Ved starten af det nye år har mange mennesker haft som pejlemærke at kunne komme med livstilændringer. Med de sociale medier som platform bringer flere mennesker deres nytårsforsæt ud i fuld offentlighed, men lykkes det?

Hvert år kommer de klassiske ønsker som, at man gerne vil tabe sig, eller at man begynder i et fitnesscenter. Det kan også være, at man sparer op til den store drøm eller at man ønsker at stoppe nogle dårlige vaner. Men der er også kommet mere populære nytårsforsæt som mere nærvær og ikke mindst at være god ved miljøet.

Jeg vil prøve at komme med et par humoristiske bud på, hvordan det kunne gå og hvilke udfordringer, man kan være ude for.

Mere nærvær

John har længe ønsket sig at være mere nærværende, eller nok mest hans familie. Han kan godt se, at det er et ønske, der vil være givet godt ud og han glæder sig til ikke at få bebrejdende øjne, når han er sammen med sin elskede smartphone.

(Foto: Thomas Lægaard / Fredericia AVISEN)

Det er en fed nytårsaften og huset er fuld af gæster. Det gør også, at der er meget at tage billeder af. Bordpynten og krudtarsenalet er forlængst foreviget på Instragram og der er sendt et par sjove snaps til gutterne. Rundt om bordet fortæller de voksne højt og bredt om deres forsæt, der er ikke så mange, der snakker om sidste års forsæt. I mellemtiden vibrerer smartphonen i lommen på John, der kommer mange kommentarer på det billede, han delte festklar, med katten på armen. Det virker ambivalent, da han selv siger, “Mit nytårsforsæt er at bruge mindre tid på min mobiltelefon”.

Han prøver hver gang, at lommen vibrerer, ikke at gribe efter forstyrrelsesapparatet. John bruger sine toiletbesøg til at svare på beskeder, han synes, det er lidt pinligt. Sidst på aftenen kommer der mange situationer, der er værd at tage billeder af, specielt omkring klokken 12. Onkel Finn er gammel konstabel og skal åbne champagnen med en sabel, det filmes lystigt og der tages mange billeder af fyrværkeri.

Arkivfoto af fyrværkeri, nytårsaften.

John sidder nu småberuset inde ved bordet, det er midnat, der er ikke mange, der er vågne. Hans smartphone vibrerer stadig og han tager den op i hånden, nu hvor den er der, kan han ligeså godt uploade den film med onkel Finn og de billeder, der nu er taget. Johns kone kommer ud fra et længere toiletbesøg og ser ham med sin smartphone i hånden og sender ham et bebrejdende blik. Han skal lige til at sige, “det er først fra det nye år”, men ser at uret er 2.06.

Det er først da de er stået op og skal se noget tømmermandstv, at han ingen bebrejdende blikke får, da han googler dagens program.

Bedre ved miljøet

“Det bliver så rart, når vi som familie har valgt sammen at være bedre ved miljøet”, sådan siger Karin som mødes med sine løbekammerater til en sidste løbetur i 2019. De er en sammentømret gruppe som har løbet mange halv- og helmaratons i både ind- og udland. De er alle seks kørt til Østerstrand i deres biler og hver især har en tracker til at måle rute og puls. De bruger en smartphone, så der bliver taget et stærkt fælles nytårsfoto.

Arkivfoto fra Nytårsløb.

Karin og hendes mand har inviteret til nytårsaften, da det er sidste nytår med overflod skal den have en over frakken. Det er temafest på vej ind i 2020, derfor skal folkene ankomme som pirater. Det har gjort gæsterne meget opfindsomme og ikke alt er købt hos Temashop. Det er et brag af en fest, men der er også mange genstande efterladt som ingen har brug for igen, medmindre man skal afholde en piratfest. Der er en kæmpe oprydning dagen efter og det starter godt ud, der er lagt fem poser på gulvet til sortering.

“Det er noget, vi er sammen om som familie”, siger Karin henvendt mod ungerne som hellere vil sidde på hvert deres værelse og spille Fortnite. Der går dog ikke længe, før ungerne får lov til at slippe, de er ikke så gode til at overholde reglerne om sortering. Karins mand har nu brugt cirka 15 minutter på at skylle glas og plastik, så det kan komme til genbrugspladsen. Efter at bilen er pakket, kører han mod genbrugspladsen, det tager 15 minutter hver vej. Glassene er det sidste han smider i en container, der er et glas fra asier, et fra pastasovs og et helt trejde. Nu skal glassene videre til rens, før de rammer et sted til sortering igen og omsmeltning.

Genbrugscenteret
Fejlsortering fra genbrugspladsen. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Da Karins mand kommer tilbage fra genbrugspladsen, er gassen gået lidt af ballonen og familien er blevet trætte. De beslutter sig for at hente aftensmaden på McDonalds, ligeså hurtigt maden er kommet ind, er emballagen også smidt ud. “Far må sugerørene komme i samme pose som pappet” siger den mindste, “Ja i dag må de det, vi starter i morgen”, siger Far.

Gå i motionscenter

Allan har længe gerne ville tabe sig, han dyrker slet ikke nogen form for motion, jo når han løber mod fjernbetjeningen, når tvet er ved at gå ud på strømbesparelse. Han har set, hvordan flere af hans venner poster billeder fra motionscentre, hvor de ser glade ud, det kunne være en mulighed og en motivation til at tabe sig og blive ligeså glade som dem. Derfor skriver Allan på sin Facebook, at 2020 bliver året, hvor han kommer i form og taber sig, han lover ikke sixpack, men sammen med rabatten i januar, er det et perfekt starttidspunkt.

Topform Motionscenter
Arkivfoto der viser tomme maskiner. Fredericia AVISEN

Det er nytårsaften og Allan er taget til fest med gutterne, den får ikke for lidt og det kan mærkes dagen efter. Allan vågner cirka klokken 13.00 nytårsdag, det traditionelle toiletbesøg krydres med et såkaldt “ulrikråb” i kummen. Allans indbakke er fyldt med sjove bileder fra i går og flere af gutterne har sendt billeder fra den lokale grillbar med teksten, “vi ses i motionscenteret, Allan”.

Allan føler, at han har fået en anderledes rygrad. Han pakker sin nye taske med drikkedunk fra motionscenteret ud og tager af sted. Han må stoppe for at kaste op og da han holder udenfor centeret i Riddergade, kan han gennem vinduet se flere motionister, der giver den fuld gas i det rette udstyr. Allan laver en tre-punkts-vending og kører hjem.

Da gutterne er ude at fiske en måned efter i en put and take-sø, smider Allan tre ørreder ned i tasken – godt den blev brugt til noget.

Godt Nytår.

/tl

https://www.fredericiafriskole.dk/?fbclid=IwAR08BWx9eayaqSqRWVwU5aqE6QkJqdkSf7NjaMGqbYL8xB4oD9mvpH72F60
Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer