Allerede før programpunktet for ankomst var der begyndt at strømme folk ind i lokalerne hos MesseC. På trappen op til lokalet stod en smilende velkomstkommité, der hilste pænt på alle de fremmødte. Stemningen var høj, maden god – og som særlig bonus lagde Steffen Brandt vejen forbi med sød musik for ørerne.

Code of Care er en del af en politisk samarbejdsaftale, der har til formål at samle virksomheder og Jobcenteret om et fælles rummeligt arbejdsmarked. En lang række virksomheder har for længst meldt sig under fanerne som ambassadører for Code of Care, men for at trække flere interesserede til, var der torsdag aften budt til lækker mad, musik og dialog hos MesseC.

Læs også: Jobcenter og Code of Care glæder sig over et tæt samarbejde

Mere end 85 virksomheder havde meldt sig til, hvilket gav et par hundrede fremmødte på aftenen. Stemningen var livlig, mange af erhvervsfolkene kender hinanden. Til at starte aftenen tog Borgmester Jacob Bjerregaard mikrofonen i hånden – og efter tekniske udfordringer, til stor morskab hos de mange gæster, kunne han byde velkommen til aftenens arrangement.

Det var en teknisk udfordret Borgmester, der kunne byde velkommen. (Foto: Matthias Runge Madsen / Fredericia AVISEN)

“Tak til alle jer virksomheder, der tager et socialt ansvar – og gør en kæmpe stor forskel for vores by, vores kommune og for de mennesker der får chancen for at komme ind i et arbejdsfællesskab. Ingen er skabt til at gå og passe sig selv. Vi er fællesskabsorienterede – og derfor skylder vi hinanden at skabe et samfund med rum og plads til hinanden”, sagde Jacob Bjerregaard.

“Er det ikke bare kommunen der kan klare det? Der lever vi i et af verdens mest veludviklede velfærdssamfund, men vi skal huske, at vi selv har et ansvar. Det er der mange af jer der tager. Derfor kan jeg ikke takke jer nok, for at være her i aften. Sammen kan vi finde ud af, hvordan vi kan give flere af vores medborgere et arbejdsfællesskab”, slog Borgmesteren fast.

Det er livsværdi og livskvalitet vi taler om

Borgmester Jacob Bjerregaard
Borgmesteren var meget tilfreds og stolt over det store fremmøde ved aftenens arrangement. (Foto: Matthias Runge Madsen / Fredericia AVISEN)

Derfra gik turen til den første virksomhedsleder, der skulle fortælle hvorfor hun og hendes virksomhed er mødt op i dag. Det var Heidi fra Elbokøkkenet, der gerne ville have endnu flere virksomheder med.

“Vi er her af en årsag. Der er en masse mennesker, der står lige på kanten af arbejdslivet. Det skal vi gøre noget ved. Vi har meldt os frivilligt til at tage hånd om dette – og vi håber, at I også vil være med”, sagde Heidi.

Heidi fra Elbokøkkenet håbede på, at flere virksomheder ville gå samme vej som Elbokøkkenet. (Foto: Matthias Runge Madsen / Fredericia AVISEN)

Menneskelige eksempler på mennesker der kan hjælpes

Mette kom på scenen. Tydeligt nervøs, men også med et smil. Hun havde sagt ja til, at komme til dette arrangement, for at fortælle hendes historie. En historie om et rodet arbejdsliv, et arbejdsliv der nu har fundet et sted at slå sig fast.

“For ni år siden blev jeg uddannet, men efter et halvt år fik jeg dårlig ryg og skulle gennem en operation. Derefter kom jeg i løntilskud, blev uddannet igen – og fik et job. Det måtte jeg også stoppe med, og nu har jeg været arbejdsløs i to år”, fortalte Mette.

“Jeg har været med i ‘Et godt og rummeligt arbejdsmarked’, hvor jeg er matchet helt rigtigt. Jeg skal på kursus – og om lidt starter jeg på mit nye arbejde”, fortalte Mette til store klapsalver i salen.

(Foto: Matthias Runge Madsen / Fredericia AVISEN)

Læs også: Wiggers & Klement viser vejen frem med praktikpladser

Mette skal snart starte hos den lokale virksomhed Wiggers & Klement. Her var direktør Lennert Klement også til stede – og han fortalte, at han slet ikke var i tvivl, da kommunen henvendte sig med Mettes profil.

“Vi er en ung virksomhed, men det at tage et socialt ansvar, hvor vi kan hjælpe en person videre i livet, med et forhåbentlig langt ansættelsesforhold, det gør os glade”, fortalte Lennart de mange fremmødte.

Det er svært at forklare, men vi bliver bare glade af, at vi kan hjælpe

Lennert Klement, direktør hos Wiggers & Klement

Derfra kom tre unge mennesker, der mangler et job – og som rigtig gerne vil have et. En kort præsentation af dem, hvem de er og hvad de drømmer om. Under den ene præsentation var der straks en ved vores bord, der udbrød: “Hende kan jeg godt bruge!” – og det gav stor jubel og klapsalve i salen.

Det var Eva (th), der sikrede sig en jobsamtale allerede i morgen klokken 09:00. (Foto: Matthias Runge Madsen / Fredericia AVISEN)

Da Udviklingschef i Code of Care, Tommy Wølk, bad folk række en hånd i vejret, hvis de kendte et familiemedlem, en ven, en fætter eller en kusine, der havde været på kanten af arbejdsmarkedet. En gruppe ad gangen fik han folk til at løbe tør for arme – ja sågar tog John Pagaard fra Business Fredericia begge fødder i brug. Det skabte stor latter i forsamlingen, men også en gensidig anerkendelse af, at vi alle kender en der ikke passer perfekt ind på arbejdsmarkedet.

Stifteren med hovedet fyldt af eksempler

Stifteren af Code of Care hedder Peter Nørgaard. I erhvervslivet er han en stor spiller, han er nemlig direktør i Creativ Company. Hans erfaringer fra hans egen virksomhed fik ham til at tænke, tænke over hvordan han kan være med til at tage et ansvar.

“Vi ser ikke os selv som konsulenter. Vi ser os selv som håndværkere. Vi er selv virksomhedsledere, vi har selv taget et socialt ansvar”, indledte stifter af Code of Care, Peter Nørgaard. Selv er han direktør i Creativ Company, der er en stor spiller på det kreative marked.

Hos Creativ Company har man en stor erfaring med at hjælpe Jobcenteret – og dermed også en masse lokale borgere, med en indgang til arbejdsmarkedet. Det hele startede med en snak i kantinen, der fik Peter til at sætte et mål: 15% af hans ansatte skulle være på kanten af arbejdsmarkedet.

(Foto: Matthias Runge Madsen / Fredericia AVISEN)

Det er stærkt vanedannende, at tage socialt ansvar

Peter Nørgaard, Direktør i Creativ Company og stifter af Code of Care

“Den første medarbejder vi fik fra Jobcentret havde været i mere end 20 forskellige jobs. Han skulle pakke pakker, og dengang var vi ikke større end at jeg selv instruerede ham. Pakkemængden var ikke så stor, så jeg fortalte ham, at han skulle til at stramme sig an, hvis han ville have et job hos mig. Da vi nærmede os afslutningen af forløbet kom hans kollega ind og fortæller, at han meget gerne vil beholde sin nye kollega – ja også selvom han ikke tjente sin egen løn”, fortalte Peter og fortsatte:

“Så vi fik ham forlænget ved kommunen – og da den tid var slut, ja så kom kollegerne igen. De ville stadig gerne have ham – og så ansatte vi ham. Ikke i et skånejob, ikke i et fleksjob eller noget. Men i et helt almindeligt job. Han bidrog med en masse på arbejdspladsen, og derfor skulle han være her”.

Der blev lyttet interesseret fra salen. (Foto: Matthias Runge Madsen / Fredericia AVISEN)

Læs også: Code of Care: Fredericia kan skabe banebrydende resultater

Historiefortællingen fortsatte fra Nørgaard, der ville fortælle de mange fremmødte om hvordan det føles at tage socialt ansvar – og hvordan et praktikforløb eller lignende kan foregå for nogen af alle dem han har haft med at gøre. Historien om Anders, der startede på lageret, men hurtigt viste sine kvalifikationer og fik et job som IT-supporter, også selvom han slet ikke havde nogen uddannelse i den stil. Da han blev ansat fik Peter et brev, et brev fra Anders’ bror, der takkede for, at han havde fået sin bror tilbage.

Prøv lige at tænk på, hvordan det føles som leder at få sådan et brev. Wow.

Peter Nørgaard, Direktør i Creativ Company og stifter af Code of Care

Med i sin præsentation havde Peter en række videofilm, hvor nogle af hans ansatte fortalte deres historie, om deres situation – og hvad det har betydet for dem, at de nu er blevet en del af arbejdsmarkedet. “Det er kraftedeme godt klaret”, lød det fra et af bordene. Det var tydeligt at mærke på gæsterne, at historierne gik lige i hjertet. For mange var det nok det sidste der skulle til, for at de nu går hjem i deres virksomheder og undersøger mulighederne for selv at hjælpe mennesker på kanten af arbejdsmarkedet.

Flere jobs skabt på få minutter

Efter oplæggene var der tid til snak ved bordene, men ikke bare en løssluppen snak om stort og småt. Nej, for på bordene lå sedler, hvor de mange fremmødte kunne skabe helt konkrete jobs i deres virksomheder.

(Foto: Matthias Runge Madsen / Fredericia AVISEN)

Der blev snakket på livet løs, tænkt tanker om hvordan man kunne finde plads til en medarbejder mere. Der blev udvekslet erfaringer, drøftet muligheder og klappet anerkendende, når nogen ved bordet fik skabt et job.

Hos Klaus G. Andersen og Fredericia Shipping fandt man blandt andet plads til et job omkring deres containerhåndtering, en ejer af et kontorfællesskab søgte efter en alt-muligt-mand, der kunne hjælpe til med forefaldende opgaver.

Medarbejderne fra Code of Care gik rundt ved bordene, og efterhånden som nogle virksomheder fik udtrykt muligheden for at skabe et job – ja så blev de ved andre borde også inspireret. Mange jobs blev skabt, hver gang til store bifald i salen.

Steffen Brandt gav en lydoplevelse i verdensklasse

Efter lækker mad, gode snakke og inspirerende historier skulle de mange gæster ikke sendes hjem uden en ekstra oplevelse. Til stående bifald trådte forsanger i TV-2, Steffen Brandt. Med sig havde han en yderst talentfuld ung kvinde – og sammen fortolkede de en række af de største sange, til stor fornøjelse for gæsterne.

(Foto: Matthias Runge Madsen / Fredericia AVISEN)

Der blev nikket taktfast, klemt en lille tåre og lyttet med alle sanser. Som altid, fristes man til at sige, leverede Steffen Brandt på øverste niveau. I en akustisk koncert med gamle anekdoter mellem sangene tryllebandt den rutinerede sanger publikum.

Inden gæsterne gik hjem, var det tid til en optælling. alle virksomhedslederne havde jo tidligere brainstormet om mulige jobs – og til slut kom tiden for at realisere det. På en lang række kom de, der har mod på at skabe et job – og det resulterede i hele 74 jobs!

(Foto: Matthias Runge Madsen / Fredericia AVISEN)

Du kan se alle billederne fra aftenen herunder:

https://ipaper.ipapercms.dk/fredericiaKommune/bysek/Kommunikation/Foldere/julefolder2019/#/
0 0 stemmer
Artikel Rating
Følg
Notikation om
guest
1 Kommentar
Ældste
Nyeste Mest bedømte
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Brian Magnussen
Brian Magnussen
13:48 - 29. november 2019 13:48

Jeg kræver ikke løn, bare en værdig behandling så jeg ikke skal smadres af stress igen. Så det der code of care er bestemt noget jeg vil undersøge nærmere.
(Du har det bedre i et fængsel end på job, fanger må ikke udsættes for ydmygende behandling)