I Fredericia går snakken tit på, at vi skal have nye tilflyttere, og at skabelsen af nye virksomheder, skole og uddannelse trækker nye folk til. Jeg har i en periode arbejdet hos Amstrup Skilte, som er en af de virksomheder i Fredericia, der har været i rivende udvikling og er blevet belønnet med tre Gazelle-priser.

Der mødte jeg Morten Nørgaard Nielsen, som en af de første medarbejdere, der åbnede armene og lærte mig virksomhedens DNA. Han lagde aldrig skjul på han var fra Esbjerg, selvom han og kæresten boede i Kolding. Jeg har siden fulgt Morten Nørgaard Nielsen på sidelinjen. Nu er han selv blevet tilflytter med alt hvad det indebærer, derfor jeg tegner et portræt af turen hertil.

Hos Amstrup Skilte skal man ikke være hundeforskrækket, Vibeke Amstrup har en sød hund som hedder Buster. Den er næsten blevet en del af identiteten, for dem der besøger det skiltefirma ud til motorvejen, hvor livet kører forbi i rasende tempo. Buster kommer løbende, skal klappes, og lige op på armen gensynsglæden er høj for begge parter.

Buster – Foto: Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN

Jeg parkerer hvor jeg plejede at parkere, når jeg skulle møde ind. Jeg er faktisk kommet løbende i virksomheden siden jeg stoppede, Amstrup Skilte formår på en måde at gøre medarbejdere til familie. Morten Nielsen, som han bliver kaldt på arbejde, står allerede klar, jeg trækker en kaffe med mælk i kantinen, Morten selv har en vandflaske i hånden.

Vi vælger at sætte os i mødelokalet, Morten Nielsen er en mand der i løbet af en arbejdsdag bliver stillet mange spørgsmål, og vælger mest at svare høfligt og prøver at løse opgaven, derfor bliver vi nødt til at være lidt alene.

“Jeg startede i lære på min 18 års fødselsdag” siger Morten, “Jeg gik i 10. Klasse og jeg skulle i erhvervspraktik, men listen var kun med kedelige emner”. Derfor var det heldigt, at studievejlederen havde et ekstra kort i baghånden, så Morten kom i praktik hos et skiltefirma der hed Deko-Art. Morten blev meget interesseret i faget, blev arbejdsdreng der og skulle have været i lære, men sådan gik planerne ikke. “Planen var jeg skulle i lære, men så gik de desværre konkurs, så stod lidt helt alene” siger Morten. Hans hukommelse er enorm, måske en af grundende til han er så vellidt som medarbejder. Men Lund Skilte stod klar til at overtage den pligtopfyldende unge esbjergenser, efter en prøveperiode på 14 dage, fik han sin lærekontrakt på sin 18 års fødselsdag.

Morten Nielsen har altid været vild med computere, så det skulle være indblandet, hvor de fleste dengang ville være IT-supporter, kunne Morten godt lide, at der var farver, logoer og print samt biler der skulle dekoreres.

“Det var en sammenblanding af ting jeg godt kunne lide, det gjorde jeg blev skiltemand” siger Morten helt oprigtigt.

Men det var dog lige ved at gå en anden vej, efter han blev udlært havde han en halvt år med små jobs i skiltebranchen hvor han ikke helt kunne finde kemien. Derfor søger Morten ind på Hansenberg som mediegrafiker, samtidig med han har lagt en ansøgning hos Amstrup Skilte i Fredericia.

En dag ringer Vibeke Amstrup og så forlader Morten Nielsen tanken om at skulle være mediegrafiker, selvom han var kommet ind på en kvoteplads. Morten starter hos Amstrup Skilte ugen efter på Snaremosevej, på det tidspunkt er der 4 ansatte i december 2012.

Vibeke Amstrup – Foto: Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN

“Det var et firma, der havde stor knowhow i at montere, og at løse tingene, men på det computermæssige havde jeg en del at byde ind med” siger Morten i det domicil, som har været med til at vækste skiltefirmaet. “Vibeke gav mig måske fem opgaver til en dag, men min iver gjorde, at de hurtigt var færdig”, siger Morten og fortsætter: “Jeg havde næsten et citat der hed “hvad skal jeg nu lave?” griner Morten med den lune stemme jeg elsker ham for.

Der kommer flere medarbejdere til og Amstrup Skilte og begynder at kunne specialisere sig, idet de er gode til derfor finder Morten Nielsen mere plads ved computeren.

Morten flytter til Kolding efter han starter ved Amstrup Skilte, Mortens kæreste som er kone i dag får læreplads hos Bilka.

“Amstrup skilte vokser og vi bliver flere og flere, der begynder at komme pladsmangel på Snaremosevej, og nye teknologier presser sig på” siger Morten med en stolthed i stemmen og fortsætter, “Er der noget med maskiner og teknologi, så finder jeg ud af hvordan det fungere, så sidder det fast, jeg er fascineret af udviklingen, der optimerer arbejdet”.

Udviklingen fra Amstrup skiltes maskinpark passer godt ind i mortens egen udvikling, der har altid været noget nyt at lære. “Vi havde knoklet mange år på Snaremosevej uden de store maskiner, så man kan sige, at det hårde arbejde betaler sig.” Sådan udtrykker Morten det.

“Vi flytter til det nye domicil i oktober 2015, vi rykker ind på min 25 års fødselsdag”, siger Morten. Han er en hyggelig type, der elsker mærkedage og højtider, men er aldrig bleg for at tilsidesætte sine behov for at hjælpe andre. “Efter flytningen får vi en skarpere profil, vi vækster, men Vibeke formår at gøre det rart at besøge vores domicil, så vi vokser på professionalismen hele vejen rundt” siger firmaets mand, som man roligt kan kalde Morten Nielsen.

Produkter fra Amstrup Skilte – Foto: Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN

I februar tager han det store skridt og rykker teltpælene op og flytter længere væk fra barndommen i Esbjerg, Fredericia er destinationen. I februar 2016 køber han hus sammen med Iben Kristiansen og Esbjerg-drengen bliver endelig rigtig Fredericia-borger, en af de succeshistorier erhvervslivet altid snakker om, men vi sjældent ser. Historien stopper ikke her, fordi selveste Morten Korch kunne ikke skrive det bedre. I 2017 får parret hund, da en kollega pludselig har søde hvalpe til salg. Parret har planer om et stort og tilrettelagt bryllup, men da der var en ny Nørregård på vej “valgte vi at prioritere baby, og blev gift 14 dage før termnin” smiler Morten. 14 dage efter terminen bliver parret Hr og Fru Nørgaard forældre til Ellie Nørgaard Nielsen d. 2. november efter en lang fødsel.

Jeg kan mærke på Morten, at det at blive far har givet en ny og dybere side af ham, “Jeg har fået et større ansvar til mig selv og familien, det kræver noget og man bliver voksen” siger han. Både Vibeke og Morten Amstrup passer godt på Morten, og har været med til at udvikle hans faglige person gennem coaching. “Når man bliver bedre til at tænke på sig selv, får firmaet også mere ud af en,” siger Morten dedikeret og fortsætter, “Hos Amstrup Skilte indgår jeg i processen med at indkøre nye folk, så de bliver lært op i alle maskiner og får vores DNA fra start”. “Jeg ser firmaet som et hold, en laver noget kreativt og når det færdige produkt kommer ud, har vi været flere med, det at det se tingene kommer ud fra papiret er fascinerende”, det lyder så entusiastisk, som den unge Morten, der kom i lære i Esbjerg.

Vi snakker om forskellen på at bo i Kolding og Fredericia og jeg får en sjov historie om forskellen på nytårsaften. “ Jeg flyttede fra Koldings ghetto, hvor man nytårsaften kun kunne høre kanonslag, til villakvarteret i Fredericia, hvor den sidste raket blev fyret af inden klokken 12” griner Morten.

“Det er dejligt med den ro der er i Fredericia, vi bruger meget centrum, jeg kan godt lide gågaderne med vand, der løber igennem”, siger Morten og fortsætter. “Det er ikke en by, der er proppet med mennesker, heller ikke tom og øde, det er en perfekt blanding”, siger den nye borger, som ellers bruger den lille familie ofte Østerstrand til hundeluftning og gå tur med klapvognen gennem byen.

Amstrup Skilte – Foto: Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN

Morten har haft fem års jubilæum hos Amstrup Skilte, han holder stadig med Esbjerg ishockey, det kan han ikke gøre for.

Det var en fornøjelse at besøge Amstrup Skilte igen, og i særdeleshed Morten Nørgaard Nielsen, en af dem vi snakker om men sjældent ser.

Velkommen til Fredericia, familien Nørgaard.