Mortensaften står for døren, og i den anledning kommer der flere ænder i kølediskene rundt omkring i landet. Dyrenes Beskyttelse opfordrer forbrugerne til at kigge nøje på anden, før de beslutter, hvilken der skal med hjem til middagsbordet.

Mortensaften betyder for rigtig mange danskere, at der skal and på middagsbordet. Det kan man se i kølediskene rundt omkring i supermarkederne, hvor der traditionen tro så småt er ved at blive fyldt op med ænder.

Men det er ikke ligegyldigt, hvilken and forbrugerne lægger i indkøbskurven. Det påpeger Dyrenes Beskyttelses chefkonsulent med speciale i fjerkræ, Pernille Fraas Johnsen:

”Der er stor forskel på ænderne i køledisken. Nogen har fået klippet næbet af og har aldrig haft mulighed for at komme udenfor. Andre har derimod beholdt deres næb, været ude i det fri og haft adgang til badebassiner, hvor de kan passe og pleje deres fjerdragt. Så det er værd at betale lidt ekstra for en and med god dyrevelfærd,” siger Pernille Fraas Johnsen.

Derfor skal en and have adgang til det fri
Ænder har ligesom alle andre dyr en række naturlige behov, der er vigtige at opfylde. De skal både have en masse plads, hvor de kan strække vingerne, kunne bruge deres nysgerrighed ved at finde insekter i jorden og kunne vaske og pleje deres fjerdragt med rent badevand.

Alt det kræver, at de har adgang til det fri, og det kan forbrugerne være helt sikre på, at dyrene har haft under mærket med ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse”. Det gør nemlig en verden til forskel for ænderne, om de kommer udenfor eller ej.

”Det er helt fundamentalt for ænders velfærd at komme ud under åben himmel, hvor der er plads til at kunne udleve den naturlige adfærd. En konventionel and går inde i en stald presset sammen på meget lidt plads, hvor den kan blive enormt stresset. Det gør især berberiænder aggressive overfor hinanden, og derfor får de ofte klippet næbet af,” fortæller Pernille Fraas Johnsen, der rådgiver forbrugerne til i stedet at købe pekinænder.

Dyrenes Beskyttelse opfordrer forbrugerne til at vise deres holdning til ænders velfærd, når de vælger and i køledisken. Deres beslutning har en afgørende betydning for udbuddet i supermarkederne.

Sådan lever ænderne under ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse”
Der er mange fordele som and, hvis man lever under mærket ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse. Mærket sikrer, at ænderne har:

Adgang til det fri
Flokken har adgang til et udeareal med god plads, hvor dyrene kan bevæge sig frit og udleve naturlig adfærd.

Naturlig døgnrytme
Der er krav om dagslys. Derfor har dyrene en naturlig døgnrytme.

Små flokke
Dyrene holdes i mindre flokke bestemt ud fra art og adfærd.

Hele næb og kløer
Ingen ænder under mærket “Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse” får klippet hverken næb eller kløer.

Adgang til badevand
Ænder skal altid have adgang til vand, så næb, næsebor og hoved kan holdes rent. Det har ænder under mærket “Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse”.

Et liv på friland
Dyrene lever hovedparten af deres liv på friland.

Kort transporttid
Ænder og gæs bliver transporteret mindre end 8 timer, før de når slagteriet.

0 0 stemmer
Artikel Rating
Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer