Normalt ser ens børn op til forældrene, og går i deres fodspor, men for Charlotte Bagger og Amalie Bagger Vonge Nielsen var det omvendt. Amalie gennemførte SOSU-uddannelsen i januar 2015, og i januar 2018 startede Charlotte på skolen. Fredericia AVISEN har mødtes med mor og datter, som fortæller om hvordan de har kunnet hjælpe hinanden.

Charlotte har været i hjemmeplejen i mange år, men hun har været det som ufaglært. I en alder af 16-17 år prøvede hun kræfter med branchen for første gang, og i dag er hun 44 år.

Situationen er en helt anden for Amalie, der stod med eksamensbeviset som Social- og Sundhedsassistent som ung, der havde taget turen direkte fra Folkeskolen og på og SOSU-skolen.

“Dengang, da jeg begyndte på arbejdsmarkedet, gik man ikke så meget op i uddannelse. Jeg har altid kunne få jobs, så jeg har ikke vægtet uddannelse. Jo ældre jeg blev, så skulle jeg implementere mine børn med uddannelse, og så kunne jeg se vigtigheden i det,” siger Charlotte.

Amalie har efter endt uddannelse som Social- og Sundhedsassistent læst videre, og er igang med en kandidatgrad, der skal være springbrædtet til at blive kriminolog hos politiets efterforskningsafdeling. Dermed har Charlotte og Amalie forudsætninger for at hjælpe hinanden i dagligdagen, selvom de er på forskellige steder skolemæssigt.

“Vi bruger hinanden som sparringspartnere. Jeg har tillært mig kompetencer og kan stadig bruge råd fra min mor. Jeg synes, at hun er sej. Det har været hårdt med teori og eksamen for hende, så jeg har holdt hende oppe på det,” siger Amalie.

På SOSU-skolen er der en stor aldersforskel på eleverne, men det ser Charlotte ikke som noget problem. Faktisk klinger hun bedst med de unge.

“Jeg har stadig ungdommen indeover mig. Faktisk var det Amalie, der hev mig med til Åbent Hus på skolen, hvor folk troede, at vi var der fordi Amalie skulle starte på skolen,” siger Charlotte, der potentielt kunne have lærere på hendes egen alder og være ældre end nogle af dem, men det er ikke noget problem:

“Det er gode lærere på skolen, og de indeholder det hele. De har både humør og har det faglige på plads, så det er perfekt,” siger hun.

Charlotte har været på vidt forskellige praktiksteder. Til september starter hun på akutafdelingen på Kolding Sygehus, men hun har ét særligt mål efter endt uddannelse.

“Jeg har ikke fundet min plads helt enndu, men jeg drømmer om, at arbejde med voldsramte kvinder. Det kommer sig af min egen barndom, hvor min mor var udsat for det i noget af tiden. Jeg har derfor selv set det, og vil gøre en forskel,” siger Charlotte.

Hvad har uddannelsen ændret i forhold dit syn på SOSU-faget?

Jeg er blevet kritisk på hvad jeg vil. Jeg ville tage uddannelsen for at komme til hjemmeplejen at arbejde, men uddannelsen har gjort, at der er åbnet døre op. Det er ikke kun for hjemmeplejen, det er alt. Det fede er, at du ikke sidder fast i en ting og man kan videreudvikle sig,” siger Charlotte og slutter fast:

“Jeg synes, at man underkender uddannelsen, og jeg tror ikke, at mange er klar over hvor meget viden man skal have omkring medicin og mennesket.”

Leave a Reply