Peder og Anitha Tind rejste i 2007 til det afrikanske kontinent for at arbejde med udviklingsprojekter i Zambia. Det endte med en drøm, der gik i opfyldelse, da Dream Factory så dagens lys.

Dream Factory er fabrikken, hvor drømmene opstår og mennesker får muligheden for at blive til noget. Det er der, hvor kvinder og børn får en hjælpende hånd med at starte deres egen forretning og spille fodbold på Dream Factorys fodboldakademi. For Peder og Anitha Tind blev det også starten på et afrikansk eventyr, da de i 2009 bosatte sig fast i landet.

Vi springer dog i tiden, og fortæller mere om parrets seneste tur i landet, de nåede at bo fem år i. Familien Tind har netop været af sted alle sammen, og det blev til et livsbekræftende gensyn.

”Vi ønskede at gøre noget for nogen, og derfor startede vi med at lave udviklingsarbejde i landet. Vi fokuserede meget på at skabe en udvikling, hvor flere kunne klare sig selv. Man må huske, at selvom landet har klaret sig fri for borgerkrige, så er der en kolossal fattigdom. Vi hjalp med at udvikle platforme, som mennesker kunne udleve deres drømme på. Empowerment var hovedfokus – altså hjælp til selvhjælp, og via mikrolån til kvinder startede de forretninger, og kunne senere betale lånene tilbage,” fortæller Peder Tind og fortsætter:

”Det er fantastisk, når et menneske efter relativt kort tid og via hårdt arbejde kan stå på egne ben, og samtidig senere får råd til at sende sine børn i skole. Dream Factory-projektet er otte år gammelt, men undervejs har det været helt magisk at være med. Denne gang var vi nede for at se, hvordan det går. Jeg har ikke længere ledelsen af projektet, så det er spændende at høre og se, hvordan det står til. I dag er Dream Factory lokal ledet af zambiere. Medarbejderstaben tæller fire, og de gør det fremragende.”

Hvordan var det at være tilbage?

Det kan næsten ikke beskrives. Det at komme ned at se, hvordan det står til, og så blive mødt af hundredevis af glade og passionerede mennesker er unikt og dejligt.

“Samtidig kan jeg se, at tingene udvikler sig i den rigtige retning. Der kommer flere spillere på vores fodboldakademi og for mange af kvinderne, som vi har hjulpet, går det stadig godt. Det er rart og giver en god følelse af at have udført noget meningsfuldt for andre. Mikrolånsprojektet var et Danidafinansieret to-års-projekt, og det har virkelig løftet lokalbefolkningen,” fortæller Peder.

Arbejder I stadig for sagen i Danmark også?

”Ja, det gør vi. Vi samler f.eks. fodboldtøj og fodbolde ind til vores akademi, men også små donationer fra på 50-100 kr. modtager vi og sender videre til projektet. Det er relativt få midler i Danmark, men i Zambia betyder de midler, at noget større kan blomstre. Det er en god følelse at vide det.”

Hvad er Zambia for jer?

”Det er vores andet hjem. Vi boede der i fem år, så landet giver os klart en følelse af at være hjemme. Vi fik også mange venner, da vi boede der, både lokale og expats. Vi fik virkelig landet ind under huden.”

Hvis du skulle sætte ord på Zambia anno 2019, hvad ser du så?

”Jeg ser et land, der til trods for, at nabolandene kontinuerligt er i grimme krige, holder freden. Jeg ser et land, hvor 72 forskellige stammer gennem 55 års uafhængighed har formået at bevare freden, og det er selvom fattigdommen er stor, HIV-epidemier og andre trusler banker på”, lyder det fra Tind.

Hvad siger jeres danske venner til projektet?

”De er virkelig søde og rosende. Jeg oplever faktisk en stor interesse for Dream Factory i Danmark. Mange vil gerne høre mere, og når vi lægger billeder op på Facebook, så får vi mange kommentarer og henvendelser. Jeg oplever virkelig en interesse, som er positiv, og vi får mange skulderklap, når mennesker ser vores arbejde på f.eks. fodboldbanen. Folk siger, at det er godt gået,” fortæller Tind.

Hvordan får du tid til dette ved siden af politik og arbejde?

”Jamen, når andre spiller fodbold eller badminton, så arbejder jeg med Dream Factory.   

“Det er min hobby. Jeg er dog kun med på sidelinjen nu, men det bliver da til en del Skype-møder, fundraising og lignende. For mig er det essentielle, at vi for ganske små midler, kan hjælpe mennesker ud af fattigdom og til et bedre liv,” slutter Peder Tind.

Vil du støtte Dream Factorys arbejde, så kan du læse meget mere her

Om Zambia

Zambia (tidligere Nordrhodesia) er et land i Afrika. Mod nord grænser Zambia op til den Demokratiske Republik Congo og Tanzania, mod øst til Malawi og Mozambique, mod syd til Zimbabwe, Botswana og Namibia og mod vest til Angola. Administrativt er Zambia opdelt i ni provinser (Luapula, Nordlige, Østlige, Lusaka, Sydlige, Vestlige, Nordvestlige, Kobberbæltet og Centrale), der igen er opdelt i tilsammen 61 distrikter. Landet har sit navn fra floden Zambezi, der afgrænser landet mod syd.

Kilde: Wikipedia

https://www.fredericia.dk/verdensmaalene

SKRIV EN KOMMENTAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her