Men noget virker som om, at klimadebatten kun handler om at skælde de voksne ud, for da Roskilde Festival sluttede, ja her var der efterladt flere tusinde tons affald.

Moral er godt, dobbeltmoral er dobbelt så godt. Således lyder et meget gængs udtryk i det danske sprog. Et udtryk der fortæller meget om, hvordan vi mennesker ofte mener at andre skal gøre én ting, alt i mens vi selv gør det modsatte.

Det er lidt den følelse man sidder tilbage med her efter to valg, hvor klimaet har fyldt næsten alt, og når man så kan se billeder fra Distortion, Rock Under Broen og Roskilde Festival. Telte, stole, tæpper og ølkrus i tusindevis ligger smidt på festpladserne, så arrangørerne kan få lov at samle det hele op igen.

Hvor det går galt, det ved jeg ikke. Jeg har kunnet læse mig frem til, at mange forventer af festivalerne, at de sørger for at sortere og genbruge alt det efterladte affald, men helt ærligt, hvad tror I selv? Det tager ikke lang tid at sortere sit affald derhjemme, men når der skal sorteres affald fra mange tusinde mennesker, ja så ser det noget svært ud.

Det er ikke fordi, at festivalerne ikke forsøger at ændre på noget, Roskilde Festival har forsøgt med løbende affaldsindsamlinger, genbrugelige krus og meget mere – men det er svært for festivalerne at sikre, at alle få taget deres telt og stole med sig når de går.

Jeg tror der er et sted det går helt galt. Danmark har en meget ‘brug-og-smid-væk’-kultur, en kultur hvor et komplet festivalsæt med telt, madrasser og stole koster få hundrede kroner, hvor det næsten ikke kan betale sig at tage det med sig igen. En kultur hvor man forventer meget af andre, hvor man forventer at andre rydder op efter én, når man ikke selv lige kan magte at tage sine ting med sig hjem.

Herfra skal der lyde en opfordring: Fej for din egen dør, før du fejer for andres. Når du er på festival er det godt både for miljøet og for arrangørerne, hvis du bare sørger for at tage det med hjem som du har taget med derop.

https://www.ibc.dk/eud-business/