Du kender det nok godt. Nogen hiver en eller anden statistik frem i en diskussion, for at få ret. “Du kan jo se her, at tallene siger sådan og sådan”, hører jeg det tit. Men hvad nu, hvis man ser anderledes på tallene?

Statistik kan meget, rigtig meget faktisk. Jeg betragter ofte mig selv som en nørd, når det kommer til at dykke ned i statistikker og tal for politiske områder, men det er en svær disciplin. Tal kan sige noget om alt, ja faktisk kan de samme tal både bruges som et argument for og imod en sag. De helt samme tal kan, alt efter brillerne der ser, være et altafgørende argument – også selvom den du debattere med kan være lige så sikker på, at tallene er til hans fordel.

Men hvorfor er det nu lige, at jeg begynder at skrive om det her? Jo, det er jo faktisk meget simpelt. Jeg følger både Børsen og Tænketanken Cevea, der begge gør sig meget i at præsentere statistikker og formidle indholdet. Førstnævnte tager oftest udgangspunkt i tal fra CEPOS, en liberal tænketank – hvor Cevea er en centrum-venstre tænketank. Der er altså allerede der et clue til, hvordan jeg endte med at skrive om netop tal og statistikker.

Først læste jeg i Børsen, at 1 ud af 3 topskattebetalere er faglærte eller ufaglærte. Tal der stammer fra CEPOS, og tal som jeg slet ikke vil stille spørgsmål til, for det er der ingen grund til. Vinklen på præsentationen af de tal er klar: Det kan ikke passe, at 1/3 af topskattebetalerne er faglærte og ufaglærte, for det er jo ikke hensigten. En klar vinkling, der fortæller en sandhed. For ja, 1 ud af 3 topskattebetalere er faglærte og ufaglærte.

De samme tal har Cevea fået noget helt andet ud af – eller i hvert fald et helt andet budskab. For de anerkender (andet ville også være dumt), at 1 ud af 3 topskattebetalere er faglærte og ufaglærte. Men deres vinkling ligger meget anderledes. De forsøger at beskrive andelen af en faggruppe der betaler topskat. Her er situationen en helt anden, for her viser det sig, at kun 5% af de faglærte og ufaglærte betaler topskat.

Men hvor vil jeg egentlig hen med det her? Jo, det skal jeg sige dig meget klart: Jeg vil opfordre dig til ikke altid at tage tal og statistikker for gode varer. Oftest viser de en anden side, når man drejer lommelygten lidt til den ene eller den anden side.

Det er let at falde i fælden, for man kan jo ikke tale imod statistik? Og nej, langt hen ad vejen kan man ikke modsige statistik, for det er jo et billede af virkeligheden. Men det er et mere nuanceret billede end som så, hvis man ser på hele billedet frem for kun en lille bid af det.

Det er lidt det samme som med et familiebillede. Det viser ikke noget om hvem familien er, hvis man kun kigger på en person. Det er i det store billede, at alle familiens sider, personer og situationer viser sig.

Så pas på. Vær opmærksom. Før eller siden er der valg igen – og er der nogen der elsker tal og statistikker, så er det politikerne.

https://ipaper.ipapercms.dk/fredericiaKommune/bysek/Kommunikation/Foldere/julefolder2019/#/
Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer